29.3.12

Chaos

Minggu yg hectic. Minggu lepas dah berkampung di umah utk kuarantinkan bdk-bdk. Minggu ni alhamdulillah, semua dah sihat. Tp org kesihatan baru dtg taska minggu ni dan arah taska utk tutop seminggu. Ibu rase itu prosedur. Tp klu dtg minggu lepas lg la moleknyer. Taim wabak tgh berleluasa, harus la arah tutop. Ni bdk-bdk dh recover, baru nk di suruh tutop. Jawabnyer, bercuti lg la seminggu parents seme.

Tp mujur CikTa cuti minggu ni. Kilang die tutop. So ade tempat jugak ibu nak anta bdk-bdk ni. Dh cuti seminggu hr tuh, rase mcm tak sedap plak klu sambung cuti lg minggu ni. Ayah pulak, kena g outstation ke Perlis. Wah, lg panik ibu. Dgn nk kena anta Aniq g tadika, Aqif pula ke rumah CikTa di Bangi. Pening pale ibu. Ke sane ke sini, last-last masok opis kol 10.

Akhirnya, bantuan bekap pom sampai. Tokma amek cuti dan dtg utk bantu ibu. Alhamdulillah. Sungguh lega ibu. Xde la ibu terkocoh-kocoh nak buat itu ini sengsorg. Terima kasih tokma. Memula segan gak nak mintak tolong. Lgpun tokma keje kan. Tp bile memikirkan kederat ni tak berapa nak berdikari sgt, ibu call tokma mohon bantuan. So Aqif setel. Tokma jage di rumah.

Utk Aniq plak, sbb dah bercuti seminggu, angin die xberapa nak ok sgt bile kena g sekolah minggu ni. Nangis pulak. Pg td, hampir tertinggal van. Seb baik sempat kejar. Jenuh la hon, bg beam. Seb baik ade trapik lite. Bile dah jd mcm tuh, mula la mood swing mamat tuh. Dok ulang-ulang ayat "kite lambat" dgn buat muke sedeh.

Ni baru sorg sekolah tadika. Nnt-nnt, anak-anak sekolah rendah, menengah ke, lg la kecoh keadaan. Entah mcm mane bos ibu handle anak 4 die tuh. Pastu pg siap boleh masak utk lunch lg. Lunch plak, g amek anak dr sekolah kebangsaan, anta plak g sekolah agama. Salute la kepada Super Mama mcm tuh. Semoga ibu boleh jd Super Mama mcm tuh.
BERUSAHALAH!!!!!


Ini budak sayang betul dekat ibu die. Seme pom "Nak ibuuuuu".

3 comments:

  1. saya pon kelam kabut dibuatnya hantar amani ngan alya g taska...huhu

    ReplyDelete
  2. kenapa tadika tutop ? HMFD ker ? Skolah tasneem skang ni dilanda chicken pox. doc dari KKM pun ada gi cek budak budak minggu lepas. tapi minggu ni ramai lagi yg terjangkit.

    ReplyDelete
  3. nik ,
    ye weh. HFMD. Hangin jek. Parents still anta walo dh ade tanda-tanda awal...rashes je katenyer...sudahnyer, berjangkit kt rmai budak jugak.
    Ciken pox yg berair tu ker? Klu rmai, kkm suh taska tutop gak ker?
    Sian kt tasneem...

    ReplyDelete