4.10.11

Tepung Pelita

Sementara menunggu Aniq ciken pox di rumah hr tuh, ibu try test resepi tepung pelita. Sbbnya sungguh rindu dgn tepung pelita yg ibu adek beradik suka makan masa kecik-kecik dulu. Tepung pelita kg mok. Tiga posen je seketul. Saiz pun beso, bkn kecik cam sekarang ni.

Okeh. Basic resepi ni ibu ambil dr sini dan sini. Tapi ibu campur-campur teknik org sana sini. Hahaha. Derhaka betul. This time, ibu try yg kukus mcm kak hanieliza tapi sukatan ambil yg yani myresepi.



Gigih ok, cari daun pisang nak wat sampan. Tp mmg berbaloi. Sbb aroma daun pisang tuh meresap ke dlm tepung pelita tuh.


Review utk tepung pelita ibu buat ni, rasa yg ni mmg cukup. Tp ibu suka yg bhgn hijau tuh ada air gula sikit. Yg ibu buat, gulanya dah bercampur dgn lapisan hijau tuh. Sbb dah kena kukus kan. Nnt ibu try buat yg tak kukus. Nak tgk jd ke tak, lapisan air gula yg ibu suka tuh. Kelonsong daun pisang yg ibu buat, tak kuat sgt. Bila dah kena kukus, senget-benget jd nya. Dah mcm sampan nak tenggelam dah tgk. Hahaha. Cuba lg k ibu.

5 comments:

  1. kakak rita...sy teliur.. :))

    ReplyDelete
  2. jamie : try la. kompem jadi punyer la

    yatt: aku wat ape la sgt. ko buat musti sgt sedap....

    ReplyDelete
  3. weii kueh tradisi aku tak penah try sendiri lagi. so belum tentu lagi skill nye. kek2 je aku suke try heheh

    ReplyDelete
  4. hehehe....bleh aja aku deco cupcake?hheehhe..terminat plak..

    ReplyDelete