23.11.11

Annual Concert Tadika Aniq

Last Saturday, ibu sungguh eksited sbb Aniq akan perform tarian dlm Annual Concert tadika dia di USIM. Wah sungguh saspen. Sbb kalau ikot pengalaman Hari Sukan bln 7 hr tuh, Aniq akan berkepit ngn ibu ayah je tamo join sukan. Pdhal dah prektis kt taska hr-hr. Takot juga utk concert ni die tamo menari. Ticer dah prepare baju seme bagai.

Dr rumah, Aniq masih lg eksited. Ibu suh die prektis gelek dlm kereta, die masih ok. Depan dewan pom ok lg. Tapi bile masuk bilik persalinan, die dah kate nak balik. Berkepit ngn ibu. Alamak. Haduih. Kena pikir strategi utk tinggalkan die ngn ticer.

Tema utk konsert adalah Arabian Nite. Ok, Aniq salin baju kepada baju fadang fasir. Sementara nak tunggu ticer siapkan yg lain, ibu suruh die memain dulu ngn kengkwn. Kena bg mood die seronok dlu kalau mau chow. Tetibe,

"Owh terlupe amek kamera kt ayah. Aniq tinggal cni jap, ibu g amek kamera yer."

Hampeh xjalan. Meraung die nak ikot ibu. Ape lg, ticer dia hangkut jugak masuk dlm. Ibu ngn Aqif nyorok dlm dewan. Principal inform, Aniq dah bertenang sekarang. Ok. Harusla ibu jgn gegatal tunjuk muke dpn die lg.




Patut la ok. Dah kena umpan ngn cekelat rupanyer. Yg ni ibu suh ticer die amekkan. Baju cekci fadang fasir.



Utk amek gamba ini, ibu bukak pintu memuat utk tgn masuk jek. Pastu snap mane yg dan. Seb baik mamat tuh xnampak.

Ok. Kami lepak dlm dewan sementara tunggu performance mula. Ada final rehersal dr anak-anak sekalian. Team Aniq masuk, kami harap-harap die xnampak kami. Mmg tak nampak, until one of his fren tunjuk kami kt Aniq. Ape lg, melalak la die kt atas stage. Wawawa. Dah tatau nak sorok mane lg. Suh ticer handle. Ticer bwk pusing luar dewan semetara kami cari pot nyorok yg baru.


Sini ok kami lepak. Belakang tiang, row atas sekali. Giler sejuk tmpt ni dekat ngn ekon. Nak tgk pom intai nampak sebelah mate jek. Nak amek gamba pom, mestila xcantik kan, sbb kene zoom jauh giler. Huhuhu. Xpe, asalkan Aniq dpt perform hr nih.

Team Aniq (4 yo) perform 1st selepas opening ceremony. Mase die masuk tuh, nampak die gembira. Ibu plak yg emo sbb rase mcm my lil boy dah besar. Huaaaa. Bru perform tadika ni. Kalau amek ijazah, mau meraung ibu kt ctu. Derang menari 2 lagu, Nour El Shams dan Apo Kono Jang. Lagu first, die mcm lambat ckit nak follow steps tarian die, tp bila lagu kedua, die dah sengeh-sengeh dah. Dah buat all out dah. Nampak muke happy. Kwn die yg len plak dok moncong tamo ikot steps.


Saat emosi utk ibu. Anakku dah besar. Ibu bangga. Clap tuntuk Aniq.






Ceremony abes pukul 3 samting camtu. Continue ngn upacara makan-makan. Pas abes, Aniq bru tersengeh-sengeh. Eleh, td nanges. Alhamdulillah jugak pot luck yg ibu bwh, licin. Hahaha.

Tahun dpn, Aniq masuk tadika. Hopefully Aniq makin kuat semangat. Aniq kan abam. Penat punyer pasal, mlm tuh tidor tak terkutik pom smpai sok pg. Congrats Aniq sayang.

22.11.11

Cubaan Berdiri

Last week. Ibu sungguh happy. Byk sebab. Salah satunye adalah ini.


Sayang Aqif sekarang dah mula nak berdiri sendiri. Walo pom gigi maseh lom menampakkan diri, dah nampak ala-ala nak cuba jalan. Selalu kalau kite pimpin tgn pom, die xmo gerak. Still nak merangkak jek. Tp skang, dah mau gerakkan kaki menapak sikit-sikit.


Kalau ikot mood nak berdiri, tak kisah jatuh byk kali pom xpe. Aqif still gigih cuba utk berdiri lg.


Syabbas inspekter sahab. Aniq dulu tumbuh gigi 10 bulan, jln 13 bulan. Aqif plak nampak mcm nak jln awal ni. Mungkin gigi tumbuh lambat. Xpe, xde la cepat rosak kan.

My Harimau Muda

Congrats to team Harimau Muda sbb berjaya kekalkan pingat emas utk Bola Sepak dlm Sea Games. Mmg series saspen kami anak-beranak tgk dpn tibi smlm. Taim penalti mmg ibu tgk ikut celah jari jek.

Ibu ada 2 lagi future ahli team Harimau Muda kt sini. Nnt dah besa sikit, kite anta resume k.




Mengauummm bagai Harimau.

Aqif suke beno buat aksi mengaum ni. Sampai nak amek gas neb pong, die dok mengaum lagu tuh. Dokter Phua Chu Kang pom tego, nak amek gas neb pom nak main mengaum monster lagik. Hehehe

18.11.11

Sudah 4 Tahun

Tau tak hari ni hari ape? Huuuu... Anniversary Perkahwinan Ibu ngn Ayah. 18/11/07. Dh pat tahun kitorg hidup bersama. Ditambah ngn 2 org budak tomei tuh. Alhamdulillah. Tiada lain yg ibu doa selain kebahagiaan keluarga kami.

Kantoi. Actually ibu lupe sikit pasal hr nih. Byk mende di opis ni. Seb baik ade FB. Hehehe.

Celebration mmg kitorg dah diskas lame dulu. Wat sekali ngn besday anak-anak. Anni ibu dan ayah, besday ibu ngn besday Aniq dan Aqif. Tak yah nak byk kali celebrate. 4 acara sekali gus nnt. Mmg betul save bajet. Hehehe.


Tak sedar dah 4 tahun dah. Byk tahun lg kami nak bersama. Adat rumahtangga sedangkan lidah lg tergigit, inikan pula suami isteri kan. Dari situ kita cuba improve diri sendiri untuk menjadi lebih baik.

Happy 4th Anniversary, Abang. Semoga kasih kita bersatu selamanya.

Tukang "Mengemas"

Muhammad Aqif budak bertuah. Wah...sudah pandai bukak pintu kabinet. Hr tuh dikerjakan kabinet dresser ibu. Sudah ku ikat dgn tali. Skang ni, die tuju kabinet dapo plak tmpt ibu letak segala mcm tepaware. Ni sbb semantara ibu masak la, derang lepak kt dapo nih. Klu tak, bkn nyer berani dok dapo sengsorg. Hahaha.

Bkn stakat bukak. Dia p kluarkan seme tepaware tuh kasi sepah 1 dapo. Mane yg jauh ke dlm kabinet tuh, gigih die merangkak masuk sbb tak puas ati selagi tak sepahkan seme.

Lps kabinet tepaware, die "kemas" kabinet toiletries pulak. Abam join skali, p main sabun mandi bagai. Haduih... Ku kurung jugak dedua ni dlm kabinet kang. Hahaha.

Abam kecik-kecik dulu, xgemar sgt "mengemas" kabinet ni. Mungkin umah dlu, kabinet tak byk kot. Aqif plak, segala mcm laci kabinet die nak "kemas". Seb baik la laci kabinet TV tu ketat. Kalau tak, lg stress tgk derang lambakkan brg-brg.

Ibu slalunyer biakan aje derang sepahkan. Sbb kalau ibu kemas dan-dan tuh jugak, derang sepahkan blk. Musti hangin. So biakan aje. Kejap-kejap lg bile dah puas, ajak derang (Aniq jek kot) kemas sesame.


Ni hasil Aqif "mengemas" dapo.

15.11.11

Owh..Bateri FS

Hayoikkk. Apesal la ngn bateri FS ibu neh. Dah charge dah tp bile unplug then connect utk pumping, die jd mcm xde bateri pulak. Pdhal sblum tu ibu tgk bateri full. Bile pump guna direct power from outlet, ok pulak.

Kong suda kah? Apesal cpt sgt kong. Ke sbb ibu byk pkai? Kate heavy duty kan. Mmg kengkdg bile pumping kt work station ni, jd mcm ralik je. Tgk-tgk dah dkt 1/2 jam pumping.

Harusla cpt cari solution. Di opis xde masalah sbb byk power outlet. Kalau kena g outstation, jenuh nak mencari.


UPDATE : haha. rerupenyer, pum dah kena reset sbb ibu ade kluarkan baterinya hr tuh. Alhamdulillah, bile charge blk 24hours, pum boleh berkhidmat dgn jayanyer.

11.11.11

Perform di JPA

Last Friday, Taska Aniq dpt undangan buat persembahan di Majlis Konvokesyen JPA. Wah... mcm retis gituh. Aniq join jugak g JPA. Sblum blk hari Khamis tu, derang wat rehersal nyanyi lagu Jumping on the bed ngn Ayam mengokok. Hahaha. Lagu-lagu tuh mmg Aniq slalu nyanyi kt umah. So ibu pom bleh jugak follow sikit-sikit berdasarkan nyanyian Aniq kt umah.

Pepagi Jumaat, siapkan di rumah mandi dan pakai baju tadika. Seronok die sbb nak naik bas. Ni penangan naik tram mase g Big Bad Wolf Book Sale dulu la ni.

Tghhari tuh, ticer Aniq dah tag all these pic kt FB. Gamba performance xde plak tp ticer ckp derang meloncat-loncat atas stage. Havoc giler.







This weekend, ade majlis Graduasi utk tadika Qaseh pulak. Aniq walau pun dtg tadika 2 hr seminggu, ticer still involvekan Aniq dlm concert nnt. Tema majlis tuh Arabian Nite. Mmg skang pon, Aniq kengkdg dok tergelek-gelek kt umah. Prektis kunun.

AidilAdha Tahun Ini

Okeh. Seperti yg ibu info kt korg ritu, kitorg beraya di Sg Ara. Alhamdulillah, dpt juga blk kg. Kalau ikotkan,kitorg bertakbir raya anak beranak di rumah no 20 jek. Hehe. Gerak ke Penang kol 6 pg Sabtu. Aniq tido, Aqif cam biase, die kan tukang pasang signal ngn wiper, mane bleh tido. Tugas itu penting.

Jln clear. Kitorg benti 2-3 kali sbb dreba ngantuk. Tu la. Pulun lg lipat baju kemas umah bagai. Org suh tido, tamo. Kengkonon steady.

Preparation di mlm raye, xde mende sgt. My SIL yg handle seme. Ibu ni kalau nak tolong-tolong, pulun la smpai tgh mlm tak kesah sbb ibu jenis liat bgn pg. Agak susah la nak bgn sblum subuh tu utk prepare mknan utk mkn pg raye. Dgn syarat, bg je arahan nak buat ape ngn bdk-bdk musti ade org jage.

Enjoy tgk pic k.



Ibadah korban dibuat kt masjid. Dan masjid just seberang sungai tepi my PIL's house. Gigih kendong anak-anak sbb nak tunjuk lombu dr jarak yg dekat. Byk juga korban di sini. Dlm 11 ekor.



Wajah eksited Aniq tgk lombu mooo.






Tak kemane pom hr tuh. Just ptg tuh jenjln Queensbay Mall cari brg.

1st time ibu tgk pisang gergasi ni. Aniq pom tak larat nk abeskan.

Selamat Pengantin Baru, Boy

Ala-ala live telecast from my family di Kuala Berang sana. Sekarang sedang berlangsung majlis pernikahan Boy dan Da. Semoga kalian dikurniakan kebahagiaan dan sabar menempuh alam berumahtangga.

Kite jumpe mase kenduri di Bertam k.


10.11.11

Rezeki Bergolek

Alhamdulillah. Lps post entry 2 bradik ni berbeskal, ada insan tersayang yg adiahkan beskal untuk adek Aqif. Sape lg kalau bukan Cittah, my sis.

Tetibe dpt kol nak bwk Aniq g Alamanda. Aniq kalau berjalan ngn Cittah, mmg tak sah kalau tak pau pape. Musti ade je mende yg dibelinyer. Derang blk je dr Alamanda, tgk-tgk ade 1 kotak beso CikPul usung. Argh..sudah..Ape lg yg dibelinye Aniq ni.

Rerupenyer, Cittah belikan adiah untuk adek Aqif. Tak penah belikan pape utk adek Aqif katenyer. So dptla moto Girrafe baru. Terima kasih la ye Cittah ngn CikPul. Mmg ibu pom xbyk belikan brg utk adek Aqif sbb brg-brg Aniq masih elok lg. So kite wat stail turun temurun la kan.

Tu diah. Posing. Tp mmg kebanyakkan masa, Aniq yg dok naik mende alah ni. Beselah. Die perasan seme brg org beli untuk die sorg shj.



Ibu perhatikan, Aqif ni suke sgt pomen. Die belek dulu mende alah ni kengkonon nak study structure die. Heheh.



Opkos la musti ade jugak utk die. Permainan sistem parking bertingkat-tingkat. Ini adelah permainan kesayangan Aniq buat masa sekerang.


Daya ke'pomen'man Aqif terserlah bile die boleh cerai-ceraikan parts menan ni satu per satu sampai Aniq teriak tak berlagu. Hahaha

Pape pong, TQ Cittah to the menan. Kalau nak dikira, rasenyer tak mampu nak membalas segala budi dan wang ringgit yg dicurahkan kpd dak berdua ni. Ibu sentiasa doakan Cittah dan CikPul murah rezki di dunia dan akhirat.

'__'


Tak lama lg nak roll out. So xde alasan lupe nak renew lesen lg pasni.

9.11.11

WishList

Wah.Lame doh dok usha mende alah ni. Tp regenyer, wat ibu berani usha jek.Huhu. Tunggu jek kalau jumpe yg regenyer murah sikit, baru sambar. Lg pun, bkn nak pakai urgent pom. Tp kalau ada, mmg puas ati la. Hahaha. Yg sedia ada, blender cap Pensonic. Ibu beli taung 2009 kot. Masih boleh berkhidmat. Yg tuh la utk blend cili boh, yg tuh jugak utk blend nasi Aniq dan Aqif. Cume botol jek asing-asing.


Okeh. Food processor yg mcm ni mmg ibu dok aim dah lama. Duit tabong baru doploh inggit. Tunggu entah brape taung, bru leh beli nih. Haha. Ibu suke sbb bekas blender nyer yg besar. Blade die pom tajam. Nak buat cili+bawang pom takyah blender asing-asing, byk-byk kali. Masuk jek seme skali. Nak blend yg basah, kering seme boleh.

Owh. Entah bile nak dpt. Kompol duit asek terguna jek.Hehehe. Tak dpt Kenwood, jenama lain pom ok. Asalkan design yg mcm ni.

Motip sgt buat entry wishlist di bulan November...Hahaha

8.11.11

Sayangnyer...

Last week, operasi update DF. Found out some of the EBM dah melepasi tarikh expiry. Ni misti sebab adek Aqif tak ke taska the week before.


Sayang betul. 32 bekas of 3 oz EBM terpaksa dibuang. 32 x 3 = 96 oz. Boleh dikatakan hasil perahan untuk 7 hari. Tp nak buat mcm manekan. Terpaksa dibuang. Aniq mmg tak nak minum EBM. "Susu ni dah tak elok", katanya. Maklumlah, EBM kan ada bau sikitkan. Tukar dr FM dia sekarang ke FM yg lain pun dia dah dpt detect, apatah lg kalau kasi EBM.

Kurangkan sessi pumping bukan solution untuk elakkan lambakan EBM ni. Pump mcm biasa untuk kekalkan produktiviti. Masih jauh lg perjalanan untuk breast feeding Aqif ni.

Buat mandi, bdn bau susu.

6.11.11

Salam AidilAdha

Selamat Hari Raya AidilAdha

Insyaallah kami sekarang beraya di Kg Sg Ara, Bayan Lepas, Penang. Hehehe.

Sempena AidilAdha ini,kita menghayati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t. Semoga ia memberikan pedoman kepada muslimin muslimat.

Ibu masih belum berpeluang nak menjalankan ibadah korban. Insyaallah tahun depan.

4.11.11

Wajah-wajah Aqif

Sayang Aqif hampir memcecah 11 bulan. Sikit jek lagi nak celebrate 1st birthday. Kejap je kan. Rase mcm baru jek masuk sepital nak branak kan die. Sekarang dah pandai turun katil, kaki dulu. Kalau tak, asek tersembam je muka tuh.

Ibu sempat snap a few pic adek Aqif bile kitorg lepak-lepak kt umah few days ago. Aksi mulut ternganga mmg jd trend die. Kalau kecik nganga nyer xpe jugak. Ni boleh masuk sebuku lima dlm tuh. Hahaha.


Sessi mengumbah buku. Die mmg xpuas ati tgk buku tuh elok bersusun, musti nak dikumbahkan. Ibu suka suar ni. Cm suar org muay thai.






Hidung 'chongek'



Mulut mmg dok pot pet jek. Asal nampak makanan, dia serbu. Kalau kedekut, jgn mkn dpn adek Aqif. Hehehe. Bile nak tido atau nak "shushu", die dtg sondol.

Sayang adek Aqif