15.7.11

A Long Week

What a looooong week. Si adek dn abam bergilir-gilir pas baton acara demam berganti-ganti. Phew. Hari ni, alhamdulillah both of them dah sehat.

Adek demam dari Rabu, 6 Julai 2011 hingga 10 Julai 2011. Dah buat test darah, alhamdulillah result normal. Mungkin demam nak pandai merangkak kot.

Abam demam dari Selasa, 12 Julai 2011 hingga Khamis, 14 Julai 2011. Start muntah-muntah. Minum susu muntah. Makan takmau. Kasi die minum air Bina (Ribena), muntah jugak. Sian Aniq, tgh syok-syok minum, muntah plak msuk dlm air Bina.Buh Smecta dalam susu dan mknan, alhamdulillah tak muntah dah.

Dalam tak sihat tuh, masih rekues nak pergi ke Dhaylaun (Playground). Walaupun tak larat nak panjat all those permainan, Aniq just duduk di bangku tgk abam-abam besa main bola.

Risau sungguh bila anak-anak tak sihat. Ibu ayah boleh jadi tak tentu arah. Tidur xcukup tu adalah biasa.

Mungkin juga faktor cuaca juga menyumbang kepada ketidaksihatan mereka. Udara di Putrajaya sungguh berjerebu. Kadang-kadang visibiliti sunggoh teruk. Dah lama juga tak hujan. Ahlamdulillah, semalam dan pagi ini dah hujan. Take away all the dirty dust.

Hri ni, dedua dah ke taska. Hope mereka ok. Siapa kata kanak-kanak menyusu bdn takkan dpt penyakit? Mereka juga manusia kan. Dgn susu ibu, tahap antibodi mereka bertambah kuat. Itu yg penting.

2 comments:

  1. anak wawa dh seminggu tak ke taska sbb batuk n selsema, lgpn kat taska tgh merebak 3 serangkai tu. Bg sihat dl then br htr. This wiken kena pesan siap2...nnt kena p sekolah tau...Kakak jawab OK!...harap sesenang tu la nnt nk kejut dia pg2 p taska. Adik still dgn ummi,igt nk train dok taska, tp tgk keadaan camtu, xgamak lak...huhu

    ReplyDelete
  2. wawa : xpe la yg kecit tuh. kasi kuat sket lg bru la anta taska. seb baik derang ni demam jek. tadek batuk slemo bagai. klu tak, lg cian...

    ReplyDelete