16.12.11

1 Year Old

Woot woot. Happy Beday to You, Happy Beday to Aqif, Happy Beday To You.

Continuous from yesterday's entry. Takde pom tiup-tiup lilin, potong kek seme. Masa pendek sgt kalau nak celebrate on week days. Maybe buat kecik-kecik bersama family sekali dgn occasion-occasion yg kena celebrate over the weekends. Tp bile, masih lom tahu. Lg 1, bila nyanyi Hepi Beday to Aqif, adelah 1 mamat tuh "Beday Aniq bile? (buat muka sedey)". Boring tunggu kot, bile kt taska asek bkn die yg tiup lilin. Haha. So tunggu beday die baru tiup lilin.

Okay. This entry is all about Aqif. Aniq sikit-sikit je masok. Ok, here goes.

Nama saya, Muhammad Aqif. Ibu yang pick nama tu. Ibu saya mmg gile kuasa. Seme name dia nak pick.


Dari segi development, saya memang lg cepat dari Abam. Part gigi je yg saye kalah. Umo saye dah setahun, gigi pom xnampak tunggul lg. Ramai jugak kengkwn sayer yang dah byk gigi. Huuu, sedih-sedih. Tp mende lain saye cepat belajar. Thanks to my Abam Sifu yg ajarkan saye panjat kusi meja, tangga, goncangkan safety gate kekuat tanda protes, keluarkan kaki dr baby chair dan lelain lg la.

Satu permainan yg saye sgt suka sekarang, susun buku masuk kotak. Saye rase mainan ni cam best je. Lg satu, bile saye main yg ni Abam saye tak kaco saye. Jadi saye leh main dgn tenang.


Ibu selalu tanya "Siapa nama Muhammad Aqif, angkat tangan?" kat saye. Saye pelik betul, takkan tatau sape yg name Muhammad Aqif kan. Saye la. Bile saye tgk ibu cam beria je tanye byk-byk kali, saye angkat je lah tgn.


Pssstt..nak tau lg rahsie saye. Meh dekat. Saye mmg suke mengecek makanan orang. Saye takleh tgk org len makan, musti saye nak sikit. Saye tak kesah, yg pedas ke, yg masin ke, yg masam ke, musti saye nak test jugak. Nak tau tak, hari tuh, ibu saye makan nyorok-nyorok kt dapo sbb tamo kasi saye kecek nasik die. Huhu. So nanti kengkwn, berhati-hati dengan saye k.


Saye suke sgt time mandi. Sebab, boleh main cebok air. Bila ibu saye buh air dlm cebok tuh, saye tuang keluar, ibu buh lg, saye tuang blk. Kengkdg, saye nak panjat-panjat kolah dlm bilik air tuh, tapi ibu cakap xleh. Bahaya, saye pom tak jd panjat.


Saye kalau bgn pepagi, memang saye ceria. Sebab ape, sebab saye cukup tido. Mane tak cukup, pukul 9 lebih, ibu dah suruh saye tido. Pastu tgh-tgh mlm, dpt minum susu 2-3 kali. Lagi la saye dpt tido dengan tenang. Cume bile tempes saye basah sgt, baru saye nangis kuat-kuat. Tu pom kengkdg ibu ngn ayah lambat bangun. Saye tak suke bile tempes saye basah dan saye terberak.


Saye ni sangat ceria. Kalau org gelikan saye sikit je pom, saye dah gelak besar. Yg paling terer buat saye gelak adelah Abam saye. Kengkdg, die main cak-cak ngn saye. Kengkdg, die kejar saye. Saye sonok main dgn Abam saye. Abam saye pom sayang saye sebab tetiap pagi kalau kat taska, Abam saye nak masuk taska bile saye dah masuk taska. Kalau saye xmasuk, Abam akan suh saye masuk jugak. Saye pom sayang Abam saye.




Ibu saye kate, Abam saye kecik-kecik dulu, suke sangat main kuali periuk seme. Kira kalau ibu kt dapo, die minta kuali 1 nak main goreng-goreng. Tapi saye tak. Saye xsuke sangat masak-masak ni. Saye sgt suke main kabinet ibu kt dapo tuh. Byk mende dlm tuh. Warna warni, besar kecik seme ade. Bila ibu xperasan, saye selongkar la sikit-sikit.




Saye suke minum susu ibu saye. Kat taska pom saye minum susu ibu saye jugak. Kalau ibu lambat kasi susu kat saye, saye ngamok. Saye tamo duduk diam. Saye nak dukong je. Tapi bile dah dpt, mmg saye minum sampai saye tertido. Susu ibu saye utk saye ade penuh 1 peti ais lg.


Saye ni bahaya jugak. Kalau ade mende kt lantai, saye suke kutip pastu masuk mulut. Ye la, saye kecik lg kan. Mane saye tau yg mane leh mkn, yg mane xleh mkn kan.




Ade mase saye becok jugak. Jerit sane sini. Saje je nak test vokal saye. Kengkdg ade lawan vokal jugak ngn abam dan ibu. Best. Rumah jadi bising. Musti kwn saye sebelah rumah pom dengar kitorg test vokal camtuh.



Owh, penat dah ni. Sebenarnyekan, saye dah leh jalan 2-3 tapak. Saye suke prektis jalan. Tp tuh la, kengkdg ibu lupe nak bwk shoes saye bile jenjln kt luar. Camne saye nak prektiskan. Nanti ibu ngn ayah kena ingt la bwk shoes saye lepas ni.


Ok lah. Saye dah jadi budak 1 tahun. Lepas ni musti lagi seronok kalau nak main dengan Abam. Bai semua.

1 comment:

  1. alololo..kejap ja dah besar dah...
    nanti leh la p school dengan asiff yer..

    ReplyDelete