2.6.11

Aniq Si Pelat

Asslamulaikum

Aniq dh besar ni, makin byk ckp. Kengkdg tak terlayan bercakap ngn die. Takpe-takpe. Bia die pektis ckp bebyk.

Dlm ckp-ckp pom, ade a few words yg kedengaran sedikit pelat. Ibu xkesah sgt pom. Baru 2 taun stengah kan. Tahap skang pom ibu ngn ayah dah bangga ngn Aniq sbb byk lg words yg die boleh ckp dan tak pelat.

Ade jugak kengkdg Aniq tatau nk sebut perkataan tuh, die akan ckp menerusi perbuatan @ bunyik. Hehehe. Nk sebut kompang tak reti (sbb tgk cikya die kawen hr tuh ade kompang), die imitate cm org pukul kompang. Bile kite ckp kompang, Aniq ckp longkang. Hahaha.

Pelat Aniq :

Kulis : Tulis

Bandi : Mandi

Bakan : Makan

Sssiappp : Sirap

Ah crem : Ais Krim

Kedai-l : Crocadile


Owh. Skang pantang bukak tibi, trus ckp nak Mouse (read : Mickey Mouse). Kalu ckp mouse tadek, die nk dibo plak. Paling tak tahan suh pasang cd barney. Hehe. Klu tgk bile taim kite bg die tgk je ok la jugak. Tp ni taim ibu ngn ayah nk tgk tibi pom, die nk tgk katun die jugak.

Selagi tak bukak channel die, slagi itu la, die bertepek tepi kite smbil merayu-rayu suh bukak katun. Siap buat mimik muke sedeh lg tuh.

Same gak bile dok kt car seat. Merayu-rayu suh bukak belt. Ckp saket la itu ini. Muke mmg nampak sengsara btul la. Bile dah dibuka belt, trus sengeh smpai ke telinga.

Saba jek la kan. Byk akai dak-dak skang. Ni kompem menurun prangai ayah la neh.

3 comments:

  1. bijak..bijak.!!

    tasneem punya lak...

    poket = kopet

    setiap kali gelak sakan kami nak betulkan. :D

    ReplyDelete
  2. aniq ckp kompang = longkang tuh pom gelak guling-guling jugak la.

    ReplyDelete
  3. ala comelnyerr aniq cakap pelat. nnt okey la tu weh, iris pun sekarang ada jugak benda2 dia sebut yg pelat..hahaha.kadang2 sampai aku tak paham..

    ReplyDelete