4.8.15

Titipan Rindu Kepada Putera Syurgaku

Assalamualaikum Adek. Apa khabar Adek di sana? Seronok tak? Mesti Adek duduk dengan Wildan Syurga semua kan. Belajar dengan Nabi Ibrahim a.s. Alhamdulillah Adek. In Sha ALLAH Adek, satu hari nanti kita akan bersatu semula. Satu hari nanti yang ALLAH dah tetapkan.

Sayangnya ibu kat Adek. Rindunya ibu kat Adek. Tapi ibu cuba kuat Adek. Ibu tak nangis dah depan abam-abam. Ibu nangis bila ibu duduk sorang-sorang, sambil cium sarung tangan Adek. Ibu tak mahu kasi abam-abam nampak ibu menangis, tak mau abam-abam sedih-sedih sangat. Kesian abam-abam.

Adek,
Hr ahad ni, masuk 170 hari adek pergi. Hanya ALLAH shj yang tahu perasaan ibu. Harap ibu dapat semula semangat ibu yang hilang bersama Adek. Tak kisah macam mana pun keadaan Adek hari tu, sihat tip top pun, Adek tetap akan dipanggil ALLAH. Sebab ALLAH dah tulis, masa Adek bersama ibu, ayah dan abam-abam hanya sampai hari itu je. Tak ada siapa yang boleh ubah dah. Benda tu dah pasti. Macam Cikya cakap dekat ibu, 100 hari sebelum Adek pergi, daun Adek dah gugur dah. Walau apa pun keputusan ibu buat, hospital mana pun ibu hantar, Adek tetap jadi Wildan Syurga. Ajal maut semua di tangan ALLAH. Siapalah ibu nak cabar kuasa ALLAH yang Maha Besar tu.

Sekarang ni ibu dah hantar abam Aqif kat PK terus. Ibu tak hantar kat taska dah. Ibu tak boleh. Terbayang-bayang rasanya kenangan hantar Adek ke taska. Ibu masih belum kuat. Biarlah, ibu ubah rutin harian ibu ni. Semoga dengan cara ini, ibu boleh jadi kuat, jadi bersemangat balik. In Sha ALLAH ya Adek. Adek anak bongsu ibu selama-lamanya. Walaupun tidak bersama, Adek lah yang paling ibu sayang. Semoga ibu kuat ya Adek. Kesian kat abam-abam kalau ibu tak bersemangat macam ini.
Ya ALLAH, tabahkanlah hatiku, tabahkanlah hati keluargaku. Sentiasa berikan kesihatan tubuh badanku, tubuh badan keluargaku agar dapat beribadat kepadaMu, Ya ALLAH. Jauhilah keluargaku dari segala musibah dan perkara-perkara yang buruk. Letakkanlah kami di dalam lingkungan rahmatMu. Semoga suatu hari nanti, keluarga kami akan bersatu semula. Amin.
Bye Adek. 

17.9.14

Kebun Hijau Penawar Stress

Assalamualaikum.
Lately makin seronok berkebun. Lebih-lebih lagi bila dah kena makan secara sihat ni, memang lagi bersemangat nak berkebun. Tapi dengan kawasan tanah yang terhad, ibu hanya berkebun dalam pasu je. 

Sekarang, tengah gigih menyemai anak-anak pokok. Yang dulu dah terkorban di medan juang. Balik raya hari tu, pokok kesum pun dah terkorban. Adoiiii... Kena la cambahkan balik pokok kesum. Tak selalu pakai pun daun kesum, tapi bila takde, macam tak seronok pulak. 

Sekarang, tengah semai kacang botor (my fav kacang) , timun mini, tomato, cili (tak tahun cili apa yang hidup sebab ada semai 2 jenis, cili padi dengan cili solok). Bendi pulak asyik tua atas pokok je. Bertimbun dah benih, sapa yang nak benih bendi, boleh roger k.

Yang ni, pokok limau purut nan sebatang. Tanam masa mula-mula pindah di kuarters ni, tahun 2010. Memang tujuan tanam sebab nak amek daunnya. Tapi last week, intai-intai, dah ada putik buahnya. Hahaha. 4 tahun baru nak berbuah. Alhamdulillah. Semoga banyak yang mengikut jejaknya.


Kadang-kadang bila kepala otak serabut, jiwa kacau, seronok je layan pokok-pokok ni. Bila petang-petang, bawa Aish pergi menyiram pokok. Dapat juga dia melilau tengok pokok. Takde la terperap dalam rumah. Semoga hobi ini berkekalan. Hahaha. Dah boleh jimat duit sayur kalau petik di kebun sendiri. In Sha ALLAH

9.9.14

Dugaan Muhammad Aish

Assalamualaikum.
Strolling dlm grup GNRAM, jumpa tips wet dressing utk ekzema. Mula-mula ingtkn cara-cara utk buat dressing luka ekzema... Hehe. Rupa-rupanya, cara utk keep bdn ekzema agar kekal moist, dan make sure all the moisturizer menyerap masuk ke dlm badan. Juga boleh calming the eczema patient. Yelah kan, badan tak berasa kering sgt kan. Mmg akan tenang la.


In sha ALLAH akan cuba diprektiskan kepada Muhammad Aish. Kesian sgt bila asyik je menggelitik sbb nak menggaru bdn gatal. Everynite akan mula menangis dlm pukul 1-4 am sebab gatal sangat. Kadang-kadang ibu memang berikan antihistamin, tapi tak mahu kerap sgt.

Currently ibu apply cream Soft Breeze dari Spa Muslimah shj. Selama seminggu apply ini, nampaknya macam positif, kerana kalau ikut yang lepas-lepas, kalau dah flare macam ini, memang akan confirm keluar air bisa. Alhamdulillah, sekarang masih kering sahaja. Cuma masih belum berjumpa dengan moisturizer yang sesuai. Bertabahlah Muhammad Aish.

Ini kondisi latest Muhammad Aish. Kadang-kadang flare merah sgt, kadang-kadang ok jek. Haish.. Terasa nak cuti tanpa gaji la setahun dua. Doakan yang terbaik untuk Muhammad Aish.

In sha ALLAH.

12.6.14

Muhammad Aqif Pun Ekzema

Ni pulak raja Ekzema. Memang dah didiagnos ada Atopic. Ubat mcm-mcm dah guna, tapi masih belum jumpa yang betul-betul sesuai. Aqif dah pakai steriod lama. 2 tahun kalau tak silap. Masa tu belum educate diri sendiri pasal steriod ni. Mmg steriod ni magic. Sapu mlm sebelum tidur, esok pg bangun kulit elok je. Tapi ia tidak menyembuhkan, lepas hilang kesan steriod, ekzema naik balik.

Start Topical Steriod Withdrawal (TSW), sejak awal tahun. Tapi masa bulan 3, Aqif admitted kerana deman tarik, doc bagi Aqueous Cream pula. Dok pulun sapu, tanpa tau keburukannya. Kulit mmg jd moist, xde kering kering. Ingtkan itu adalah cure Aqif, bila google rupanya ada keburukan bila guna cream ini terus stop. 

Cuba nak guna natural. Bagi luka-luka di pelipat, ibu gunakan krim msm Moogoo, ok sangat, luka cepat baik. Tapi dek kerana bdnnya masih kering, so jd gatal-gatal. It's never ending story. Bubuh krim, elok. Bila garu, luka balik. Mlm-mlm kami bandage kaki dia supaya tidak menggaru, bangun esok pg, dia dah cabut bandage tu. Aqif kan dah besar, dah pandai buka sendiri.

Sekarang ibu masih cuba cari cara untuk sembuhkan Aqif. Kesian sgt mlm-mlm asyik menggaru. Muka pun asyik dengan kesan luka menggaru. Dia mmg sedap je menggaru semasa tidur, tapi bila nak mandi esok pg, mula meraung pedih. 

Insha ALLAH, akan dicuba air mandian utk ekzema dgn gunakan daun smambu. Harap-harap boleh kurang gatalnya. 

Sent from Samsung Mobile

Muhammad Aish Yg Ekzema

Assalamualaikum. Lama dah tak update blog. Well, ibu dah selamat melahirkan cahaya mata yang ketiga pd bulan Mac yg lalu. Hari ini genap 3 bulan usia Muhammad Aish. Alhamdulillah.

Hari ni nak bercerita pasal Aish yang ada ekzema seawal usia 2 bulan. Abang-abang dia dulu, masa kecik ok je kulit halus mulus. Bila mereka dh lebih 6 bulan baru nampak ada ekzema.

Terus terang ibu ckp, ibu panik. Memula ingatkan kurap susu. Yelah, kita nyusu bdn, kengkdg lps susu terus tido xlap-lap pun yang meleleh kt pipi. Bila dah lama, terasa mcm bukan kurap susu. Gugel punye gugel, ternampak gambar-gambar baby yg ada kesan-kesan seperti Aish. Ok, ekzema. Lagipun memang sentiasa perasan Aish akan gesel-geselkan muka dia di tilam jika tido meniarap. Kalau telentang, tangan akan sentiasa garu-garu muka. Kesian anakku.

Mula-mula letak Moogoo di kwsn Ekzema die, tp nampak makin merah. So stop. Kemudian letak Cetaphil / Sebamed, muke die jd lembap. So xgatal sgt. Tp masih xhilangkan merah. Bila bace, mungkin masih ada cemical dlm Cetaphil atau Sebamed, terus stop.

Sekarang letak VCO. Alhamdulillah, kulit dah xkering, dan dh menggelupas nak kluar kulit baru. So far ok la. Nnt tgk mcm mane selepas ini. 

Lg satu info yang dapat dr fb NAEE, kena jaga mkn. Mcm Aish ni, ibu yg kena control mkn. Bila flare dah takde, cuba introduce mknan lain-lain tu sedikit demi sedikit. Monitor yg mana dia tahan, yg mana tak tahan. Dah la ibu dia ni pantang nampak. Haiyoo... Takpe, demi baby.

Sent from Samsung Mobile