30.5.12

Serah Kunci


Yahoo. Minggu depan p amek kunci. Semoga ALLAH permudahkan segalanya. 

Alhamdulillah, tiada interest dikenakan. Tq BPP. Pasni mula la bergasak membayar loan umah.

29.5.12

Sesuka Hati Nak Charge!!!!

Hangin plak ngn telepon provider nih. Haish... Tetibe plak bil bln ni melebihi yang biase. Check bil, rerupenyer ade plak subcribe Broadband. Bile mase plak ibu mensubcribe broadband ni. Broadband sedia ade pom xabes gune, apetah lg nk mensubcribe broadband lain.

CS die jwb, wah itu sbb Cik tak hantar sms reply tulis NO. Tak tahu plak ibu zaman skang ni klu tak reply NO or YES, akan terus otometik kena bil. Lebih2 lg org cam ibu. Yg bile dpt sms merapu dr no entah pape, ibu trus delete. 

Rm 50 jugak ko charge ye. Pandai juge deme wat promo lepas recycle date bil ibu. So last month  belum dpt detect ade subcribe ape-ape sbb xmasuk bil lg. This month, 2 bulan ko charge ye. Haish... Bayo bute-bute je utk kasi bonus kt staff derang jek la. Aku gune tak gune, ko xkesah pom. Asalkan poket kembong. 

Dah 2 bulan subcribe, 1 byte pom aku xpenah gune. Ko xrase cam pelik ke? Tp ko peduli ape kan. Ni rase cm nk tukar provider jek. Dah la blk kg langsung xde line.

Geram. Tensen. 

Pedoman

Buat Pedoman semua


25.5.12

Adek Qif Solat


Dek Qiff buat ape ni dek? Rujud?? (Rukuk+Sujud) Hehe. 

Cer imagine, bile kite tgh kusyuk-kusyuk solat, tetibe dtg dak kecik ni menonggeng dpn kite sbb nk jugak sujud di sejadah kite.. Pdhal dah prepare sejadah utk die kt sebelah. Dan die mmg dh takbiratul ikhram di sejadah die. Bile tibe tang rukuk@sujud, die mai dtg sejadah kite.

Mau tak hilang konsentrasi taim solat tuh. 

Hai la adek Qiff...

Spageti in Carbonara Sauce


Homemade Carbonara utk juadah berbuka tempoh hari. Alhamdulillah, hampir sama dengan kedai western P11. Hehe. Ibu suke mkn carbonara die. So bile dh suke, sile la belajar buat sendiri ye. Utk resepi yg ni, ibu xingt amek resepi siapa. Tp mmg sedap. Tp kalau kuah tuh cair sikit, lg laju budak-budak mkn. Aniq klu mkn yg kering-kering, mmg 2-3 suap je la. Klu yang ada sup, laju jek menambah.

Kena lebihkan sayur dan daging. Hari tuh mcm xbuleh nak bajet. Spageti terlebih, tp sayuran dan binatang, sikit je plak. Buh je byk2, baru meriah sikit, warna warni aidilfitri la spagetti kite. Hehe.

Haaa...jumpe pom tuan punyer resepi. Check out resepi carbonara di sini. Tq so much.

23.5.12

Camne Nak Beli MPV Klu Gini Gayenyer

Haiii. Hajat ingt klu ade rezki, nak jugak merase pakai kete MPV kan. Lega sikit utk bdk-bdk bergusti dlm kete. Bile nk pkai, belum tahu lg. Tunggu bile ade rezki, ade la pkai. 

Tp hr tu ade pinjam kete Pak Ngah bdk-bdk ni. Nak menjemput tokma atok di KLIA. Bwk la derang naik MPV. Abam elok je dok blkang. Tu pom kene kasi umpan. Buka cd ke, tgk kulih-kulih ke, diam la die dok atas kusi. Klu takde mende-mende umpan tuh, die la yg belari-lari dlm kete. Adek plak, masih lom mengenal erti tgk katun. Dok berjalan depan-belakang-depan-belakang. Kengkdg menjerit sbb bdn sendri xlepas nak masuk celah-celah kusi tuh. Nk minta tolong org lepaskan dia. Dah temok, mmg la xlepas.

Port yg die suka, sebelah dreba. Main-main button-button kt ctu. Seriau jek ibu. Kete sendri xpe jugak, ni kete org. Mampuih nk mengganti klu rosak. 


Klu Aniq, mmg tamo dok ctu sbb die kate, xnampak jalan. Sbb tu die selesa dok kt belakang. Yg sorg lg ni, mmg minat betul la lepak cni. Sbb kete ni mmg ade lorong dr seat belakang, ke seat tengah ke seat dpn. So senang die nk kulu kilir. Dh buat roadblok pon, die gigih panjat road blok semata-mata nak main tekan-tekan.


Klu kete sendri, semua 4-4 nak dok depan. Ibu ckp, xyah bli kete besa la. Dok je berimpit kt dpn. Dah seme nk dok dpn. Sekali ngn ibu-ibu nak dok dpn. Bkn ape, senang sket nk borak ngn ayah. Dok blakang, kurang pendengaran sikit. Haha.

Alhamdulillah la ade mase juga derang baik dok atas car seat. Tp kena borak-borak gak ngn derang. Sian derang dh kene ikat, xde org nak borak. Hehehe.

21.5.12

Subway Sandwich and Pavlova

Hari minggu adelah hari utk masak-memasak. Tu pom bile dah craving betul, bru gigih cari resepi dan masak. Klu penyakit M lebih tinggi dari yang lain, suh ayah p oder kt kdai jek. Okeh.

Hr tuh, dok beli sandwich Subway. Ermmm...sedapnyer. Tp nk mkn selalu, cm membazir plak. (Haha..Domino tetiap bulan xpe plak) So moh kite wat sendri sandwich Subway. Kejap jek siap. Setanding ok ngn Subway. Cume pasni kene cari Chicken Meatloaf yang lg mantop. Yg jenama ni xberapa kick la. Yg ni xde resepi pom. Bile dh tgk bdk-bdk Subway prepare, dh bleh tahu ingredient ape nak buh.


Pastu, hr tuh mkn Pavlova kwn belanjer. Sunggoh sedap k. Ibu yg jd tukang pelicin pinggan. Errrmmm. So try sendri jugak. I'm not very expert in baking dessert. So ibu tak aspect jadi on the first trial. But turns out, jadi dan sedap sgt. Tq to MyLovelyFamily-Ana for the resepi and great tutorial.


Yummy. Org len mkn sikit, ibu mkn paling byk. Haha. Sweet like cotton candy. Melt in your mouth. 

Next recipe plis.....

15.5.12

Saye Boy Ok.....


Ini budak semasa rambut panjang. Sekarang dah pendek sikit. Tp..masih ade org kompius die ni laki ke puang.

SA kt Jakel minggu lepas, punye la bersungguh-sungguh suh belikan kain utk "baby" ni sekayu ngn kain ibunye. Erk...die ni laki dik. Akak kene cri kain baju melayu utk die. Cian adek tuh, terpisat-pisat bile dah tersalah ckp. Xpe-xpe. Akak xmarah pom.

Clown kt iCity, nak wat belon flower utk Aqif. Die ni laki la. Owh, laki jugak, muke cm puang jek. Muke cm puang, tp ade beberd ok en Clown. Sile wat belon pedang utk die...

Rase cm bkn salah pemakaian pom. Ibu dh pkaikan singlet ngn suar kt mamat ni. Singlet tu mmg bercirikan kelakian ok. Xde kaler-kaler pink pom. Musti derang mistaken ingtkan suar pendek tu skrit. Biase la, pakai suar abam dulu. Haha.

Harus improve pemakaian pasni. Pakai cap ke. Atau perlu ke gantung kt leher signage " I'm a Boy"? Haha.

14.5.12

No Diaper At All Mission

I'm so proud of my lil boy, Muhammad Aniq. Dah 2 malam die bgn kejut kitorg pukul 3 pagi sbb die nak g kencing kt toilet. Walo pum, pd mula, si ibu suh jugak die kencing dlm tempes. Hahah. Tp Aniq still bgn tunggu ibu dpn toilet. Buka tempes sndri. Tunggu ibu/ayah bukak lampu toilet je. Pas kencing dah tanak pkai tempes. Nnt Aniq nk kencing, Aniq bgn katanye. Kira 4-5 jam jugak die tido xpkai tempes lps tuh. Ayah ngn ibu sungguh gembira.

Aniq da hampir nak mencapai matlamat totally diaper free. Anak ibu dah besa. Huhuhu. Syabbas Muhammad Aniq. He grown so fast....sob sob sob.

8.5.12

2012 Hot Air Ballon Fiesta

Gamba berbulan yg lepas. Dok dlm draft xpost-post. Bagi menghargai penat lelah meng"aplod" gambo dgn berukben lembap, so post la jugak utk tatapan.


Aqif kena ulser time ni. Tgk mulut pom xleh tutup rapat.








Luv this pic. 



"Kite takot bunyi api"


"Boboi-boy keris peting"

Pagi Yg Peluh-Peluh

Fuh. Peluh-peluh pg ni menguruskan 2 budak lelaki ini. Ingt bgn awal sikit, bole la siapkan bekal Aniq dengan susu Aqif cepat sikit. Tp tu die, kite bdn die pom bgn jugak. Menjerit2 tepi tangga suh amek dukung die bwk g dapo gak. Sudah nyer, berkendong la tunggu ibu masak crab stick utk abam. Sekarang ni bkn boleh. Ibu basuh pinggan, die musti ade tepi. Ibu masak pape, die musti jd mandor dan tukang rasa. Itu le Muhammad Aqif.

Setel susu ngn bekal. Time to wake abam plak. Seb baik senang bgn dah sekarang. Xde nanges-nanges cm dulu. Mandi pom ok. Gosok gigi pom ok. Datang Muhammad Aqif nak join mandi gak. Oopp...adek Aqif mandi kt taska yer. Ibu xsempat ni nak kejar van abam klu mandikan adek. Hahaha. Ibu pemaleh kan.

Dah xde mekap-mekap dah. Bedak hape pom xdan nak pkai.  Mujur sempat calit tiak.Pakai tudung asal bole, terus vroomm. Tgk jiran-jiran, xde pom dok stress menjerit-jerit "Aniq, jom. Aniq pakai sipar. Aniq, masok kete." pepagi. (Aniq je kene sbb Aqif ibu kendong jek buh dlm carseat) Ibu jek. Harap mereka paham dengan situasi org semekin-tak mampu ade maid nih. Biase la bising-bising sikit pepagi nih.


Latest photo of my boys, Aniq 3 years and 5 months, Aqif, 1 year and 5 months

I must improve myself. For the sake of my family. Received a wake up call last few days.
Ya Allah, mohon bimbing aku agar tidak leka lg.

PDRM MyDistress


Penduduk negeri Selangor mungkin dah dgr pasal ni. Ibu penduduk Putrajaya, baru dengar last week. Itu pun dtg meeting. Haha. Mase dgr, sungguh kagum okey. Xpe-xpe. Boleh sebar-sebarkan info. Sesape yg dok Selangor, keje Selangor bole guna application ni. 

Basically, dgn this apps, if kite berada di dalam emergency situation, just with one tap (or maybe 3 tap untuk make sure bkn anak tersalah tekan, haha) on your phone will send alert to the nearest police station. The sistem akan send police, your GPS location and will respond immediately. Insyaallah bole kurangkan step dan masa utk emergency report. Sekarang utk PDRM je dulu. 

Bestkan.... Register now k. Currently penggunaan masih free. Donlod apps ni masuk dlm tepon korg dan register. (Opkos la kene register) Tp yang ade smart phone jek. nokia 3310 xleh yer. 

Dgr cite penggunaan ni akan diperluaskan. Tp not sure which negeri pasni yg dicover and bile.

7.5.12

RumahKu SyurgaKu : Dah Sampai Voucher

Assalamualaikum,

Kalau refer post ini , status proses pinjaman perumahan itu masih di stage tukar hak milik tanah. Alhamdulillah, bile kol BPP, status dah di unit voucher. Next week insyaallah boleh kluar cek utk baya kepada pemaju. Syukur sgt.

BTW BPP, sile perbaiki sistem Call Centre anda. Dah terang2 kt website suh dial no spesifik mengikut pengguna nak bercakap dengan unit mana, tp kenapa masih kena tekan-tekan no extension + bantuan operator utk passkan line kepada unit berkenaan. I assume setiap unit ada Pegawai Khidmat Pelanggan sendiri, sbb dah terpapar di website no sekian-sekian utk unit ini, sekian-sekian utk unit itu. Please improve.

Sewing Project : Baju Kurung

Kan ibu g belaja menjahit kan... Dah sebulan lebih dah. Amek kursus pakej. belaja baju kurung, baju kedah, kebaya dan jubah. Tpnyer....dah about 2 week ibu xg kelas. Sbb, bizi dgn aktiviti kehidupan. Kelas ibu on the weekend je. Biase la kengkdg, g kenduri, blk kg, ayah keje xde org nak jage bdk-bdk.

Ikotkan silibus di kelas, ibu masih dlm stage potong kain. Tp, sbb tak dtg kelas byk kali, ibu blaja sikit2 dr tenet. So try la sambung baju. Mau 3-4 kali jahit-tetas blk, sbb sambung senget la, xsama panjang la depan-belakang. Hahaa. Ai budak baru blaja hokey... Bile dah 3-4 kali jahit-tetas, jahit-tetas, bole la agak cmner nak centerkan kain etc. Makin semangat nk jahitkan baju family utk raya ni. 

Ade 2 kain ibu dh potong. 1 baju kurung, 1 baju kurung pahang (or riau, i really cant tell which one which). Baju kurung masih belum setel jahit sbb, having difficulties on the kekek part. Sambung berlobang la, senget la, kedut2 la. So amek break jap. Tarik napas, bertenang. 

Baju kurung pahang (or riau) siap.... Amek ukuran dr baju sedia ada dan cuba jahit sendri. Baju ibu mmg byk kurung pahang berbanding kurung biasa. Bile pkai kurung biase terasa cm pelik pulak. Hahaa. 



Ibu jahit tempt cucuk peniti ni. Hahaha. Simple jek pom. But it's an achivement for me. Hahaha.


Lesson for today, klu jahit 1 tapak dari jahitan tepi, kompem dapat jahit cun-cun atas basi. So xperlu nak lukis2 garisan basi lagi dah mase potong kain. Amature like me xpecially.


Tadaaa...Baju kurung pahang. Fresh from oven. Jahit sembat pom belum lg. 

Tapi......









Kainnyer belum siap lg. Sebab belum blaja lg...Hahaha. Nak blaja kt tenet, brg-brg (zip, getah pinggang) lom beli lg. Haha, pakai je la baju xde kain tuh.

Sekarang sedang buat projek beg. Lg 30 persen siap la. Name jek 30 persen, Tp entah taun bile nak siap. Sbb ramai yg nk tolong ni. Aniq nk tolong potong2, Aqif nk tolong tukarkn peten jahit. Haish...memcm.. Kena jahit bile depa tido, baru la aman nk berkarya... Cheh...

5.5.12

Ekonomi Meleset



Haduih. Inila hasilnya bile pumping session tak menentu. Dah nak 40 minit pum, dpt ini je for both B. Btw, itu gamba utk 2 session. Pukul 1 ptg dgn pkul 4 ptg. Session pagi, ade dlm petiais. Sedihkan. Tgk marking kt botol pun, amount tu "Hungry" je. Mane taknye hasil mcm tuh, last week mmg jadual pum huru hara sikit. Ade hari yg xpum langsung sbb kekangan masa. Ada hari yg pum sekali jek.

Nampaknyer, perlu ada usaha lebih utk tingkatkan balik hasil produktiviti. Stok dalam DF pun dah nak kena pakai yg bulan 1 punye. Klu xbertindak segera, silalah ucapkan selamat tinggal pada misi menyusukan Aqif for 24 months.

Berusahalah ibu!!!!!!!