4.10.11

Pagar Jadi Pojaan


Aqif mmg suka sgt bertenggek kt paga pintu dapo. Asal org masuk dapo, musti dia follow. Gigih merangkak merentasi paga tersebot. Lepas tuh dok kucar kacirkan dapo. Seb baik lom pandai buka pintu kabinet lg. Kalau dah terer, lg kucar.

Kalau ibu tgh masak, becok mulutnya menegur suh ambik dia. Kalau tegur tak dilayan, mulalah scene meraung-raung mcm sedih duka lara.


Kalau abam mula menepek kt situ sekali, adek mmg akan dia tolak tepi. Mmg ada sedikit jelaousy di situ.

Ibu, bukak la pintu ni. Aniq nak keluar.

Apa-apa berasaskan pintu, Aniq akan guna perkataan keluar. No masuk-masuk.

Aqif buchuk macam ibu mmg rajin menegur. Lambat suap nasik, dia tegur "Eiii". Tak pay attention kat dia, Eiii. Mmg eii jek manjang.

Pagi-pagi dok atas carseat nak g taska, musti pegang tgn ibu kuat-kuat. Sudahnya, sebelah tgn jek pegang stereng. Mujur keta auto.


Bila mandi, suka sgt tepuk air dlm cebok. Bila abam mandi sekali, dia curahkan air atas kepala adek. Seb baik adek cool. Tp kuat mengadu jugak dia nih. Abam baru dtg dekat, blum usik lg, dah bertempik. Bergulung-gulung jugak la deme berdua nih sebelum ibu sempat leraikan.

Ibu dah tak payah nak bertempik-tempik dah. Deme berdua tempik, dah bikin gamat umah. Klu ibu join sekali, mau pening jiran sebelah dgn rumah yg suka bertempik nih.

4 comments:

  1. saya teringin gak nak pasang pargar ni sbb amani suka masuk dapur...pastu tlg kemas rak pinggan....

    ReplyDelete
  2. pasang jgn tak pasang...nnt amani bergabung tenaga ngn adek die dok kemas pinggan..
    utk safety jugak tuh... kang tetibe hilang jek...rupe2 dok mengemas dapo...

    ReplyDelete
  3. hishhh tgk ko ltk pagar, aku rs nak wat gak. kot x, wah bkn main 2beradik tuh redah dapur haku. terlingkup piuk seme. huhu...

    ReplyDelete
  4. memi : yep-yep... hangin jek bile dak-dak ni memunggah bwg cm wat men guli...

    ReplyDelete