2.4.12

Manusia Ni Bukan Kebal Sgt

Ok. Semorang pom tahu Putrajaya ni byk trapik lite. Erm..orait, xseme la tp sape penah dtg musti tau. Kejap-kejap trapik lite. Baru jln sekentut dah trapik lite. Kengkdg tak sempat kentut pom dah jumpe trapik lite. Putrajaya ni di certain2 tempat, hanya bizi semasa hari bekerja jek. Bile weekends, mmg terasa mcm itu jln kita yg punya la. Bile dh xde seketul keta pom kt jln, mcm serba salah plak nk tercongok tunggu trapik lite tukar kaler ijau.

Ni nasihat, kalau ade niat di hati nak langgar lampu merah, silelah tgk keadaan sekeliling dulu k. Kesiankan diri sendiri dulu. Kalu belanggar ngn motokar nnt mcm mane? Luke sikit-sikit kire lucky lg. Klu dah patah riuk or worst meragut nyawa, mcm mane? Sakit diri sendiri xpe, kalau melibatkan org lain, tak ke menyusahkan.Hish...Sabo jek la

Mcm yg ibu experience last few days, ade sorg minah naik moto ni. Dah terang-terang lampu belah die dah tuka kaler merah, lagi mau press moto kejar jugak-jugak. Hei, kalu dah lewat masok keje tuh, xyah la nak kejo-kejo jugak smpai bahayakan diri sendiri dan diri org lain.

Cite nyer gini. Ni ibu siap buh diagram lg bagi memudahkan penceritaan.


Mase tuh kete ibu (of course bersama anak-anak sbb nak anta g taska) di kedudukan A nak kona kanan ke jln B. Depan ade kete lg sebuah. Tgh tunggu lampu ijau. Kenderaan dr C nak pegi ke arah D mmg byk la. Org nak masuk keje. Lampu dah ijau, kete-kete belah C seme dah berenti so kete dpn ibu pom jln. Lepas. Ibu pom follow.

Tetibe2 terdetik hati nak toleh ke kanan. Betul-betul dpn kete meluncur laju minah rider yg ala-ala kebal segala-gala ni dari arah C.Kete ni walu pom kite gerak 20km/j pom, bile break amek lajak juga kan. Fuyoh. Gile kebalkan minah ni. Seb baik slow, klu laju td, mmg xsempat la nak break semata-mata nak mengelakkan ko. Klu berdentum tuh, mmg melayang la ke jln sebelah sana. Lebih skeri lg klu pape jd kt passanger-passanger tetap ibu ni. Alhamdulillah mase kejadian tuh xde ape-ape jd.

Lg satu yg ibu menyampah bila ada kereta yang dok berlonggok kt kotak E tuh@ petak kunin. Kamon la. Takkan lupe nak pass amek ujian dlu kena lulus undang-undang jln raya. Tujuan kotak tuh bukan sesaje nak kasi kaler-kaler kt jln raya. Hai la... Mencik tau.

Bile dah tak bertimbang rasa di jln raya ni, jgn harap org len nk bagi timbang rasa kt ko. Bukan kite sorg je yg guna jln ni. Ramai lg. So bia beradap sikit la.

2 comments:

  1. bahaya siottt. seb ko dgn anak2 tak jadi apa2 kan...ameen. weh aku start station kt jkr start esok, maybe bleh lunch sama2 pasni ;)

    ReplyDelete
  2. Jkr mane hany? Putrajaya ke? Huhu....bhgn aku dok cyberjaya.... Xpe, klu ade meeting kt hq, bleh halo-halo ko....

    Support utk system ke kt sane?

    ReplyDelete