25.4.12

Food Tech on History



Food Tech. Korg penah tgk tak episod Food Tech ni kt History Channel 555. Hari dan masa dia aired, ibu tak sure sbb mmg ibu akan tgk yg ulang jek. Walopun kengkdg dah set hr tuh nk tgk cite ni, tp musti miss punye. Apekan daya kena berebut dgn channel 616 ngn 615.

Klu korg penah tgh How It's Made die channel 551, musti korg suke tgk Food Tech ni. Beza nye, HIM cover semua jenis item, FT ni just cover makanan shj.
Ok la. FT actually series yg tunjuk mcm mane pembuatan/pembungkusan makanan from start to finish. Tgk la host dia th. mmg sesuai btul. Mase kt factory, musti host ade test product tuh. Kire hot from oven. Seronok juga tgk.

Mcm last episod (i assume, sbb bru 2-3 hr tgk.hahaha), tema dia adalah lunch box. So dia tunjuk mcm mane pembuatan makanan-makanan tipikal amarika utk di bawa di dlm lunch box. Peanut butter, grape jelly, bread, air kotak apple, keropok ikan pom ade tunjuk.

Dr cite ni baru la ibu tau yg semasa pembungkusan air kotak, dia bukan sesiap lipat kotak then baru buh air. Sepanjang panjang kertas kotak tuh, disalurkan air jus utk packaging. Then baru cutter akan potong, seal dan gam kotak sampai jd rupe tuh. Interesting sunggoh. New knowledge. Dr tatau boleh tau.

Dan korg tau tak, baby karet tuh actually derang tanam karet biase tp derang potong jd kecik. So jd la baby karet. Hahah. Tatau kan....

So cuba-cuba la tgk cite tu ye kengkwn. 2 thumbs up.

No comments:

Post a Comment