7.9.11

Edible Garden II

Lame jugak tak bercerita pasal edible garden ibu. Kengkdg tak sempat nak siram pom pokok-pokok tuh.

Pagi-pagi, dok kelam kabut nak siapkan dak 2 org tuh. Blk ptg pulak, kena layan diorg dulu. Bile dah selesai melayan terus lupa nak p siram pokok. Kengkdg mintak bantuan ayah tolong siramkan. Nak tunggu hujan, Putrajaya ni jarang-jarang hujan.




Comel jek bebuahan tomato ni. Tapi awat la jadi kecik lonjong camni? Tak lama pas amek gamba, tomato ni dah jd kale merah masak dah. Konpius ibu. Ibu tanam tomato ceri ke, tomato biasa nih. Tak cukup baja kot.



Cili pulak, saiz ok tapi bila nak merah je, buah jadi burok. So kena la petik semasa dia kale ijo lagik. Pucuk-pucuk pokok ni seme dah diserang dgn penyakit daun kedut-kedut. Tu yg ibu ketis-ketis buang. Takot berjangkit dgn yg lain.

Gegambo sekalian ni dah disnap dari bulan 7 lagi.

Unfortunately, pokok tomato telah terkorban lps blk raya hr tuh. Pokok cili masih survive. Pasni, tanam tomato 2nd round pulak.

Pokok cili padi pula, masih belum membuahkan hasil. Rasa mcm nak transfer atas tanah. Sian dia dok dlm pasu kecik tuh. Skang tgh tunggu ayah p beli cangkul beso. Baru sedap nak mengcangkul tanah batu kat umah tuh. Tensen ibu guna cangkul tomei tu.

Byk mende nak buat. Adjust para kekacang. Kayu nak wat para xde lagi. Blk hr tuh xsempat nak tebang pokok kecik-kecik kt kg. Next week, ada cuti lebih, mungkin boleh dicarakan edible garden itu.

5 comments:

  1. nanie bnyknye tomato ko bebuah. aku nye garden dah penuh lalang hahaha mood bekebun sudar terbang.

    ReplyDelete
  2. mmg byk yatt.. ade 2 pokok..smpai senget-senget pokok die sbb byk buah.. tp buah nyer tecik-tecik jek..nak buh dlm mee goreng pom lekat celah gigi jek.. ko agak nape?

    terbang la sbb skang mud dah lekat kt balak korea kan..hehehe

    ReplyDelete
  3. bab tomato tuh aku rasa tanah atau cuaca. dlu aku tanam pun buat dia kecik gak.
    bab balak korea tuh hahah sungguh demam abis nih. layan drama n kpop music. bila ada concert je gelabah nak pi hahahaha

    ReplyDelete
  4. yatt: huhuh...aku tgk kengkdg jek vc kt tibi...

    asma : xde ape pom. rajin kejap pastu malas byk...pastu rajin blk...

    ReplyDelete