23.4.12

Mac N Cheese


Lame tak buat mac n chis ni. Sbb ibu jek yg jd tukang perabih. Org-org kt umah tuh xbrape berehi sgt mkn ni. Tp ade seorg yg sumbat la ape pun, sure die telan punyer. Bile die xmkn tuh yg jd runsing tuh. Sape lg klu bkn Muhammad Aqif. Bagus betul Aqif. Kengkdg jd pendorong Muhammad Aniq utk join mkn sekali. Ye la kan. Aqif mkn byk, Aqif jd kuat. Aniq tu mane boleh kalau Aqif lebih dr die.

Buat Mac N Cheese ni teringt pulak dekat kawan opis ibu dulu. Kak Khin name die. Atau ibu panggil Kak Kheng. Dia lah yg ajar ibu wat masak-masak western ni. Awal-awal keje dlu, bila dah pindah dari Bangi ke Pandan, terasa xde geng dok KL. Kak Khin ni la yg selalu menjemput dtg rumah die bile wiken. Ibu mmg kuat menyebok kt umah die. Tp of course la bile laki die xde je. Bile laki die blk dr keje, mencicit ibu blk umah. Seb baik walking distance je.

Bile dah dok umah bujang, bkn nye selalu sgt nak memasak. Kat mane ibu prektis masak, umah die jugak. Kdg-kdg bkn prektis pom, request je hr tuh nk mkn ape, die masakkan. Hahaa. Sesuke hati je merequest di rumah org kan.

Sebagai org yg terlebih dahulu makan garam, byk nasihat dan pengalaman yg dia berikan. Biasela, ibu kan naive sikit org nyer. Sekarang, dah lama tak jumpa die. Ade la dekat 4-5 tahun. Sejak die dpt jd cikgu dan ibu masuk gomen ni, dah xpenah jumpa. Insyaallah, ade rezeki kita jumpa tahun ni.

2 comments:

  1. Aku xmakan mende ni. Ahaha sori to say aku xleh tgk rupa dia. Ntah kenapa la weh.

    ReplyDelete
  2. haha....
    xkesah... yg penting homemade...
    aku xleh mkn yg kt sicret resepi tuh. entah sbb ape.... payau tekak jdnyer...

    ReplyDelete