28.9.11

Chicken Pox

Salam. Masuk 3 hr berkampung di rumah menjaga Muhammad Aniq yg kena chicken pox. Bukan main seronok dia takyah pergi taska. Mmg bersuka ria dia. Jgn la minggu dpn, dia meraung lg tamo g taska mcm lps raya hr tuh. Sgt senang hati lagi, bila dia dpt konker channel kartun 8am to 5pm. Haduih. Tensen ibu asek tgk BabyTV jek.

Start detect chicken pox hari Ahad lepas. Udah la byk jemputan rumah terbuka hr tuh. Hahaha. So stay put kt umah saje la.Nak kata teruk, tak juga. Dia masih boleh main basikal round keliling living room 16 kali. Tak teruk pun tak juga, sbb seluruh bdn mmg dipenuhi dgn bintat-bintat mengandungi air gituh. Kt pipit pom ade juga.

Alhamdulillah. Ubat doktor bagi, cepat keringkan bintat-bintat tuh dan kurangkan kegatalan. Mmg membantu xpecially bila Aniq tidur mlm. Takde la dia tergaru-garu merengek-rengek gatal.

Hope, Aniq akan ok tak lama lagi. Tp berdebar juga, takot kena kt Aqif pula.

22.9.11

Dah Jumpa

Alhamdulillah. Moto LC ayah yg kena curi tu dah jumpa blk. Jumpa nun di Perak nun. Syukur sgt boleh dpt blk in one piece. Ibu pun terkejut. Slalu, mmg dah dibarai-baraikan jual spare part.

Ayah bersangka baik, mungkin org yg curi tu desprate xde tiket bas nk balik raya. Tq la tok Polis yg jumpa tuh. Semoga berkatlah hidup tuan di donia nan fana ini.

Skang udah ade 2 bijik pula moto di rumah. Nk bagi Aniq, puluh tahong lg dia nk dpt lesen. Juai la senang kan.

21.9.11

EBMku Almost 6 Months

Alhamdulillah. Sudah 9 bulan Aqif BF dengan ibu. Semoga ibu dapat teruskan BF sehingga 2 tahun.

Dah masuk 9 bulan ni, baru ibu terperasan, frozen EBM Aqif yg dlm DF tuh makin hampir expiry date. Howh, tidak. Haruslah diguna mana-mana yg patut. Ni ibu tepek jangka expiry frozen EBM. Ibu amik expiry date sampai 6 months shj sbb DF ibu kecik dan dikhuatiri tak sesejuk seperti gamba tuh mention. Nak kasi sejuk lg boleh, sediakan duit je nak membayo bil letrik nnt.


Tapi takpe, kalau tak sempat nak guna sebelum expiry date, ibu boleh wat mandi susu. Nak beli susu kambing berbondong-bondong tak mampu, so ape salahnya mandi guna susu sendiri. Lg susah nak dpt dr susu kambing kan.


Tepek juga gamba Aqif enchem yg ibu sayam

Mommies, jgn lupa monitor expiry date susu-susu korg. Sedangkan tertumpah setitik dua pun dah nak nanges, apetah lg kalau kena buang berbotol-botol.

20.9.11

Bubur Oat Kurma

Ibu share cni one of the recipes yg ibu buat utk solid fud Muhammad Aqif.

Bubur Oat + Kurma

Masak oat dgn kurma ditambah dgn air mcm masak bubur biasa. Kurma tuh koyak-koyakkan dan buang biji. Bila dah agak-agak kurma dah lembut dan bubur dah pekat, boleh tutup api. Sejukkan dan boleh suap kt baby


Alhamdulillah Aqif suka makan. Tapi biasalah, bila 2-3 hari menu yg sama, dia jadi bohsan. So lepas 3 hari, ibu masak recipe yg lain pulak.

Tak susah pun nak masak solid fud utk anak ni, buat mix n match je. Yg penting nutrisi-nutrisi dalam mknan tuh cukup.

Bubur Ayam

Ayah ke Johor minggu lepas. Ibu tinggal dgn anak-anak. Import CikYa utk tolong tgk-tgkkan Aniq dan Aqif.

Malas nak masak lauk 2-3 jenis, sebab yg nak mkn pun mulut kami-kami jek. Kalau ada ayah, baru ibu akan masak berlauk-lauk (Mestilah nak masak best-best utk laki kan). Solutionnya, masak jek bubur ayam. Hahaha. Aqif makan bubur ayam kosong. Aniq makan bubur ayam + kicap. Ibu dgn CikYa makan bubur ayam + kicap + cili. Hahaha. Senang jek. Malas masak punya kes. Masak seperiuk, semua org boleh makan.

Dah tak payah nak p bli Bubur Ayam BekDi. Ibu pom bleh buat sendri.

Turns 9 Months

Sayang ibu, Muhammad Aqif Bin Shahrul Nizam dah masuk 9 bulan. Sekarang mulut mmg tak berenti membebel. Kejap papapa, kejap bababa, kejap tatata. Yg dia paling suka, ketap mulut cam gamba kt bawah ni, main air liur.

Mmg busuk masam la sayang ibu ni. Kadang-kadang main bukak tutup mulut utk buat belon air liur.

Layan la dia bercakap, mesti becok je mulut pot pet itu ini.


Nak kasi mamat ni mkn byk sikit, sebelum nak kasi mkn tuh, tayang kat dia mknan dia yg sedang dimasak atas dapo. Mmmg dia dok telan-telan air liur la nak mkn. Lps tuh kalau suap, mmg byk la dia mkn. Hahaha. Works for now la.

Dah pandai jugak berebut ngn abam. Abam main yg ni, dia pun nak main. Abam main yg tu, dia pun laju jek berubah ke yg tu. Abam kengkdg ada mengalah jugak.

Panjat-panjat mmg dah terer. Bila org tak kesahkan dia, mula la menuju kat tangga nak panjat gi tingkat atas. Bila kantoi, mula la sengeh-sengeh.

Adek Aqif ni nampak mcm suka pomen-pomen brg. Nnt besa bleh jd engineer k. Hahaha. Memandai jek ibu.

19.9.11

Mahdeea

Cik Linda nak tgk tak permata hati Cik Zara dan Cik Ajai???

Tadaaaa...


Mahdeea Binti Mohd Faizal

Mahdeea ni sungguh la budak baik. Asek good mood jek. Gomol la mcm mana pun, hati tetap hepi. Tgk mcm ada harapan jd pot pet mcm mummy dia. Hahaha. Awal-awal sampai, terus merangkak p kt Abam Aniq. Mummy dia kata, Mahdeea suka dak laki. Hihih. Nnt kita tgk bila Iris pula jumpa Mahdeea k.


Aqif nampak kecik. Padahal, Aqif keluar awal seminggu dari Mahdeea. Hahaha.

Ibu 1st time jumpa Mahdeea. Taim mummy dia peknenkan Mahdeea pun ibu xjumpe. Nak masuk 9 bulan baru jumpe. Zara mcm tetau yg ayah dok teringin mkn mee kuah tulang dia tuh. Alhamdulillah Cik Zara. Dapat kami mentedarah mee kuah tulang lagi. Hehehe.

Terima kasih daun keladi, lain kali masaklah lagi.

Edible Garden versi Aniq

Bila ada cuti-cuti umum ni, seronok berehat kat umah shj. Dapat la bangun lewat sikit. Hahaha. Pergerakan di pagi hari pun takde la express macam hari bekerja yang lain.

Tokma dgn Atok Aniq pun dtg bertandang sbb nak attend konvo acu. Dah ada cangkul beso, tokma pun rajin la merumput kt tanah belakang tuh. Lepas tuh, adjas-adjas pokok-pokok sayo ibu yang agak diabaikan sebulan dua nih.

Si Muhammad Aniq pun, sebok la nak join sama. Dia memang kalau bab-bab outdoor, dia mmg suka sgt enterprem. Bila dia tgk, tokma dia dok trim-trim pokok pagar tuh guna gunting, mula la menggeletis nak trim jugak.

Pokok ini yang dia trim hokey.....

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


Pokok pandan ibu hokey. Mujur la ibu tanam 2 rumpun asing-asing. Kasi chan la dia menjahanamkan rumpun yang satu nih shj.

Hasil akhir kerja kreativiti Aniq ke atas pokok pandan tersebot adalah seperti berikut:


Dedaun dah terkulai sana sini. Seb baik dia tak p rentap pokok tuh sampai tercabot akar. Asalkan kamu bahagia Muhammad Aniq. Jgn pasni dia p trim pulak daun pokok cili ibu sampai togel sudah la.

9.9.11

AidilFitri 2011-Final

Jadual raya tahun ini.

hari Ahad, 28.8.11 hingga Raya pertama, 30.8.11, beraya di Kg Bertam Baru Gua Musang Kelate. Petang raya gerak balik Raub. Tido semalam di rumah mama. Raya kedua, 31.8.11 gerak balik Kg Talang, Tanjung Ipoh Kuala Pilah, Nogori Sombilan. Dok sana sampai raya ketiga, 2.9.11

Mmg cmtuh ler acaranya sejak ibu kecik lagik. Tp tgk keadaan juga kalau ada rikues balik Pilah dulu, kita blk Pilah dulu.

Tak penat ke? Raya kan. Mmg kita kena berjalan habis-habisan. Dulu kecik-kecik kutip duit raya utk diri sendiri. Skang, kutip duit raya utk anak-anak pulak. Hehe. Berjalan la kenal-kenal sedara mara. Kalau tak p beraya, entah bila nak p umah sedara. Padahal ado umah sedara kek Putrajaya neh.

Gamba sikit je. Dan tiada gamba ayah+ibu+Aniq+Aqif. Huhuhu. Dlm sonok-sonok beraya, lupa pulak family pic.


Che Sue. Dia la jd chef nasi dagang, laksam kt umah tok mok. Anak-anak sedara tunggu arahan je. Kira jadi mandor la kalau upacara masak memasak time raya ni.


Konpius. Pepagi raya sebok dok melukis, buat kraftangan bagai. Bukan nak p beraya cm ibu kecik-kecik dulu.


Owh. My cute little handsome boy in baju "MALAYU". Baju tu kena tetas sikit bahagian leher sbb budak ni kepala beso.


'Anak-anak' ayah.



My mok & my mama


Tokma & Atok


Mok with her only son, Ido


Best-best. Sessi divide duit raya. This year ada rezki ibu dapat duit raya dr mok & Ido.Tq.Tq. Semoga dimurahkan rezki k.


Semangat dah pakai kasut dalam rumah.Over acting.


Yg ni dah sampai umah Wan kt Pilah. Adek Qif handsome.


Gigi depannye udah serpih. Umpan suh gosok gigi, ckp jek gigi dia ade ULEK



Mana nak dpt kayu api kt umah Putrajaya ni dek oooiiii.




Motip main batu seremban di pagi raya...Haiyoo


Tangga ni menuju ke rumah asal. Tp ibu tak berani nak naik sangat. Sbb takot kaki terpelosok dlm lubang. Dulu atap umah ni ngn daun rumbia je. Lps tu baru tuka zink. Suka sgt umah wan yg dulu. Siap kena daki bukit dulu baru sampai rumah. La ni, tanah dah ditambak.

Raya tahun ni, mcm yg Aniq kena raya 2 tahun lepas, Aqif dok la melalak sejam sekali bila tido malam. Penat sgt tuh. Ibu diorg ni berjalan tak hengat. Take time juga la Aqif nak recover. Selasa hr tuh kot baru tido tak melalak. Sian dia.

Duit raya diorg pun, cepat-cepat kami masuk dlm Tabung Haji. Kalau dok perap je kt umah tuh, mau susut kena pinjam. Kekeke. Bila dah masuk bank, susah la sikit nak pinjam meminjam ni. Duit-duit tu la nanti utk diorg gunakan belajar U nnt. Bole?? Hehe.

7.9.11

Edible Garden II

Lame jugak tak bercerita pasal edible garden ibu. Kengkdg tak sempat nak siram pom pokok-pokok tuh.

Pagi-pagi, dok kelam kabut nak siapkan dak 2 org tuh. Blk ptg pulak, kena layan diorg dulu. Bile dah selesai melayan terus lupa nak p siram pokok. Kengkdg mintak bantuan ayah tolong siramkan. Nak tunggu hujan, Putrajaya ni jarang-jarang hujan.




Comel jek bebuahan tomato ni. Tapi awat la jadi kecik lonjong camni? Tak lama pas amek gamba, tomato ni dah jd kale merah masak dah. Konpius ibu. Ibu tanam tomato ceri ke, tomato biasa nih. Tak cukup baja kot.



Cili pulak, saiz ok tapi bila nak merah je, buah jadi burok. So kena la petik semasa dia kale ijo lagik. Pucuk-pucuk pokok ni seme dah diserang dgn penyakit daun kedut-kedut. Tu yg ibu ketis-ketis buang. Takot berjangkit dgn yg lain.

Gegambo sekalian ni dah disnap dari bulan 7 lagi.

Unfortunately, pokok tomato telah terkorban lps blk raya hr tuh. Pokok cili masih survive. Pasni, tanam tomato 2nd round pulak.

Pokok cili padi pula, masih belum membuahkan hasil. Rasa mcm nak transfer atas tanah. Sian dia dok dlm pasu kecik tuh. Skang tgh tunggu ayah p beli cangkul beso. Baru sedap nak mengcangkul tanah batu kat umah tuh. Tensen ibu guna cangkul tomei tu.

Byk mende nak buat. Adjust para kekacang. Kayu nak wat para xde lagi. Blk hr tuh xsempat nak tebang pokok kecik-kecik kt kg. Next week, ada cuti lebih, mungkin boleh dicarakan edible garden itu.

AidilFitri 2011-3

Wah. Perjalanan pulang ke kg halaman hr tuh cukup mencabar. Bayangkan dari gerak dari Raub, pukul 2 ptg, pukul 4.15 ptg baru sampai petronas Kechau. Start jem lepas Maktab Perguruan Lipis. Byk car. Sampai kg di Gua Musang pukul 7.45 mlm. Berbuka puasa la di dlm car shj. Nak berhenti kt memane kedai, hati dah melonjak-lonjak nak guling-guling kt rumah kg. Mujur ada makanan, minuman utk bekal Aniq dlm kereta. Tompang sekaki kejap. Hehe


Tak menyabo-nyabo nak pakai songkok dia. Dalam car dok pakai la jugak-jugak. Sama jek mcm kes kasut hr tuh. Lps beli terus pakai hari-hari utk jln-jln dlm rumah.


Nih la manusia-manusia yg tak berapa cukup ajarnya. Main dok potong ikut kiri. Pandai menjeling bila nampak ibu snap gamba diorg. Hati aku lg mendidih tau. Mujur ibu sabo.


Ade lg nih. Mcm la diorg je yg nak blk kg. Org len pun nak blk jugak, cik kak cik abg oii.


Ni. Jemmiah. Lom sampai Kechau lg tuh. Baru berapa kilo lepas Maktab Perguruan Lipis tuh. Mujur bwk car auto. Kalu tak, mau tercabot kaki asek tekan clutch ngn brek jek.


Sbb dlm car adek Aqif tito. Next day, B dah makin bengkak. Takleh jadik. Kelupaan bwk pump, so marmet la. 1st time wat marmet. Alhamdulillah dpt byk ni. Awal-awal, mcm nak tak nak jek susu kuar. Bile dah steady 10 minit, mencurah-curah pulak dia.

Aniq jd tukang minum EBM ibu. Adik Aqif mmg mengeletik tamo minum thru botol kalau dia tahu ibu ada.

To be continue...

(kompem hangin jek ayah. Raya kg ibu, berentry-entry buat. Raya umah dia, cikit ciput jek.Hehe)

5.9.11

AidilFitri 2011-2



Bergamba di pagi raya sebelum muka kami comot.

Aidilfitri 2011

Sudah kembali ke Putrajaya. Salam Aidilfitri semua.


Family Hj Roslan dan Hjh Normah

Anak-anak tgh tido. Siap tak berbaju lagik tuh. Baru nak gerak pulang ke N9 pula.Story n pic lain kali ok.