14.10.11

Fun

Aniq dan Aqif mmg suka buku. Aniq sbb dia dah mula nak belajar sikit-sikit. Aqif sbb hehee...suka nak koyak-koyakkan kertas. Kalau bagi buku nipis, mmg la jd mangsa adek Aqif. Kalau buku tebal yg terkoyak, itu adelah kijaan Aniq.

Xde la ibu beria sgt suh deme ni belajar bersungguh-sungguh sekarang. Kadang-kadang buka buku, belek-belek sikit. No pressure there.

Recently, ayah bought this picture dictionary. Quite interesting sbb ada pages yg buleh di buka tutup utk tgk gamba.




yg ni pula, kad ibu dpt rembat di Big Bad Wolf book sale for rm8 only. ! set ada 8 cards and 8 strings. Every card ada ditebuk lobang utk dimasukkan strings. This activities boleh memantapkan lg motor skill baby. Boleh jugak dibuat kuiz utk anak-anak match kan figure dgn bentuk card.


Gigih masukkan benang. Walau pun tak ikot sequence, tapi it's ok. Ibu hepi jugak.


Adek Aqif pom nak try jugak. Tp after a while, dia dah buat cobaan masukkan benang dlm mulot plak.



Ibu join sekali buat card yg benang cam tersusun masuk lobang tuh (yg cat tuh, in case xleh beza yg mana satu paling tersusun, ahhhaaaaa). jebbit n duckie tuh, Aniq punya hasil kerja. Bila tgk dia buat aktiviti ini, nampak he's having fun. Well, for now la.


Selain animal, ibu beli card shapes n color jugak. Aniq ni, kalau suruh matchkan, dia mmg terer. Jarang salah match kecuali kalau tricky ones. Cth mcm color card is perpel perpel, tapi color benang pulak perpel almost blue. Color, dia tak berapa nak kenal bila suruh ckp. Bila tunjuk, ok.

Ibu tanya, "What color is this?", Aniq jawab "What color is this" jugak.

Bila ibu cakap "Ini kaler Hiiii..." Aniq jawab "Jau".

Takpe-takpe, its part of the plan kan. Outttttt standing.

Teringat coversation ibu dgn Aniq.

Ibu :"Budak pandai dpt ape???"

Aniq : Budak pandai dapat HADIAH...

erkk...jwban tuh betul, tp ibu ingt nak bg CLAP jek. Hehehe

6 comments:

  1. bgsnya balaks kat sni. bljr dgn tekun. tp this edu material mmg bgs, leh try gak utk aqil. amni bole gak, sokmo la benang tu msk mulut. hahaha...

    ReplyDelete
  2. buku2 utk aniq kak rita selalu beli kat ne ek?

    ReplyDelete
  3. memi: huhuhu...tyr jgn taktry..

    sue : tq

    asma : xspecifik bli kt mane pom. tgk kt mane tmpt jumpe buku best. kengkdg MPH, kengkdg MYDIN mengkdg pasa malam

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete