15.2.12

Stop Lynas Angry Birds

Ke Kuantan pulak lps kenduri Nadia. Mlm tuh singgah Teluk Cempedak. Saje nak tgk laut. Nak cecah-cecah kaki, mcm menakotkan jek ombak kuat. TC kan mmg terkenal dgn arus deras. Pastu pantai die tak landai. Jarang sgt org mandi. Ok. Tgh round-round, ade 1 group wat perhimpunan bg menbantah pembinaan Lynas kt Gebeng. Secara aman la kan. Derang distribute belon-belon dan wat jualan baju STOP LYNAS SAVE MALAYSIA.

Ape kes LYNAS ni? LYNAS ni kampeni dr Ostolia yg akan membuka kilang memprosesan nadir bumi kt Gebeng. Apekah nadir bumi? Check this out. Ape possible consequencesnya kilang ni ade kt Mesia yg indah permai ni? Ni ibu copy from this web.

Untuk pengetahuan semua, rare earth digunakan untuk membuat iphone, bom dan badan [body] kereta dan pelbagai lagi. Dan ia juga dikatakan boleh memberi pulangan lumayan kepada negara apabila beroperasi kelak. Sebagai contoh, negara China merupakan pengeluar rare earth di dunia dan dikatakan mengaut untuk berbillion dollar hasil dari pemprosesan bahan ini. Walaupun dikatakan mampu menjana keuntungan yang berlipat kali ganda, isu yang paling ditakuti ialah isu kesihatan dan alam sekitar kerana bahan ini dikatakan beradioaktif dan boleh memberi kesan kepada penduduk dan hidupan yang berada berdekatan dengan kawasan pemprosesan bahan ini.

Contoh yang paling dekat kita boleh lihat ialah isu pembinaan kilang ini di Bukit Merah, Perak pada tahun 80an. Pelbagai pihak membantah pembinaan kilang ini pada masa itu kerana ia memberi kesan buruk kepada kesihatan penduduk sekitar seperti kanser, leukemia, cacat, malah ada yang meninggal dunia. Kini, setelah 20 tahun berlalu, masalah bahan merbahaya ini kembali lagi apabila Syarikat Australia, Lynas dikatakan akan beroperasi di Gebeng, Pahang tidak lama lagi.

Okey. Enuff the serious part, here comes the less serious part. Di sana ade plak belon Angry Bird kunin didistribute oleh grup ni td. Beratoq la kami. Hahaha. Brg free, mmg ramai la yg bratoq. Cian kt pacik-pacik yg dok berjual belon hidrogen kt TC ni. Xde kasteme pom bli.


Mujur bdk-bdk tido dlm car, klu tak, jenuh nak layan belon-belon berterbangan dlm car akibat dilambong-lambong oleh mereka.


Smpai hotel, seme chargas. Aqif xpecially. Seme belon nak conquer.


Conquer


Dan conquer lagik


Abam main 1 bijik, dihambatnye sbb nak conquer seme belon.


Yeay berjaya.


Awas, ade org dah jd monster tgh perambat abam sbb nak "CONQUER" seme belon anghlibed

3 comments:

  1. selalu kuor kt tv3 kan, kata tak bahaya. kata ni propa pembangkang je. ishhh kalau betol membahayakan penduduk, awat nak teruskan haishhh

    ReplyDelete
  2. Aku copy je dr web tuh. Tp ye la..walo pom radiasi sgt sikit seperti kampeni tuh claim, tp bile kena dlm tempoh mase yg lame, boleh dtgkan masalah juga.

    ReplyDelete
  3. aku sukerrr weh ade geng hijo...uuu share r koleksi ijo ko...besh kan hijo nih...;)

    ReplyDelete