10.6.11

1st Solid Fud, Soon

in a few days (on the 15th) , Aqif akan masuk 6 bulan. Syg ibu dah bleh mkn. Ingt nk extend sket lg, tp cian plak kt die. Dr 5 bln hr tuh dah terliur tgk org makan. Tp rase cm nk extend sikit jek smpai wiken minggu dpn. Baru la ibu bleh rasmikan sbg org pertama suap mulot Aqif ngn solid fud.

So skang tgh wat preparation utk bekalkan solid fud ke taska dan resepi-resepi utk Aqif. Actually byk resepi ibu dah collect mase wat solid fud utk Aniq dlu.

Dlu, ibu xwat stok puree pom utk Aniq. Masak awal pg, simpan dlm peti ais. Lupe plak dlu bgn pukul brape utk wat bekal Aniq.

Skang, insyaallah ibu cari byk info lg utk preparation, presentation solid fud expecially semasa Aqif di taska dan on the road. Dan ibu masih lg mencari info-info utk menambah ilmu di dada.

Ibu dah bli ice tray from tupperware utk dijadikan bekas utk frozen puree. Yg menariknya, ice tray from Tupperware ni ada lid. Utk wat frozen puree, better pkai ice tray yg ada lid. So xde la bercampur aduk ngn bau ayam ikan seme. Tak beli byk pom. Ad 2 set jek. Gilir-gilir la gune utk keraskan puree. Dah keras, transfer ke dlm bekas len plak.


Utk keep solid fud warm until the end of the day, ibu rase nk buh dlm thermos fud jar. Kesilapan ibu taim penyediaan solid fud utk Aniq, ibu xbuh dlm thermos utk bekalan ke taska. Dah pesan ngn pengasuh taska utk panaskan, tp ALLAH shj yg tahu derang panaskan atau tidak. So utk Aqif, ibu amek langkah pro active. Buh solid fud dlm thermos. Pengasuh just scoop jer dr thermos ke dlm mangkuk bile taim Aqif mkn nnt.

Ibu berkenan cm di bwh ni. Tp rege nyer tatau lg brape.


Atau yg dibwh ni. Serbey rege di MybbStore = RM64.


Paling cikai pom, bli jek thermos biasa ni. Tp kene cri yg wide opening.


Credit all thermos pic to Thermos

Klu dpt thermos yg byk layer mcm mangkuk tingkat tu pom lg ok. Bleh letak byk jenis mknan.

Ok. Ibu ingt nk bg bubur kosong dlu for 1st few weeks. Bg test dlu deria rase supaya tak terkejut. Slalu, ibu akan basuh beras, dan keringkan kemudian blend halus. Just amek a few spoon, then masak atas dapo. Bubo pom masak cepat, gas pom xabes byk. hahaha. Yg penting, no sugar and salt until 1 yo. Pastu bleh buh tp dlm kuantiti yg sikit jek.

Cant wait to see his reaction when he tastes his 1st solid fud.


Taken when Aniq's meal time @ 8 mo

Other mommies, do share ur experience on preparing ur love ones solid fud. Sharing is Caring

3 comments:

  1. apa resipi best..share ckit..nuha asek mkn bubur+kentang+karot +lauk(ayam/ikan-kalo ada, biasa xde)

    hehe

    ReplyDelete
  2. mzhany : tq. semoga ibu tabah bgn pg masak nasik.

    erne : ok. nnt ade resepi akan di share.

    ReplyDelete