13.6.11

Adek Qif Tak Sihat

Adek Aqif masih batuk-batuk lg. Ni kali ke-2, adek Qif ade kahak kt lungs. 1st one happen on March.

Actually, dr last wik adek Aqif xsehat. Maklumlah, ketika knduri di kg, rmai org plak xsehat taim tuh. Virus bercampor aduk. Kami dah bwk Aqif ke Klinik Serena di Bukit Rahman Putra. Doc kasi antibiotik dan pred+salbutamol (utk treat kahak).

Skang dah abes mkn antibiotik, batuk maseh lom ilang. G plak ER Putrajaya. Kt kaunter Triage, MA kate kahak byk lg. 2 kali tau ibu tanye, btul ker kahak ade lg. Die kate ye + angguk lg. (Xyah ibu gtau cara jawap ngn anggukan tuh sbb buat ibu terbakar ati jek. Cm die sorg jek penat keje.) Ibu dah saspen. Sbb jarang Aqif xilang kahak lps 5 hr mkn antibiotik (jarang la sgt, bru 2 kali jek kene mkn antibiotik termasuk yg ni). So menunggu la dgn penuh keresahan dan kesabaran nk jumpe doc. Doc check ckp, takde plak kahak. Ai yoh. Ape kes, yg ni ckp len, yg tu ckp len. Org risau ni tau tak.

Adoih. Tatau la nk komen apekan. Awat lagu nih. Lebih-lebih lg kt spital. Kenape 2 result yg berbeza ibu dpt? Jgn ckp "Biaselah Gomen. Nak serbis elok, glah swasta".

Skang, ibu teruskan bg salbutamol dan monitor Aqif for another few days ni. Klu lom ok, harus tindakan segera dilakukan.


Adek Qif, cepat sihat k.

8 comments:

  1. Asiff aritu kena sedut gas, sbb byk kahak..sampai dia bernafas bunyik wheezing..aku g sedut check kat Lita Alis.

    ReplyDelete
  2. acik Linda:
    ok ker sane? Paed ke GP?

    ReplyDelete
  3. Macam okey ja..sbb lepas mkn ubat tu dah okey. Dr Lokman rasanya Paed..

    ReplyDelete
  4. huh. okeh. leh try pasni. tamo g ER dah pasni. Rmai sgt kot g sane tu yg derang penat tuh. Lgpun Aqif cm xbrape lancar bernapas, ku panik, trus g ER.

    ReplyDelete
  5. p Lita Alis tu dia check2 pastu dia suh sedut gas tu.. pastu murah ja weh..56 hengget jaaaaaaaaa.. aku pun naik terkezutt.. sbb slalunya kalo kat annur kena2 sedut tu..siap laa seratus hengget ke atas.. ko g la check dulu weh.in

    ReplyDelete
  6. saya pon x faham mengapa dan kenapa result yang berbeza boleh kita dapat bole kita g berlainan klinik dan hospital...huhu..semoga aqif cepat sembuh...

    ReplyDelete
  7. linda:
    tq yer. btw, kinik die kt trowong tu kn?

    asma:
    klu kinik ngn spital lelain takpe lg, ni kaunter luar ngn kaunter dlm bleh result len. Brape lame sgt tgu smpai kahak bleh ilang sekelip mate. nk wat cmner kn. kepakaran setiap insan lelain.

    ReplyDelete
  8. yer dekat terowong tu. Dr Lokman pun baek sgt.

    ReplyDelete