31.7.12

Abam Aniq Berdarah Idung

Hari ini abam Aniq tak g sekolah. Semalam amek dr taska dgn idung berdarah. Oppss..Bkn kene tumbuk ye, tp bdn panas dlm kot smpai berdarah idung. Mlm tuh mandi-mandikan utk kasi sejuk bdn. Tp masih ade jugak darah idung sikit-sikit. Kasi umpan kulih-kulih utk dia lay down, stopkan sekejap aktiviti bersilat, melompat dan membuli adek dgn buh kain basah atas pale.

Pagi ni, mase mandikan utk ke tadika, masih berdarah idung. Seb baik ade CikYa kt umah. Bole jugak tgk-tgk kan die. Sbb ibu xselesa nak anta die g sekolah. Takot la ape-ape kan. Masuk bilik air pg td, muke moyok jek. Lps discover idung masih berdarah, ibu ckp "Aniq xyah g sekolah la hr ni. Idung Aniq berdarah". Wah terus mate jd bersinar-sinar sbb dgr ayat "tak yah g sekolah". Dgn gumbira die g turun bawah sendri tgk tivi. Klu selalu, nak turun tangga tuh, musti la patah kaki, xleh berjalan.


Ibu call die dlm kol 9 td. Idung Aniq berdarah lg tak? Elok je die ckp "Tak berdarah dah". Saje la usik, klu camtuh ibu amek Aniq anta g tadika k. "Eh, idung Aniq berdarah lg la, tak boleh pegi tadika".

Byk la die punye kelentong tuh. 

No comments:

Post a Comment