12.6.12

BF Journey : 18 months

Alhamdulillah. In a few days, complete suda penyusuan 1 tahun 6 bulan susu ibu kepada Muhammad Aqif. Akan cuba untuk continue sehingga 2 tahun pula. Berusahalah. Insyaallah boleh dgn kadar production lebih dr yg Aqif perlu minum di taska. Aqif sekarang minum 1 botol = 4 oz je sehari kt taska. Ibu xleh nk wat ape la tuh. Mamat ni byk mkn. Suke mkn. Mmg keje mkn je. As long as die makan, insyaallah ibu xriso. Klu xmkn, tu yg perlu riso. Lg pun, dok ngn kwn2 ramai, lg seronok die nak main. Main-main, xmo susu.

Bile dah sampai milestone 18 months nursing ni, bersyukur sgt ibu berpeluang utk berbuat begitu. Rezeki org masing-masing xserupa. Terima kasih ALLAH kerana berikan ibu rezeki mcm ni. Ibu akan kuatkan semangat untuk completekan penyusuan 2 tahun. Sama-sama berdoa k.

Ibu masa dulu kecik2, selalu main pum tokma. Dulu punye gajet xmcm sekarang. Yg ibu ingt, bentuk nye lebih kurang mcm gamba bwh ni. Cuma xde tmpt nk buh botol jek. Kengkdg kitorg main wat horn. Hehe. Kdg-kdg main lekat-lekat kt bdn.


Syukur juga zaman sekarang, teknologi dah lebih memudahkan untuk ibu-ibu bekerja utk terus menyusukan anak. Tak cukup dengan pum letrik operated, ada juga pum yg bateri operated. Kalau nak senang lg, marmet (perah susu guna tgn) je terus.

Ibu beruntung sbb tiada masalah di tmpt keje untuk ambil sedikit masa utk pum. In fact, rmai juga ibu-ibu yg pumping di sini. Masing-masing dok bergalas beg pum dtg opis. Untung lg bile family both side sungguh support BF. So tiada la masalah org suruh itu ini utk cuba kasi FM kt baby. Kalau ada pum, ibu akan ignore je. Selagi ada rezki, ibu akan cuba susukan anak-anak ibu.

Ya ALLAH, permurahkan rezeki susuku, rezeki anak-anakku. Sesungguhnya KAU maha pemurah.

1 comment: