10.3.11

EBM

continue from previous post

Deep Freezer sudah sampai putrajaya la. ho yeah... kecoh tol ibu kn.

selepas lebih smgu, ibu dok berbelah bagi nk beli ke tak, nk beli ke tak. search porem kengkonon nk mintak pendapat, tp lg ibu terus terpengaruh tgk stok-stok mereka selesa dok dlm DF. Lantas ibu diskas ngn ayah, withdraw duit , pecut g bangi mlm tuh jugak utk g bli DF. tindakan drastik kan.

hangkut jugak Aniq ngn Aqif. Aniq mebi la eksited sbb dpt g jenjln. Tp Aqif, cm berserah jek ibu bwk die g terjah kdai-kdai letrik kt bangi tuh. tido sy adelah penting, kate Aqif.

Ibu dpt bli chest freezer jenama Faber. Rega Rm5++. warranty for 1 year.Bli kt kdai dkt deret Yati ayam percik kt bangi. alhamdulillah.

so operasi kompol EBM bermula dgn gigihnya.


Daily, ibu akan pastikan ibu pumping kt opis 3 kali. production insyaallah sekurang-kurangnya 18 oz. ibu akan target 6 oz per session. klu dpt lebey tu alhamdulillah. klu kurang, cuba gak dptkan 6 oz. minum air bergelen-gelen kt opis. tambah ngn pil ASI dan rezki dr ALLAH. ibu xbuat double pumping. leceh plak nk pegang dedua pum. ibu gune Spectra 3 sajork. Klu FS tuh lain la cite kn.

bekal utk Aqif seharian di taska 5 botol x 3 oz. ibu akan bekalkan 4 botol fresh ebm dan 1 botol frozen ebm. so balance 6 oz fresh ebm, ibu akan simpan buat stok. Utk bekal Aqif, ibu akan buh dlm cooler bag bersama-sama dgn 2 ketul coleman brite ice yg kecik. kalu bekal Aqif xabes semasa di taska, blk umah ibu akan simpan jd frozen EBM gak.


every in and out ebm, ibu akan catat dlm buku log in order to keep track jumlah ebm yg ibu simpan dan terutama sekali utk tau tempoh expired each ebm. klu xde log cmni, kang tatau mane yg kene out dlu kn.

tempoh expired ebm adelah seperti berikut :

.6 months utk DF

.3 months utk freezer petiais 2 pintu

.2 minggu utk freezer petiais 1 pintu

.3 days utk tingkat paling atas petiais

Aqif bile di rumah akan sentiasa direct. klu bile taim-taim Aqif tido terober lena smpai lupe nk susu, bru ibu pump susu kluar. dan akan jadi stok EBM jugak. skang dlm DF ibu dah ade 291.5 oz. alhamdulillah. tp ibu akan teruskan pumping utk pastikan kali ni Aqif akan dpt susu bdn fully for 2 years. Aniq dlu just dpt BF for 15 months only.

yg penting, pembelian DF ni ibu takkan sia-siakan.


2 comments:

  1. nice info rita. akan aku jadikan pedoman dan rujukan utk aku juge sok.
    tq.

    ReplyDelete