10.1.12

Muhammad Aniq is 3

owh. Sungguh tertinggal kretapi. Byk betul mende nak apdet. Been bz last few weeks. Dgn system test, training, pilot, Aqif dema etc.

Our beloved Muhammad Aniq turns 3 last few weeks. Baru turn 3, tapi dah masuk tadika dah sekarang. Waaa. Ibu saspen. Bkn saspen takot Aniq xleh catch up on studies, tp saspen ibu xleh nak allocate time utk concentrate on Aniq semasa study time. Semoga ibu lebih gigih utk jadi supermak, agar dpt spend time utk both my boys.


Aniq turning 3, ibu dah emosi-emosi sbb terasa mcm Aniq dah makin independent. Kebanyakannya dah boleh buat sendiri. Teringat lg, dulu, masa bile masih ber"pempes", cukup taim, ibu basuhkan, ganti pempes lain. Skang, bile dah ber"pempes" free nih, Aniq jerit "Nak kencingggg". Buka suar pom sendiri. Basuh kencing pom sendiri. Pakai suar jek suh ibu pakaikan. Pdhal kt taska pakai sendiri.


Sekarang, nak minta tolong die apa-apa pun cukup senang. Bila die yg memang ckp xpelat, lg la senang ibu instruct die. Except for few words la. Kacau jd Kan-co, Cili jd Lici. But overall, ok la. Sekarang die tgh aktif tanye "Kenape, kenape, kenape". Kengkdg soalan mmg mencabar. Jenuh jugak ibu nak menjawab. Haha. Kengkdg kitorg tanye die soalan blk, smpai la die giveup. Haha


Bab-bab mengikut kelakuan org mmg die nombor 1. Tgk ayah pakai gel rambut, die pom sebok-sebok mintak gel sapu kt rambut. Bile tgk ibu pakai lens, die pom celup tgn kt lens case tuh buh kt mate. Kengkunun die dh pakai la tuh. Ibu penah marah die sekali je "Aniq, jgn campak barang. Letak elok-elok" Lepas dr tuh, die yg jd reminder kalo kalo ibu TERcampak barang. Bile die campak pulak, ibu remind die plak la.


Kalau tetibe, die dtg dekat smbil hencot-hencot, muke kerut-kerut kono menahan sakit pastu ckp "Kaki Aniq patah". Mmg xyah panik k. Belakon je tuh. Tujuan berlakon adelah sbb n suh dokong die. Haha. Mmg dulu bile sekali 2 kali, ibu pom heran, die saket kaki ke. Tp bile dah byk kali, dh tau la tektik die. Banyak je akai die.


Lg satu akai die yg femes, bile dah kena marah ngn ayah @ ibu, mule la nanges sambil ckp "Nak atok, nak tokma". Hamboih, bile dh kena marah, mula la cari pihak bersekutu ye. Bile hepi-hepi, atok tokma tipun pom nak tanak cakap.


Sejak 2 menjak ni, alhamdulillah selera makan die dah naik. Thanks to otomen sbb byk membantu. Haha. Senang jek, umpan sikit la kan. "Kalau Aniq nak kuat mcm Otomen lawan raksase, kena mkn nasi". Pastu bukak la mulut die. "Aniq nak jd besar mcm otomen" .Maklum la, bile otomen lawan raksase, bdn die lg beso dr bangunan kan.


However, die masih suke dengki ngn adek die. Adek nak main tuh, die pom nak jugak. Abam main yg ni, adek pom nak main jugak. Kengkdg ibu bio je. Lantak la. Asalkan tak cederakan diri memasing sudah la.




Lagu peberet die skang :
Assalamualaikum
Fatimah sudaaaaa....
(mcm ade sambungan, tp sampai sini jek die hafal kot)
Miau-miau
Masok-masok
Tutop-tutop
Mama Papa
Jeli jeli one to jus

New nursey rhymes?? Seriously, i dont know. Haha


Sangat suke boling ok. Sikit-sikit nak men boling. Amboih, umo bru masok 3 dah men boling. Ibu dulu, umo 23 okeh, bru try campak bola boling.
Perhatian utk mak-mak sedara Aniq sekalian. Berhati-hati bile pegi Alamanda, die dah tau arah nak pegi boling.


"Aniq besa nanti nak keje Opis"
"Opis Aniq kt mane? "
"Opis Aniq kt Alamanda."




Alhamdulillah, sekarang bangun pagi nak mandi utk ke sekolah, Aniq xbyk ragam. Nk kejutkan dr tido tuh, ade la rengek-rengek sikit. Masuk bilik air, kaki Aniq patah. Air panas la itu ini. Lepas mandi, mud ok. Pakai baju tadika, ingtkan die suh makan bekal (roti @ biskut) dan minum air. Ok kate die. Alhamdulillah, train dia ke toilet sejak 2 tahun 8 bulan menyebabkan ibu xde risau die terkencing masa kt tadika atau tak.


Penakut kucing. Lg besa kucing tuh, lg kuat die teriak. Sanggup tutup seme pintu sbb takut kucing masok umah.


Edit sikit, buat kenangan di kemudian hari. Tokma baik hati nak belikan beg Angry Bird (lg) untuk Aniq. Tgh pilih-pilih, Aniq ckp, "Tanak la. Kat rumah dah ade beg ni." Wah...sejuk perut ibu dgr.


Muhammad Aniq, awak ni memang pandai. Ibu ayah ajar sekali je awak dah boleh folow dah. Kengkdg awak tgk je pun, dah boleh ingt dah. Yg tajam, yg bahaya, yg panas letak tempat tinggi sbb nanti adek main, luka berdarah, kena jumpe dokter, kena cucuk. Sebagai abang, awak kena jadi leader utk adek-adek tp bukan buli adek k. Sayang Aniq.

4 comments:

  1. dah besar dah kan..jap je mase berlalu..aku ingat lg dulu..aku yang nangis sbb Huda dah tak susu badan.. uwaaaaa...

    ReplyDelete
  2. Aniq teruskan membuli Cikya Ok...huhu

    ReplyDelete
  3. aei : ye la kn. kejap je mase berlalu. lg brape taun dh masok standard 1 dh.

    jamie : aniq akan teruskan pembulian sbb kdg-kdg cikya pom ade dengki ngn aniq..hahah

    ReplyDelete
  4. kelakarlah aneq ni...perangai anak kita ni sama jer rita...

    ReplyDelete