29.6.12

Follow Drama

Kih kih kih... Skang demam org tgk cite korea kan. Ibu try jugak nak menengok drama-drama korea ni. Tp cannot gi la. Cepat bohsan plak. Bru 2-3 episod, ibu dah xlalu nak abeskan. Byk jln cite yg tidak menepati cite rasa. Mmg tak dinafikan la pelakon korea ni klu belakon, mmg sepenuh hati. Kengkdg lucu jugak tgk mimik muke derang mase bercakap lebih2 lg klu macit-macit yang jd pak lawak dlm drama tuh.

Last drama korea yang ibu habis tgk dan bleh ulang tgk 18juta kali adelah "All About Eve". Gile outdated kan ibu nih. Kecomelan Chae Rim ngn keenseman Jang Dong Gung menambat hati ibu. Tambah-tambah plak watak villain dlm cite tuh mmg hati kering jek wat jahat seme kan. Tu kesah tahung 2004-2005 kot, mase blaja UPM. Xingt sgt tp mase tuh mase dok Bangi ngn Tok Su.


Taim tahon 2000-2002, gile tgk telenovela spain/mexico. Dok dgn kwn-kwn kt matrik Penang. Telenovela paling ingt, La Usurpadora. Paula, Paulina. Derang pom mimik muka tgh belakon tuh, cm sepenuh hati gak. Gigih lari-lari blk kuliah kol 4 lebey kot, lepak kafe B sbb nak tgk drama nih. Tgk TV di kafe paham-paham jek la. Dgn ramai umat pot-pet pot-pet sane cni, mane nk dgr sgt sore pelakon tuh. Berharapkan subtittle jah. Gigih masing-masing fokus, tak bercakap sesame sndri. Dok meja kafe belah-belah depan. Kene dtg awal klu nk dpt meja dpn. Abes jek cite nih, kafe kembali lengang. TV ade jek kt bilik rehat, tp entah ngape xtgk kt sane.


Mase sekolah plak, dok gile tgk drama cine hong kong plak. Ade cite psal polis-polis, cite kungfu, Fei Mau. Sampaikan ade jugak perkataan-perkataan cina yg ibu leh paham. Dlu colleague ckp cina sesame derang, tetibe ibu mencelah. "Wah, u paham ckp cina aaaa?". Hehehe. Pdhal paham perkataan sikit2 jek. Itu seme hasil dr tgk cite cina setiap hari kol 6 petang smpai 7 mlm. Tokma, mmg cukup marah klu kitorg berkompol dpn tibi tgk cite cina. Biase la, bdk skolah lg kn. Tgh org tgk cite cina, mase tuh la suh potong bawang la, potong sayo la, masak nasi la. Kitorg musti kasi alasan, abes cite ni bru buat. Heheh. Mane la tokma tak hangin. Kih-kih. Kengkdg hangin tokma smpai tahap, tutup letrik kt main suis. Huuu..Takot. Aniq sekarang, die plak yg denda ibu "Ibu dok luar, bia cat amek ibu".


Sekarang, xde sgt cite yang ibu kompem kene tgk setiap episod. Klu sempat tgk, ibu tgk la. Klu dah berebut channel dgn Muhammad Aniq, kene la pasrah tgk cite katun. Hr tuh ade la jugak tgk lompong-lompong cite Smash @ Diva Universal. Namun skang cite tuh dah abis, tgk la cite-cite len. Bile la Merlin baru nak kuar nih? Donload, tgk marathon. 1 hari abes 20 episod. Xyah tgu 20 minggu. Hehe.

Oppss....ade la cite yg ibu akan tgk tiap kali siaran..

Iaituuuu.....


Kerbaek....
(2 minggu sudah, cite boboiboy xde kt tibi, jenuh mencipta alasan utk tamo kasi Muhammad Aniq sedey. Pemunat setia tuh.)

27.6.12

Surat Utang Sampai


Dah bergumbira mengambil kunci umah kan...so marilah bergumbira membaya pinjaman perumahan plop. Cam tetau jek ibu tgh dok coba masuk website BPP sbb nak amek no tipun utk tanye bile nk stat potong gaji. Tup-tup surat pom sampai.

Jumlah bulan utk potongan gaji = 359 bulan. 

starts from Julai 2012 until Mei 2042

MENAKOTKAN

Masak la ibu tersengguk-sengguk membayo utang. Haish..Kene wat financial plan bru nih. Kompem terjejas keborosan ibu utk 30 tahun akan datang ni.

26.6.12

Amek Report Card Aniq


Last Saturday, g amek report card Muhammad Aniq di tadika Qaseh di Bandar Enstek. Patutnye kena join Parents and Teacher Meeting on Friday. Tp ibu dah termissunderstand info yang tadika bg makanya, xdapat join on Friday. 

Sampai tadika, Aniq dah kecut-kecut dah. Dia ingt ibu ngn ayah nak tinggalkan dia di tadika. Ibu pom lg ligat mengusik dia. Haha. Dah tahap tamo kuar kete dah. Kihkihkih. Sonok menyakat Aniq ni.

Jumpe ticer Kala. Ngok ngek-ngok ngek ibu borak ngn ticer. Ticer mcm surprise bile tgk Aniq aktif semacam. Katenye, kt kelas jarang dpt dgr sore Aniq ni. Wah....kt tadika kecut perut, kt umah dia lah hero. Tp xpe. Biase la budak kecik mmg cmtuh. 

Ticer tunjuk hasil kerja die. Yg mana die buat sendri, yg mane dia buat with ticer assist. Alhamdulillah. Ibu bangga ngn Aniq. Opp...ibu kene spend more time utk Aniq wat writing ngn hafazan Ayat lazim. Insyaallah.

1 kisah yg ticer cerita yg buat ibu hampir berlinangan air mata ialah yg ni. 

Senario, Aniq saket prot mase dlm kereta ticer. Dok tahan-tahan tp lg sikit nak sampai tadika, die dah xleh tahan lantas terber** dlm suar. So sampai tadika, ticer instruct die suh g ke toilet terus. Ticer suh masuk toilet gurl tp die tamo, g jugak toilet boy.

Tp mase tuh die sorg-sorg kt toilet, ticer masih di kereta sbb tgh nk keluarkan student lain + brg2. Mase bukak suar, tetibe khazanah die terjatuh atas lantai. Aniq sendiri tanpa ticer suruh apa-apa g amek kain burok dan lap seme khazanah die yg terjatuh atas lantai. Ticer sampai-sampai tgk die tgh mengelap lantai lg. 

Mase ticer cerita ni, ibu dok toleh-toleh ke Aniq yg tgh main kejar-kejar ngn adek die. Nak je menghamburkan tangisan terharu sambil pelok-pelok Aniq kt ctu. Tp erm..kaber-kaber dpn ticer. Air mate takat bergenang jek. 

Takpe Aniq. Walo pun, dr segi belajar, Aniq masih lg xkuasai writing, tp bile ticer cerita psal Aniq show life skill camtuh, buat ibu lg bangga. 

Ayah plak perli-perli ibu dlm kete pasal ibu hampir nak menangis bile ticer cerita psal Aniq td. Wat lawak utk kaberina " Anak org miskin mmg xberapa nak catch up sgt on studies tp bab berdikari mmg terer". Hehe.

25.6.12

Mari Menconteng


Dah bersiap nak p jln, maka rajin la pulak nak menulih. Dpt je pen tuh, terus dia melakar karya-karya agung atas kaki sendri. Tak cukup kaki, tangan pom nak di"kulis" jugak. 

Ibu taim ni tgh menghandle mende lain. Kulu kilir tanpa menghiraukan Muhammad Aqif di tepi dresser. Patut la diam pom. Dah dpt mende utk dijadikan kerjaan @ kijoee. Pasrah ibu. Dah siap mandi, pakai suar ensem-ensem, ni plak jd nyer. 

"Saya mmg suke kulis. Kulis atas bdn sendri, mmg kepakaran saye"

Menjadi kerjaan plak ibu nk mengonyoh tulisan-tulisan tuh. Kang dibawak jek berjalan dgn bdn berconteng camtuh, org kate "ni anak org ulu mane nih". Haha. 

Xbleh di kasi pen kt mamat ni. Seme cerok bdn die nak conteng. Hr tuh dah conteng muke mase kt kinik, ibu dabel pasrah mase on da way nk p cuci muke die kt sinki. 

Conteng menconteng mmg membawa bahagia. Tp jgn jadi mcm abam Aniq, ibu tanye skang nk wat ape? Die jawab "Jom conteng dinding". Meh cni ibu lepuk dlu bru bleh conteng.

21.6.12

18 month's Aqif


Peneman setia ibu di saat ibu membasuh pinggan, memasak di dapo. Nak jugak gigih panjat kusi semata-mata ingin bersama-sama TENGOK ibu wat keje umah kt dapo. Kalu ibu wat keje kt tepi dapo, gigih turun kusi, heret kusi dan panjat semula. Wah adek Qif. Sunggoh rajin. Ibu terharu.

Tapi, bkn tengok saje. Tgn pom melilau saje. Usik itu usik ini. Org potong-potong ayam, ikan, die sebok usik-usik. Haish...tak tenteram ibu nak wat keje dapo. Klu tak kasi tgk, menjerit-jerit die suh kasi tgk jugak. Besa sket lg, ibu dh boleh pass tugas basoh pinggan kt adek Qiff la klu gini.

Mamat ni kuat melawan ni. Abam puk die, die puk abam blk. Ibu picit pipi die, die picit pipi ibu blk. Lawan jerit ngn abam mcm mau nk pecah tinge ibu dgr. Umah org len aman tenteram je. Umah ibu, haruk pikuk bunyi org jerit la, nanges la. Berebut pensel ngn abam. Die ni peel, bile dh dikasi pensel, buku sorg satu, die nak jugak menempel kt buku org. Lg la abam jd hangin. Sudahnyer, pot pet la deduanye. Klu dh dikasi sorg satu pom gitu, apetah lg klu 1 brg utk dikongsi 2 org. Lg pening pale ibu ni. Haish..

Bole ckp 2-3 perkataan. Tp ikot mood die la. Bile die nk ckp betul, boleh la panggil ayah, abam, car etc. Klu xde mood, dok la ckp tak berbutir tuh. Masih lg panggil ibu as "Ma". Xpe dek Qiff. Ibu dh biase diperlakukan begitu. Abam dlu pom panggil ayah je. 

Lately, Aqif ni jd cm penakut. Tgh elok-elok main, tetibe ade org bersuara cm kuat sikit, or org wat sudden movement, die jd terkejut dan lari-lari trus tangkap leher kite. Selagi takot die xilang, pegang jek la leher kite tuh. Nape ek adek Qiff? Padahal die la yg juara menjerit kategori umah no 20 ni. Awat bile org ckp deras sket, die yg paling suke terkejut.

Skang dh geng ngn ayah. Ape-ape, ngn ayah. Klu dok ngn ibu, jd geng menangis jek. Eksen betul. Ayah tgh drive, mkn pom seme nk dok ngn ayah. Dh tamo geng ngn ibu. Takpe. Eksen.

Skang ni, sgt kurang minum ikot botol. Air masak, tiap kali suap nasik die p sumbat. Bab susu plak. Tamo. Klu direct xde masalah. Adekkk ooi. Ebm dlm freezer tu sape nk minum? Xde surut-surut dah. Smpai di tahap ibu mintak kebenaran ayah nak kasi kt anak susuan jek. Xbrani plak ibu nk stop pum, sbb mission masih belum accomplish. 

Mace-mace la.

Sembuh Cepat K


Sayang ibu ni masing-masing xsihat. Adek bru elok dr ciken pox, naik pulak gatal-gatal atas pale. Abam plak naik gatal-gatal kt leher. Cian pulak. Utk prevention masalah lg teruk, home care je diorg. Tq ayah sbb memahami. Hope dedua (eh, ayah pom xsihat gak) tiga-tiga sehat cpt k. Risau hati ini bile family xsihat gitu.

Sembuh cepat ye sayang-sayangku. Insyaallah.

19.6.12

Bestkan Makan Durian


Selamat dikerjakan oleh saya SEORANG. Haha. Aqif minum susu perisa dudian.

Sekian.

17.6.12

Aqif Plak Ciken Pox

Assalamualaikum.

Dah 5 hr Muhammad Aqif kene ciken pox. Dr hr rabu ibu cuti menjaga kt umah. So far, byk yg da kering. Tp ade beberapa ketul yg masih berair lg. ciken pox ni kn gatal, asek menggaru je keje die. Klu dak besa Aniq, bole jugak dilarang-larang. Tp Aqif, belum paham sgt lg. cian die. Paling xsanggup tgk die xlena tido mlm sbb bdn gatal.

Bijik ciken pox kuar kecik2 comel je. Bile tgk auh, mmg xde ape je. Tp klu tgk dekat, mmg penuh atas bdn, muke sket. Actually minggu sebelum ni die ade demam kuat. Ade jugak cikgu taska die detect 2-3 bijik atas belakang bdn die. Monitor 2-3 hr, xde plak naik yg lain. Tgk2 hr 4, kluar byk plak.

Minum air klape muda, nampak mcm xde pertambahan pom. Mungkin da abis kuar kot. Seb baik la xdemam mane sgt. Aktif juga membelasah abam. Mkn ok, minum pom ok. Syukur.

Semoga adek Qif cepat sehat ye. Then bleh men dgn kwn2.

12.6.12

Prevent is Better Than Cure

Hurm.. Dari dulu telah ku katakan, minum air kosong, minum air kosong. X mboh. Dok taram jugak Teh O. Bekfas teh o, lunch teh o, tea break teh o, dinner pom teh o, kluar isap okok kt luar umah pom teh o. Mane la tahap gula dlm darah tu tak tinggi. Bile dokter tego, bru nak kurangkan minum yg manis2. Nak juga dokter yg tego. Bile kite ckp, masuk tinge kiri kuar tinge kanan.

Kt umah tinggal teh cameron jek. Malas nk bli teh boh ke, lipton ker. Kang ade org "lupe" pasal gula tinggi dlm darah tuh. So far past few days, lalu jugak telan air kosong tuh. Harap berkekalan la. 

Sekian. Ini peringatan. Jangan mare naaa...

BF Journey : 18 months

Alhamdulillah. In a few days, complete suda penyusuan 1 tahun 6 bulan susu ibu kepada Muhammad Aqif. Akan cuba untuk continue sehingga 2 tahun pula. Berusahalah. Insyaallah boleh dgn kadar production lebih dr yg Aqif perlu minum di taska. Aqif sekarang minum 1 botol = 4 oz je sehari kt taska. Ibu xleh nk wat ape la tuh. Mamat ni byk mkn. Suke mkn. Mmg keje mkn je. As long as die makan, insyaallah ibu xriso. Klu xmkn, tu yg perlu riso. Lg pun, dok ngn kwn2 ramai, lg seronok die nak main. Main-main, xmo susu.

Bile dah sampai milestone 18 months nursing ni, bersyukur sgt ibu berpeluang utk berbuat begitu. Rezeki org masing-masing xserupa. Terima kasih ALLAH kerana berikan ibu rezeki mcm ni. Ibu akan kuatkan semangat untuk completekan penyusuan 2 tahun. Sama-sama berdoa k.

Ibu masa dulu kecik2, selalu main pum tokma. Dulu punye gajet xmcm sekarang. Yg ibu ingt, bentuk nye lebih kurang mcm gamba bwh ni. Cuma xde tmpt nk buh botol jek. Kengkdg kitorg main wat horn. Hehe. Kdg-kdg main lekat-lekat kt bdn.


Syukur juga zaman sekarang, teknologi dah lebih memudahkan untuk ibu-ibu bekerja utk terus menyusukan anak. Tak cukup dengan pum letrik operated, ada juga pum yg bateri operated. Kalau nak senang lg, marmet (perah susu guna tgn) je terus.

Ibu beruntung sbb tiada masalah di tmpt keje untuk ambil sedikit masa utk pum. In fact, rmai juga ibu-ibu yg pumping di sini. Masing-masing dok bergalas beg pum dtg opis. Untung lg bile family both side sungguh support BF. So tiada la masalah org suruh itu ini utk cuba kasi FM kt baby. Kalau ada pum, ibu akan ignore je. Selagi ada rezki, ibu akan cuba susukan anak-anak ibu.

Ya ALLAH, permurahkan rezeki susuku, rezeki anak-anakku. Sesungguhnya KAU maha pemurah.

6.6.12

Art

Teka ape ni?
Jawapannyer....roket.
1st guess ibu hr tuh, jwb sotong. Hahaha. Bukanla ibu. Ni roket la ibu.
Ni hasil kerja Aniq. Hr-hr bwk blk lukisan roket. Cuti sekolah kn. Ticer taska kasi kertas utk derang conteng-conteng. Buku ibu pom penuh ngn roket. Creative Boy.


Us at iCity

Bulan lepas lg peginyer pom. Sedang-sedang nak p amek perutusan raja sehari, singgah jap kt cni. Nak jugak tgk ape yg menarik mai cni. Wah, sekali masuk pas 6pm = Rm10. Seb baik ade paking berbumbung. Jika paking atas batu kerikil jek, harus hangin. Bile xde lampu-lampu nampak cm biase jek. Bile lampu-lampu telah memberikan kesan persekitaran, nampak sunggoh menarik.

Cume kesiankan keadaan surau di sana shj. Tak pasti sama ada surau lain selain di antara rumah salji dgn arked tuh. Kesian staff-staff di sana kena solat dlm keadaan tak selesa. Kurang bersih satu hal, sempit, panas. Lokasi pulak dekat beno dgn tmpt org nyanyi2 tuh. Mengganggu org tgh solat, ade plak pasang musik org nyanyi-nyanyi. Jika ada surau lain yang lebih selesa di sana, alhamdulillah syukur. Jika tidak, harap pihak Icity dpt improve.


Awal-awal, semangat la jalan sana cni. Tp lama-lama, jd lenguh kaki dibueknyer. Dgn berkendong mamat Aqif lg. Tgn heret mamat Aniq lg. Mmg flat ibu. 2-3 kali minta rest ngn ayah. Haha. Kengkdg, ayah yang handle bdk-bdk, ibu lenggang kangkung je. Tu pom penat jugak. Cadangan, mungkin pihak iCity boleh provide tram ke dr bwh ke atas. Longoh la nk jln jejauh. Eh..Ke ade, ibu yg xprasan...Haha


Naik jugak train ride RM5 seorang. Menemankan Aniq yg eksited nak naik train. Haduih, sunggoh tidak smooth k. Lame tak serbis ke train ni? Bwk-bwk la buh griss sikit supaya tak bergoncang bagai nak gile. Wah...Mengomplen jek ibu ni kan. Hahaha.


Bdk-bdk dah tewas few minit masuk kete. Penat berjalan. Aniq pom dh xyah pekena susu, trus tido. iCity ni ok la idea die.  Tp kene bwk kamera mahal sikit klu nk gambo cantik. Ibu pkai camera murah jek. Tu yg xberapa menyerlah sgt kilauan lampu-lampu neon.

Sekian.