19.10.11

Red Velvet Cake

Wah.Akhirnya berjaya juga ibu mem"baking" sebiji kek Red Velvet. Serbey resepi bkn main lg. Tanya org sana cni. Gugel sana sini. Alhamdulillah, menjd jugak RVC.

Kerja-kerja mem"baking" dimulakan di pagi hr sebelum anak-anak bangkit dr tido. Kalau ada yg dh bangkit tuh, musti ada yg nak tolong sukat tepung la, pecah telor la. Entah-entah, ada yg termasuk dlm mixer kot. Hahah. Acah jek.

Brg-brg dah beli 1 day before. Jenuh xplore Baking With Yen ngn Yummies. Seb baik jumpe semua. So tadek alasan utk kek tak jadi kan melainkan ibu yg mmg btul-btul tak terer baking kek. 1 jek ibu mushkil, kotak creamcheese tulih berat nya 1 kg, tp bila timbang only 500grams shj. Penimbang ibu salah ke?

Resepi ibu pakai yg Kak Chah punyer. Kak Chah ni opismate my aunt. Dan mmg pandai masak.


Bab mendeco, mmg ibu fail. Dok frostkan Creamcheese pom, selekeh. Yg penting, ibu suker.

Insyaallah nak try DFCC plak. Sbb nak gunakan creamcheese yg masih berlebih tuh.

7 comments:

  1. ermmmm tahniah anda berjaye! bile plak aku nak try nih.

    ReplyDelete
  2. hahaha sue... org dah boring buat rvc, bru aku nak buat...

    ReplyDelete
  3. memang terbukti kesedapannyaa.. hehehee

    ReplyDelete
  4. wahhh kelass koo rita... red velvet trus.. kagummm...

    ReplyDelete
  5. kak..saya kene cuba resipi akak ni...sbb sy suka gile kat kek ni...aritu husband sy tempah kat ofismate dia...

    ReplyDelete
  6. cube asma...senang sgt nak buat nyer...kompem jd klu pkai resepi akak tuh...hehehe..

    abes la baby pasni pun suke mkn RVC...

    ReplyDelete