20.4.11

Kesahnyer Stok-stok Susu

assalamualaikum

Lame tak bercerita psal EBM kn. Bkn niat nak menunjuk-nunjuk, tp ini cume sbg pembakar semangat utk ibu dan mungkin mommies-mommies yg len utk terus menyusukan anak.

So far, ibu masih hanya pump di opis shj. Di rumah, ibu fokus utk bg direct shj kpd Aqif. Unless certain-certain situasi yg memerlukan ibu mengepam. Alhamdulillah byk rezki Muhammad Aqif.

1st session : pagi selepas sarapan (9:30 -10:00)
sarapan minum horlick and bihun (Aniq panggil hun hun hun), or ns lemak etc. sesi pagi selalu dpt paling byk utk keseluruhan hari. sbb mlm semlm, susu dah byk diproduce. walo pom Aqif masih menyusu mlm td, tp sesi ni boleh cecah 13oz.

2nd session : tgh hari sebelum lunch (12:30 - 1:00)
utk gap masa nk mkn tghhari, ibu akan mkn biskut-biskut ker, coklat ker. sbb seriously, menyusukan anak menyebabkan ibu kuat mkn. (alhamdulillah berat masih di dlm BMI yg normal) Air kosong mmg wajib kena minum. Minum la smpai kembong. hehe.

3rd session : ptg sebelum balik (4:30 - 5:00)
Jgn rase smpai umah pasni anak nk minum, so tak yah pump. Sbb susu sentiasa dihasilkan. Insyaallah, ada rezki anak nnt walo pom kite bru pam susu. Percaya kepada konsep supply and demand. Semakin kerap kita kosongkan 'B' kite, semakin byk susu dihasilkan.

Tidak dinafikan kengkdg ada dtg hasutan setan suh ibu skip pump (kes malas lah ni) tp bile dipk blk, klu ibu malas, Aqif nk minum ape sok pg. Taim ni terbayang muka comel Aqif. Mmg frozen EBM ade byk kt umah, tp byk-byk pom klu tak ditop up ngn yg baru, gondol juga akhirnya. Displin utk laksanakan jadual adalah penting. Bkn setakat jadual atas kertas jek. Ibu dah tamo ulang kesilapan semasa BF Aniq dlu. Terlampau take things for granted smpai stok susu abes sebelum waktunya.

make sure sentiasa amalkan 3 perkara ini utk kekalkan supply susu:
1. Bayi disusukan sekerap mungkin atau sesi perahan yang sentiasa konsisten....jangan TIDAK PAM hanya kerana payudara tidak bengkak.

2. Minum air secukupnya. Sekurang-kurangnya 3L.

3. Doa yang berterusan bukan sekadar dari niat dari hati atau tadah tangan semata-mata. Permurahkan rezki anak kita. Yakin bahawa ALLAH memberi rezki.

4. Kawal stress dan emosi - ibu menyusu perlu sentiasa mood ceria dan gembira. Mmg klu mommies stress, susu pom stress nk kuar. Always think +ve

Yakinlah juga bahawa susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi anda


ibu gune bekas dadih shj. Setiap bekas diisi dgn 3oz susu. Semua stok-stok akan dikompol dlm 1 plastik dan ditulis bulan perahan diluar. Senang nk manage. Walo bagaimana pom, ibu masih lg serbey-serbey cara mommies laen handle frozen EBM.

Ibu sediakan 3 x 4 oz fresh EBM dan 1 x 3 oz frozen EBM utk bekal Aqif di taska. Sekarang Aqif masih minum stok yg dikompol pd bulan Feb.Hopefully DF tu sentiasa full dgn frozen EBM. Insyaallah

4 comments:

  1. hai...kita jumpa kat sini yer..good la bg info psl ebm nih coz byk lg yg Nora kena belajar..banyak betul susu rita..pagi pump dpt 13 oz..huhu..nora tak sampai byk tu la..hmm kena kuat semangat lagi nih

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...rezki. tadek la tetiap hr dpt 13oz. tgk hr jugak. kuat semangat utk baby k. sy pom maseh blaja lg. share-share mane yg elok...

    ReplyDelete
  3. byk susu kak nani..dulu mase huda sakit je pump susu tuk hannah...tp sbb dia mane penah isap botol, kdg3 je dia nak minum..pastu buang...syg kan...

    ReplyDelete
  4. edah: awk dpt spend time ngn anak 24*7 tu yg paling best. klu anak nk susu, direct trus.

    ReplyDelete