25.4.12

Food Tech on History



Food Tech. Korg penah tgk tak episod Food Tech ni kt History Channel 555. Hari dan masa dia aired, ibu tak sure sbb mmg ibu akan tgk yg ulang jek. Walopun kengkdg dah set hr tuh nk tgk cite ni, tp musti miss punye. Apekan daya kena berebut dgn channel 616 ngn 615.

Klu korg penah tgh How It's Made die channel 551, musti korg suke tgk Food Tech ni. Beza nye, HIM cover semua jenis item, FT ni just cover makanan shj.
Ok la. FT actually series yg tunjuk mcm mane pembuatan/pembungkusan makanan from start to finish. Tgk la host dia th. mmg sesuai btul. Mase kt factory, musti host ade test product tuh. Kire hot from oven. Seronok juga tgk.

Mcm last episod (i assume, sbb bru 2-3 hr tgk.hahaha), tema dia adalah lunch box. So dia tunjuk mcm mane pembuatan makanan-makanan tipikal amarika utk di bawa di dlm lunch box. Peanut butter, grape jelly, bread, air kotak apple, keropok ikan pom ade tunjuk.

Dr cite ni baru la ibu tau yg semasa pembungkusan air kotak, dia bukan sesiap lipat kotak then baru buh air. Sepanjang panjang kertas kotak tuh, disalurkan air jus utk packaging. Then baru cutter akan potong, seal dan gam kotak sampai jd rupe tuh. Interesting sunggoh. New knowledge. Dr tatau boleh tau.

Dan korg tau tak, baby karet tuh actually derang tanam karet biase tp derang potong jd kecik. So jd la baby karet. Hahah. Tatau kan....

So cuba-cuba la tgk cite tu ye kengkwn. 2 thumbs up.

23.4.12

Mac N Cheese


Lame tak buat mac n chis ni. Sbb ibu jek yg jd tukang perabih. Org-org kt umah tuh xbrape berehi sgt mkn ni. Tp ade seorg yg sumbat la ape pun, sure die telan punyer. Bile die xmkn tuh yg jd runsing tuh. Sape lg klu bkn Muhammad Aqif. Bagus betul Aqif. Kengkdg jd pendorong Muhammad Aniq utk join mkn sekali. Ye la kan. Aqif mkn byk, Aqif jd kuat. Aniq tu mane boleh kalau Aqif lebih dr die.

Buat Mac N Cheese ni teringt pulak dekat kawan opis ibu dulu. Kak Khin name die. Atau ibu panggil Kak Kheng. Dia lah yg ajar ibu wat masak-masak western ni. Awal-awal keje dlu, bila dah pindah dari Bangi ke Pandan, terasa xde geng dok KL. Kak Khin ni la yg selalu menjemput dtg rumah die bile wiken. Ibu mmg kuat menyebok kt umah die. Tp of course la bile laki die xde je. Bile laki die blk dr keje, mencicit ibu blk umah. Seb baik walking distance je.

Bile dah dok umah bujang, bkn nye selalu sgt nak memasak. Kat mane ibu prektis masak, umah die jugak. Kdg-kdg bkn prektis pom, request je hr tuh nk mkn ape, die masakkan. Hahaa. Sesuke hati je merequest di rumah org kan.

Sebagai org yg terlebih dahulu makan garam, byk nasihat dan pengalaman yg dia berikan. Biasela, ibu kan naive sikit org nyer. Sekarang, dah lama tak jumpa die. Ade la dekat 4-5 tahun. Sejak die dpt jd cikgu dan ibu masuk gomen ni, dah xpenah jumpa. Insyaallah, ade rezeki kita jumpa tahun ni.

18.4.12

Dalam Proses

Wah. Membizikan diri. Last week, g training. Minggu ni sistem start live kt kebanyakan negeri. Bukak emel, mcm berpinar-pinar jek mate, stress. Belum bace lg problem log tuh. Keje ibu bkn la developer, cuma support jek. Yg support pom dah stress gini, ape tah lg developer.

Previous post ibu tunjuk gamba rumah kan. Alhamdulillah, sekarang kami tgh dlm proses utk membeli rumah. Tp bkn rumah yg ibu tunjuk tuh. Cukup la sekadar beli rumah intermediate je. Itu je yg mampu dan harganya cukup-cukup je utk kelayakan pinjaman perumahan.

Ibu guna pinjaman perumahan yg gomen bagi privilege khas utk pejawat awam. Syukur alhamdulillah dapat kelebihan ini. Lower interest berbanding pinjaman dengan bank. Namun..... yep ade namun ok, maka bermulalah episod-episod menunggu, mengejar dan mentalipon BPP untuk mempercepatkan proses. Developer sekarang da kluarkan bil suh baya, tp di BPP, fail ibu masih di bahagian cagaran. Masih jauh lg untuk sampai ke bahagian bayaran.

Tak logik pulak sbb fail da sampai bhgn tu 10/4 yg lalu dan today 18/4, fail masih belum diagihkan kepada kerani utk semakan. Seminggu fail tuh sepi dok bertimbun-timbun. Mengapakah???

So, bersedialah duit utk membaya interest dr developer. Duit tunggakan gaji tuh, terus simpan siap-siap masuk tabong "Kitorg Mmg Suke Baya Interest Kt Developer".
Ches. Mcm byk jek dpt tunggakan kan.

Ibu bajet-bajet camni perjalanan masa fail ibu tuh utk sampai bahagian bayaran

16/4 - 20/4 : Fail diagih kepada kerani
23/4 - 27/4 : Kerani buat semakan dan pegawai sain surat (jika xde kuiri)
29/4 - 4/5 : BPP hantar fail ke Peguam
7/5 - 12/5 : Peguam antar g Pejabat Tanah
14/5 - 25/5 : Pejabat Tanah setelkan keje die dan bg peguam (daftar nama/tanah)
28/5 - 1/6 : Peguam anta g BPP blk
4/6 - 15/6 : Bahagian Bayaran keluarkan baucer.

Bersedialah utk dikenakan interest 2 bulan

Ya Allah, semoga Kau permudahkan la urusanku.

4.4.12

Wordless Wednesday

Aqif @ 15 months

Muhammad Aqif @ 15 months.

i. Sudah berlari. I would say berlari la walopom mcm berjalan laju sbb nak tangkap die, ibu yg terpakse berlari.

ii. Dpn pintu bilik air akan angkat baju mcm nak buka baju sbb nak main air

iii. Pandai ikot arahan. Baju kotor dan pempes sendiri dah pandai masukkan ke dlm bakul baju kotor @ tong sampah.

iv. Suka teman ibu basuh pinggan. Berdiri atas bangku dan sangkut dagu di sink.

v. Ape abg buat, die pom nak buat. Abg pegang sendiri ciken drumet, die pom nk pegang sendiri.

vi. Kuat berjalan kt luar rumah. Pantang pintu terbuka. Laju je die sarung selipar. Walo pom tgh susu, bile tgk pintu terbuka, susu dilupakan.

vii. Nak ape-ape, tgn akan tunjuk dan mulut akan bunyik "errrrr". Selagi xbetul ape yg die nak, selagi tu tgn menunjuk sambil errrrr.

2.4.12

Manusia Ni Bukan Kebal Sgt

Ok. Semorang pom tahu Putrajaya ni byk trapik lite. Erm..orait, xseme la tp sape penah dtg musti tau. Kejap-kejap trapik lite. Baru jln sekentut dah trapik lite. Kengkdg tak sempat kentut pom dah jumpe trapik lite. Putrajaya ni di certain2 tempat, hanya bizi semasa hari bekerja jek. Bile weekends, mmg terasa mcm itu jln kita yg punya la. Bile dh xde seketul keta pom kt jln, mcm serba salah plak nk tercongok tunggu trapik lite tukar kaler ijau.

Ni nasihat, kalau ade niat di hati nak langgar lampu merah, silelah tgk keadaan sekeliling dulu k. Kesiankan diri sendiri dulu. Kalu belanggar ngn motokar nnt mcm mane? Luke sikit-sikit kire lucky lg. Klu dah patah riuk or worst meragut nyawa, mcm mane? Sakit diri sendiri xpe, kalau melibatkan org lain, tak ke menyusahkan.Hish...Sabo jek la

Mcm yg ibu experience last few days, ade sorg minah naik moto ni. Dah terang-terang lampu belah die dah tuka kaler merah, lagi mau press moto kejar jugak-jugak. Hei, kalu dah lewat masok keje tuh, xyah la nak kejo-kejo jugak smpai bahayakan diri sendiri dan diri org lain.

Cite nyer gini. Ni ibu siap buh diagram lg bagi memudahkan penceritaan.


Mase tuh kete ibu (of course bersama anak-anak sbb nak anta g taska) di kedudukan A nak kona kanan ke jln B. Depan ade kete lg sebuah. Tgh tunggu lampu ijau. Kenderaan dr C nak pegi ke arah D mmg byk la. Org nak masuk keje. Lampu dah ijau, kete-kete belah C seme dah berenti so kete dpn ibu pom jln. Lepas. Ibu pom follow.

Tetibe2 terdetik hati nak toleh ke kanan. Betul-betul dpn kete meluncur laju minah rider yg ala-ala kebal segala-gala ni dari arah C.Kete ni walu pom kite gerak 20km/j pom, bile break amek lajak juga kan. Fuyoh. Gile kebalkan minah ni. Seb baik slow, klu laju td, mmg xsempat la nak break semata-mata nak mengelakkan ko. Klu berdentum tuh, mmg melayang la ke jln sebelah sana. Lebih skeri lg klu pape jd kt passanger-passanger tetap ibu ni. Alhamdulillah mase kejadian tuh xde ape-ape jd.

Lg satu yg ibu menyampah bila ada kereta yang dok berlonggok kt kotak E tuh@ petak kunin. Kamon la. Takkan lupe nak pass amek ujian dlu kena lulus undang-undang jln raya. Tujuan kotak tuh bukan sesaje nak kasi kaler-kaler kt jln raya. Hai la... Mencik tau.

Bile dah tak bertimbang rasa di jln raya ni, jgn harap org len nk bagi timbang rasa kt ko. Bukan kite sorg je yg guna jln ni. Ramai lg. So bia beradap sikit la.