18.4.12

Dalam Proses

Wah. Membizikan diri. Last week, g training. Minggu ni sistem start live kt kebanyakan negeri. Bukak emel, mcm berpinar-pinar jek mate, stress. Belum bace lg problem log tuh. Keje ibu bkn la developer, cuma support jek. Yg support pom dah stress gini, ape tah lg developer.

Previous post ibu tunjuk gamba rumah kan. Alhamdulillah, sekarang kami tgh dlm proses utk membeli rumah. Tp bkn rumah yg ibu tunjuk tuh. Cukup la sekadar beli rumah intermediate je. Itu je yg mampu dan harganya cukup-cukup je utk kelayakan pinjaman perumahan.

Ibu guna pinjaman perumahan yg gomen bagi privilege khas utk pejawat awam. Syukur alhamdulillah dapat kelebihan ini. Lower interest berbanding pinjaman dengan bank. Namun..... yep ade namun ok, maka bermulalah episod-episod menunggu, mengejar dan mentalipon BPP untuk mempercepatkan proses. Developer sekarang da kluarkan bil suh baya, tp di BPP, fail ibu masih di bahagian cagaran. Masih jauh lg untuk sampai ke bahagian bayaran.

Tak logik pulak sbb fail da sampai bhgn tu 10/4 yg lalu dan today 18/4, fail masih belum diagihkan kepada kerani utk semakan. Seminggu fail tuh sepi dok bertimbun-timbun. Mengapakah???

So, bersedialah duit utk membaya interest dr developer. Duit tunggakan gaji tuh, terus simpan siap-siap masuk tabong "Kitorg Mmg Suke Baya Interest Kt Developer".
Ches. Mcm byk jek dpt tunggakan kan.

Ibu bajet-bajet camni perjalanan masa fail ibu tuh utk sampai bahagian bayaran

16/4 - 20/4 : Fail diagih kepada kerani
23/4 - 27/4 : Kerani buat semakan dan pegawai sain surat (jika xde kuiri)
29/4 - 4/5 : BPP hantar fail ke Peguam
7/5 - 12/5 : Peguam antar g Pejabat Tanah
14/5 - 25/5 : Pejabat Tanah setelkan keje die dan bg peguam (daftar nama/tanah)
28/5 - 1/6 : Peguam anta g BPP blk
4/6 - 15/6 : Bahagian Bayaran keluarkan baucer.

Bersedialah utk dikenakan interest 2 bulan

Ya Allah, semoga Kau permudahkan la urusanku.

7 comments:

  1. semoga perjlnan u all utk beli rumah dipermudahkan. mmg amik ms lamaa.. hohoo... melainkan seme cash sendr, konpem cpt. ahahhaha

    ReplyDelete
  2. tq tq...
    nnt da ade umah sndri, bru la sonok nak deco-deco cm korg...

    ReplyDelete
  3. yeahhh..sungguh cantik rumah tu walaupun intermediate..kat mana tu weh?
    adik aku buat loan gomen aritu dalam sebulan baru BPP lulus loan..tapi segala benda kena sign tu belom lagi..mcm mana ni kot loan gomen..

    ReplyDelete
  4. 1. tahniah rita.
    2. erm kalau cam kes aku aritu, bulan 12 sign S&P, bulan 6 baru start tolak gaji.
    3. selamat mendeko rumah baru (aku sebelum masuk umah pun eksaited nak mendeko, tapi bila dah pindah, rasa cam tak nampak pun hasil deko? huhu saya memang tak reti deko-mendeko).

    ReplyDelete
  5. linda :

    lulus kejap jek, nak tunggu derang baya ke developer tuh yg lambat...
    adek ko suria kn...dah kawen ke?

    sue :
    aku saspen nk membaya interest kt developer. klu sa ringgit-ringgit ok lg. ni masok ribu ringgit. nak mendeco kena tgk bajet. nnt dah abes duit baya interest, xde nye nak mendeco-deco...

    ReplyDelete
  6. Rita, suria tak kawen2 lagik.. asik tak jadik jer.sian dia..mak aku la nih memilih sangat..

    ReplyDelete
  7. Linda:
    la yeke?
    xpe. bli umah dlu...

    ReplyDelete