27.12.11

Dah Berjalan Tapi Gigi Tadek

Aqif dah pandai jalan. Walo pom hanya berjalan ala-ala "Drunken Master", tp dah more than 10 steps. Kengkdg stop tgh jalan sbb nak stabilkan diri. Kalau tak stabil jugak, mmg kedebum la menyembah bumi. Tp adek Aqif rilek je. Bontot tebal ngn "tempes".

Bile dah teringat yg die dah pandai jln, asek nak jln je la. Kasut cipet-cipet dah ade. Comel betul bile die berjln, bunyi cipet-cipet. Korg tau ke kasut cipet-cipet tuh. Ala kasut budak yg ade bunyi cipet-cipet tuh.

Bile mamat ni dah pandai jln ni, ibu dah tak bebas ke sane sini dlm umah. Ade jek yg follow. Huhu. Ingt nak bwk ke taman ke, kasi jln pepuas. Atas rumput nak tergolek-terguling ke, xde la saket sgt kn.


Fuyooh. Posing cam tepi kolam renang jek.

19.12.11

Happy 3rd Birthday, Aniq


Happy 3rd birthday utk sayang ibu, Muhammad Aniq Bin Shahrul Nizam.

Semoga menjadi anak yang soleh dan abam contoh kepada adek Aqif.

P/s : next baby, bleh la planning birthday bln doblas lg.

16.12.11

1 Year Old

Woot woot. Happy Beday to You, Happy Beday to Aqif, Happy Beday To You.

Continuous from yesterday's entry. Takde pom tiup-tiup lilin, potong kek seme. Masa pendek sgt kalau nak celebrate on week days. Maybe buat kecik-kecik bersama family sekali dgn occasion-occasion yg kena celebrate over the weekends. Tp bile, masih lom tahu. Lg 1, bila nyanyi Hepi Beday to Aqif, adelah 1 mamat tuh "Beday Aniq bile? (buat muka sedey)". Boring tunggu kot, bile kt taska asek bkn die yg tiup lilin. Haha. So tunggu beday die baru tiup lilin.

Okay. This entry is all about Aqif. Aniq sikit-sikit je masok. Ok, here goes.

Nama saya, Muhammad Aqif. Ibu yang pick nama tu. Ibu saya mmg gile kuasa. Seme name dia nak pick.


Dari segi development, saya memang lg cepat dari Abam. Part gigi je yg saye kalah. Umo saye dah setahun, gigi pom xnampak tunggul lg. Ramai jugak kengkwn sayer yang dah byk gigi. Huuu, sedih-sedih. Tp mende lain saye cepat belajar. Thanks to my Abam Sifu yg ajarkan saye panjat kusi meja, tangga, goncangkan safety gate kekuat tanda protes, keluarkan kaki dr baby chair dan lelain lg la.

Satu permainan yg saye sgt suka sekarang, susun buku masuk kotak. Saye rase mainan ni cam best je. Lg satu, bile saye main yg ni Abam saye tak kaco saye. Jadi saye leh main dgn tenang.


Ibu selalu tanya "Siapa nama Muhammad Aqif, angkat tangan?" kat saye. Saye pelik betul, takkan tatau sape yg name Muhammad Aqif kan. Saye la. Bile saye tgk ibu cam beria je tanye byk-byk kali, saye angkat je lah tgn.


Pssstt..nak tau lg rahsie saye. Meh dekat. Saye mmg suke mengecek makanan orang. Saye takleh tgk org len makan, musti saye nak sikit. Saye tak kesah, yg pedas ke, yg masin ke, yg masam ke, musti saye nak test jugak. Nak tau tak, hari tuh, ibu saye makan nyorok-nyorok kt dapo sbb tamo kasi saye kecek nasik die. Huhu. So nanti kengkwn, berhati-hati dengan saye k.


Saye suke sgt time mandi. Sebab, boleh main cebok air. Bila ibu saye buh air dlm cebok tuh, saye tuang keluar, ibu buh lg, saye tuang blk. Kengkdg, saye nak panjat-panjat kolah dlm bilik air tuh, tapi ibu cakap xleh. Bahaya, saye pom tak jd panjat.


Saye kalau bgn pepagi, memang saye ceria. Sebab ape, sebab saye cukup tido. Mane tak cukup, pukul 9 lebih, ibu dah suruh saye tido. Pastu tgh-tgh mlm, dpt minum susu 2-3 kali. Lagi la saye dpt tido dengan tenang. Cume bile tempes saye basah sgt, baru saye nangis kuat-kuat. Tu pom kengkdg ibu ngn ayah lambat bangun. Saye tak suke bile tempes saye basah dan saye terberak.


Saye ni sangat ceria. Kalau org gelikan saye sikit je pom, saye dah gelak besar. Yg paling terer buat saye gelak adelah Abam saye. Kengkdg, die main cak-cak ngn saye. Kengkdg, die kejar saye. Saye sonok main dgn Abam saye. Abam saye pom sayang saye sebab tetiap pagi kalau kat taska, Abam saye nak masuk taska bile saye dah masuk taska. Kalau saye xmasuk, Abam akan suh saye masuk jugak. Saye pom sayang Abam saye.




Ibu saye kate, Abam saye kecik-kecik dulu, suke sangat main kuali periuk seme. Kira kalau ibu kt dapo, die minta kuali 1 nak main goreng-goreng. Tapi saye tak. Saye xsuke sangat masak-masak ni. Saye sgt suke main kabinet ibu kt dapo tuh. Byk mende dlm tuh. Warna warni, besar kecik seme ade. Bila ibu xperasan, saye selongkar la sikit-sikit.




Saye suke minum susu ibu saye. Kat taska pom saye minum susu ibu saye jugak. Kalau ibu lambat kasi susu kat saye, saye ngamok. Saye tamo duduk diam. Saye nak dukong je. Tapi bile dah dpt, mmg saye minum sampai saye tertido. Susu ibu saye utk saye ade penuh 1 peti ais lg.


Saye ni bahaya jugak. Kalau ade mende kt lantai, saye suke kutip pastu masuk mulut. Ye la, saye kecik lg kan. Mane saye tau yg mane leh mkn, yg mane xleh mkn kan.




Ade mase saye becok jugak. Jerit sane sini. Saje je nak test vokal saye. Kengkdg ade lawan vokal jugak ngn abam dan ibu. Best. Rumah jadi bising. Musti kwn saye sebelah rumah pom dengar kitorg test vokal camtuh.



Owh, penat dah ni. Sebenarnyekan, saye dah leh jalan 2-3 tapak. Saye suke prektis jalan. Tp tuh la, kengkdg ibu lupe nak bwk shoes saye bile jenjln kt luar. Camne saye nak prektiskan. Nanti ibu ngn ayah kena ingt la bwk shoes saye lepas ni.


Ok lah. Saye dah jadi budak 1 tahun. Lepas ni musti lagi seronok kalau nak main dengan Abam. Bai semua.

15.12.11

Happy 1st Birthday Muhammad Aqif

Today, Muhammad Aqif turns 1.

Wah, sungguh pantas masa berlalu.

Minggu lepas ibu emosi sikit. Sbb mandikan Aqif dlm bath tub ngn air suam. Teringat mase umo die lepas pantang dulu. Pasrah jek kene jirus. Tp sekarang, nak jirus pom melekat kt kaki ibu.

Happy Birthday sayang. Semoga jadi anak yg baik dan soleh.

9.12.11

SSM or SBPA ?


Kecoh pasal mende ni 2-3 hari ni. Ibu pom tak baca habis lg pekeliling yg dah keluar tuh. Baca sekali lalu jek. Byk yg perlu difikirkan. Setiap sistem saraan pun ada pros and cons.

Makin ramai la org prektis kipas mengipas ni. Aii xmain la kipas-kipas. Muahahaha.
Opp...kembali tekun bekerja...Lalala.

7.12.11

Si Mulut Becok

Aniq sekarang petah bercakap. Sunggoh comel. Nak suh die jgn bercakap, xsampai ati plak. Dulu kecik-kecik, beria suh bercakap. Skang dah reti bercakap, nak suh diam plak kn. Tak patut.


Situasi 1


Aniq : Woi ibu, Aniq nak tgk kartun
Ibu : Aniq, tak elok cakap woi. Nanti Allah marah.
Aniq : Okay. Tanak Allah marah.


Situasi 2


Aniq : Ibu ibu ibu ibu ibu
Dia mmg suke sgt panggil byk-byk camtuh
Ibu : Saye, saye, saye.
Tiap kali dia panggil ibu, ibu jawab saye.
Aniq : Eii bukan saye, nanti Allah marah. Ibu la.

5.12.11

Meh Makan Lempeng


Nak buat pancake, tp jadi lempeng. Cicah ngn susu pekat, mmg sedappp.

1.12.11

My Game - Sudoku

Sekarang ibu sudah giler sudoku. Asal ade mase terluang, musti tekun dok solve sudoku. Tgh susukan Aqif pom boleh lg ber"sudoku".

Tahun lepas, masuk wad utk deliverkan Aqif, ibu giat solving sudoku. Sampai dokter pom tego. Hehehe. Boring seh dok wad. So kena la wat samting yg xmemboringkan.

Skang Aqif dah besar sikit, boleh bersudoku blk. Hari tuh, beli buku sudoku kt Big Bad Wolf. Tp beli 1 jek. Rugi plak xbeli byk.

Bagus juga sudoku nih, bile memlm, main sudoku dlu, kompem lena la tido. Haha. Otak bekerja sebelum tido. Buku tuh pom dah lunyai dah asek dok kelek sane sini. Dah siap kena susu coklat la, air hujan la. Mmg nampak cam buku burok je.


Kengkdg boleh solve, kengkdg tak leh solve. Depends pd konsentrasi jugak. Kalau dah dak berdua tuh, nak join buat sudoku jugak, mane nak dtg konsentrasinye kan.

Aqif - Now

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah masih lg diberi peluang oleh Yang Esa utk bernapas dimuka bumiNya. Syukur.

Awal-awal pg, dok snap gamba Aqif bole? Hehe. Dia terjage sebelum sempat ibu kejut. Seb baik dia ok. Senyum jek. Gud mud la hr ni. Tp cam biase, bgn tido trus cari mainan. Tu mate 2 bijik tuh la yg di bawak kehulu-hilir. Actually, mata tuh ade kt buku abam Aniq. Aniq bole cabut sebelah jek mate tuh. Dapat kt Aqif, dedua dia cabutnya. Tp tak pe, mate tuh leh masuk blk kt soketnye. Hehe.


Muhammad Aqif sekarang mmg suka sgt mengutip. Pantang ada mende atas lantai, musti dia kutip masuk mulut. So ibu ayah kena pastikan tiada bendasing atas lantai untuk dia kutip. Hope taska pom camtuh. Tamo insiden hitam tuh berlaku lg.


Lg satu kepandaian Aqif sekarang adalah panjat tangga. Jgn tak percaya, dia pernah panjat dr bawah sampai tingkat atas sbb mencari ibu. Mmg ibu menjerit bila keluar bilik, tgk dia sedang struggle nak naik di tangga yg teratas sekali. Lesson utk ibu. Jgn tinggalkan Aqif unattended. Mmg ibu takkan maafkan diri sendiri kalau apa-apa jadi disebabkan oleh kecuaian ibu.


Berita gembiranye, ibu mcm terdengar Aqif panggil "Ibu". Sekali jek. Dia panggil sbb minta susu. Tp lps tuh dia terus dgn "mama" dia.

Just few days jek lg, Aqif turns 1. Gigi lom ade lg. Mungkin akan keluar 2-3 hr lg kan.

23.11.11

Annual Concert Tadika Aniq

Last Saturday, ibu sungguh eksited sbb Aniq akan perform tarian dlm Annual Concert tadika dia di USIM. Wah sungguh saspen. Sbb kalau ikot pengalaman Hari Sukan bln 7 hr tuh, Aniq akan berkepit ngn ibu ayah je tamo join sukan. Pdhal dah prektis kt taska hr-hr. Takot juga utk concert ni die tamo menari. Ticer dah prepare baju seme bagai.

Dr rumah, Aniq masih lg eksited. Ibu suh die prektis gelek dlm kereta, die masih ok. Depan dewan pom ok lg. Tapi bile masuk bilik persalinan, die dah kate nak balik. Berkepit ngn ibu. Alamak. Haduih. Kena pikir strategi utk tinggalkan die ngn ticer.

Tema utk konsert adalah Arabian Nite. Ok, Aniq salin baju kepada baju fadang fasir. Sementara nak tunggu ticer siapkan yg lain, ibu suruh die memain dulu ngn kengkwn. Kena bg mood die seronok dlu kalau mau chow. Tetibe,

"Owh terlupe amek kamera kt ayah. Aniq tinggal cni jap, ibu g amek kamera yer."

Hampeh xjalan. Meraung die nak ikot ibu. Ape lg, ticer dia hangkut jugak masuk dlm. Ibu ngn Aqif nyorok dlm dewan. Principal inform, Aniq dah bertenang sekarang. Ok. Harusla ibu jgn gegatal tunjuk muke dpn die lg.




Patut la ok. Dah kena umpan ngn cekelat rupanyer. Yg ni ibu suh ticer die amekkan. Baju cekci fadang fasir.



Utk amek gamba ini, ibu bukak pintu memuat utk tgn masuk jek. Pastu snap mane yg dan. Seb baik mamat tuh xnampak.

Ok. Kami lepak dlm dewan sementara tunggu performance mula. Ada final rehersal dr anak-anak sekalian. Team Aniq masuk, kami harap-harap die xnampak kami. Mmg tak nampak, until one of his fren tunjuk kami kt Aniq. Ape lg, melalak la die kt atas stage. Wawawa. Dah tatau nak sorok mane lg. Suh ticer handle. Ticer bwk pusing luar dewan semetara kami cari pot nyorok yg baru.


Sini ok kami lepak. Belakang tiang, row atas sekali. Giler sejuk tmpt ni dekat ngn ekon. Nak tgk pom intai nampak sebelah mate jek. Nak amek gamba pom, mestila xcantik kan, sbb kene zoom jauh giler. Huhuhu. Xpe, asalkan Aniq dpt perform hr nih.

Team Aniq (4 yo) perform 1st selepas opening ceremony. Mase die masuk tuh, nampak die gembira. Ibu plak yg emo sbb rase mcm my lil boy dah besar. Huaaaa. Bru perform tadika ni. Kalau amek ijazah, mau meraung ibu kt ctu. Derang menari 2 lagu, Nour El Shams dan Apo Kono Jang. Lagu first, die mcm lambat ckit nak follow steps tarian die, tp bila lagu kedua, die dah sengeh-sengeh dah. Dah buat all out dah. Nampak muke happy. Kwn die yg len plak dok moncong tamo ikot steps.


Saat emosi utk ibu. Anakku dah besar. Ibu bangga. Clap tuntuk Aniq.






Ceremony abes pukul 3 samting camtu. Continue ngn upacara makan-makan. Pas abes, Aniq bru tersengeh-sengeh. Eleh, td nanges. Alhamdulillah jugak pot luck yg ibu bwh, licin. Hahaha.

Tahun dpn, Aniq masuk tadika. Hopefully Aniq makin kuat semangat. Aniq kan abam. Penat punyer pasal, mlm tuh tidor tak terkutik pom smpai sok pg. Congrats Aniq sayang.

22.11.11

Cubaan Berdiri

Last week. Ibu sungguh happy. Byk sebab. Salah satunye adalah ini.


Sayang Aqif sekarang dah mula nak berdiri sendiri. Walo pom gigi maseh lom menampakkan diri, dah nampak ala-ala nak cuba jalan. Selalu kalau kite pimpin tgn pom, die xmo gerak. Still nak merangkak jek. Tp skang, dah mau gerakkan kaki menapak sikit-sikit.


Kalau ikot mood nak berdiri, tak kisah jatuh byk kali pom xpe. Aqif still gigih cuba utk berdiri lg.


Syabbas inspekter sahab. Aniq dulu tumbuh gigi 10 bulan, jln 13 bulan. Aqif plak nampak mcm nak jln awal ni. Mungkin gigi tumbuh lambat. Xpe, xde la cepat rosak kan.

My Harimau Muda

Congrats to team Harimau Muda sbb berjaya kekalkan pingat emas utk Bola Sepak dlm Sea Games. Mmg series saspen kami anak-beranak tgk dpn tibi smlm. Taim penalti mmg ibu tgk ikut celah jari jek.

Ibu ada 2 lagi future ahli team Harimau Muda kt sini. Nnt dah besa sikit, kite anta resume k.




Mengauummm bagai Harimau.

Aqif suke beno buat aksi mengaum ni. Sampai nak amek gas neb pong, die dok mengaum lagu tuh. Dokter Phua Chu Kang pom tego, nak amek gas neb pom nak main mengaum monster lagik. Hehehe

18.11.11

Sudah 4 Tahun

Tau tak hari ni hari ape? Huuuu... Anniversary Perkahwinan Ibu ngn Ayah. 18/11/07. Dh pat tahun kitorg hidup bersama. Ditambah ngn 2 org budak tomei tuh. Alhamdulillah. Tiada lain yg ibu doa selain kebahagiaan keluarga kami.

Kantoi. Actually ibu lupe sikit pasal hr nih. Byk mende di opis ni. Seb baik ade FB. Hehehe.

Celebration mmg kitorg dah diskas lame dulu. Wat sekali ngn besday anak-anak. Anni ibu dan ayah, besday ibu ngn besday Aniq dan Aqif. Tak yah nak byk kali celebrate. 4 acara sekali gus nnt. Mmg betul save bajet. Hehehe.


Tak sedar dah 4 tahun dah. Byk tahun lg kami nak bersama. Adat rumahtangga sedangkan lidah lg tergigit, inikan pula suami isteri kan. Dari situ kita cuba improve diri sendiri untuk menjadi lebih baik.

Happy 4th Anniversary, Abang. Semoga kasih kita bersatu selamanya.

Tukang "Mengemas"

Muhammad Aqif budak bertuah. Wah...sudah pandai bukak pintu kabinet. Hr tuh dikerjakan kabinet dresser ibu. Sudah ku ikat dgn tali. Skang ni, die tuju kabinet dapo plak tmpt ibu letak segala mcm tepaware. Ni sbb semantara ibu masak la, derang lepak kt dapo nih. Klu tak, bkn nyer berani dok dapo sengsorg. Hahaha.

Bkn stakat bukak. Dia p kluarkan seme tepaware tuh kasi sepah 1 dapo. Mane yg jauh ke dlm kabinet tuh, gigih die merangkak masuk sbb tak puas ati selagi tak sepahkan seme.

Lps kabinet tepaware, die "kemas" kabinet toiletries pulak. Abam join skali, p main sabun mandi bagai. Haduih... Ku kurung jugak dedua ni dlm kabinet kang. Hahaha.

Abam kecik-kecik dulu, xgemar sgt "mengemas" kabinet ni. Mungkin umah dlu, kabinet tak byk kot. Aqif plak, segala mcm laci kabinet die nak "kemas". Seb baik la laci kabinet TV tu ketat. Kalau tak, lg stress tgk derang lambakkan brg-brg.

Ibu slalunyer biakan aje derang sepahkan. Sbb kalau ibu kemas dan-dan tuh jugak, derang sepahkan blk. Musti hangin. So biakan aje. Kejap-kejap lg bile dah puas, ajak derang (Aniq jek kot) kemas sesame.


Ni hasil Aqif "mengemas" dapo.

15.11.11

Owh..Bateri FS

Hayoikkk. Apesal la ngn bateri FS ibu neh. Dah charge dah tp bile unplug then connect utk pumping, die jd mcm xde bateri pulak. Pdhal sblum tu ibu tgk bateri full. Bile pump guna direct power from outlet, ok pulak.

Kong suda kah? Apesal cpt sgt kong. Ke sbb ibu byk pkai? Kate heavy duty kan. Mmg kengkdg bile pumping kt work station ni, jd mcm ralik je. Tgk-tgk dah dkt 1/2 jam pumping.

Harusla cpt cari solution. Di opis xde masalah sbb byk power outlet. Kalau kena g outstation, jenuh nak mencari.


UPDATE : haha. rerupenyer, pum dah kena reset sbb ibu ade kluarkan baterinya hr tuh. Alhamdulillah, bile charge blk 24hours, pum boleh berkhidmat dgn jayanyer.

11.11.11

Perform di JPA

Last Friday, Taska Aniq dpt undangan buat persembahan di Majlis Konvokesyen JPA. Wah... mcm retis gituh. Aniq join jugak g JPA. Sblum blk hari Khamis tu, derang wat rehersal nyanyi lagu Jumping on the bed ngn Ayam mengokok. Hahaha. Lagu-lagu tuh mmg Aniq slalu nyanyi kt umah. So ibu pom bleh jugak follow sikit-sikit berdasarkan nyanyian Aniq kt umah.

Pepagi Jumaat, siapkan di rumah mandi dan pakai baju tadika. Seronok die sbb nak naik bas. Ni penangan naik tram mase g Big Bad Wolf Book Sale dulu la ni.

Tghhari tuh, ticer Aniq dah tag all these pic kt FB. Gamba performance xde plak tp ticer ckp derang meloncat-loncat atas stage. Havoc giler.







This weekend, ade majlis Graduasi utk tadika Qaseh pulak. Aniq walau pun dtg tadika 2 hr seminggu, ticer still involvekan Aniq dlm concert nnt. Tema majlis tuh Arabian Nite. Mmg skang pon, Aniq kengkdg dok tergelek-gelek kt umah. Prektis kunun.