18.7.12

Makan Time


Pesen makan anak-anak terunaku. 2 teruna, 2 peel yang berbeza. Kadang-kadang mencabar juga nak menepati kehendak semua. Tp alhamdulillah, masih ada yang memahami.

Aniq
Mamat ni, mmg sangat tak tahan pedas. Pdhal ibu masukkan cili mesen dlm ujung sudu je dlm masakan. Stress. Ibu ngn ayah pom kene mkn lauk kicap @ sup jugak. (Bole je mkn lauk lain tp ibu plak malas nak masak lauk belambak. Hehe)
Die klu mmg tgh mood nk mkn, mmg la mkn byk. Lps mkn ni mkn tu. Pastu mintak lg smpai ibu stress nak mencari makanan dlm gobok. (Haha, stress lg)
Tp bile, xde mood nk mkn, buh la ape pom, sikit je die mkn. Dan ibu akan stress juga memakse die mkn.

Aqif
Mamat ni plak, kasi la ape pom seme ditelan. Dr yg sepedas-pedasnye sampai la semanis-manis nyer. Klu pedas, die dok kebil2 mate minta minum air. Dpt seteguk due, mula mkn blk yg pedas tuh. 
Mmg susah nk tgk adek Aqif xde mood nak mkn. Smpaikan, ibu kene mkn senyap-senyap sbb xkasi die kecek makanan. (Haha. kejam).

Ibu perasan cara yang paling bekesan utk derang mkn adelah dgn mkn bersama-sama di meja mkn. Derang mmg xusik mknan org len sbb masing-masing dh ade pinggan makanan masing-masing. Cuma hazab je nak mengemas selepas tu jek la. Simpati ibu dgn acik cleaner medan selera sbb kene kemas meja yg derang ni dok mkn. Mmg kompem berselesak.

Hehe.

4 comments:

  1. kalau aku tgk gambar tu, memang bersih weh anak2 ko makan..kalo anak2 aku, memang wajiblah aku mengemop lantai selepas iteww... huwaaaa.. aku mesti berleter sambil mengemop dari start mengemop sampai setel..

    ReplyDelete
  2. Erk linda, ni baru nak mkn. Hahah. Lps tuh mmg kompem tumpah sane sini.

    Pak derang sensitip sket klu nasik-nasik tumpah ni, tu klu Aniq, nasik tumpah, die p buang trus. Haha

    ReplyDelete
  3. comel... macam kembar..muka diorg sama sangat!!

    ReplyDelete
  4. ni link baru aku rita.. http://ummu-adam-hawa.blogspot.com/

    ReplyDelete