29.8.12

Tempahan Cookies

Haha. Dah la 1st time buat kueh raya. Xde niat pom nak menjual. Bw la sikit blk umah mertua utk letak dlm balang raya. Alhamdulillah, cepat je plak abisnyer. Klu ibu tau, harus di bawa setepawer besar tuh. 

Tetibe cousin ayah plak nak oder 10 balang. Memule, haish...tak berani la nak amek oder. Siap nk bg resepi utk sepupu buat sndri. Tp bile pk-pk, dan diyakini boleh buat, ibu pom accept oder tuh. Ayah pom meng"encourage" ibu, so ibu pom yakin boleh.



Ini la hasilnye. Peluh-peluh membaking 2-3 hari ni sbb bake memlm takot nk bukak pintu dapo utk keluarkan haba dari oven. Dah abes bulan Ramadhan kan, kang takot tetibe ade "akhak" peneman tepi pintu kang. Huhuhu.

Abis jugak 3 beranak tuh ibu suh tido depan tibi. Klu pape senang nak lari peluk ayah kalu berbanding kena lari naik bilik di atas. Hahaha.

Insyaallah kalau ade org nak tempah, boleh jek ibu buatkan. Huhu. Tp byk la kene improve. Saiz kene same beso kan. Dlm balang ni, ade dlm 60-70 cookies. Boleh halo-halo ibu k.

Masih Mood Menu Iftar. Hahaha

Hihihi. Belum, belum gamba raya lg yer kengkwn. Kasi perabih post dulu entry pasal menu bulan Ramadhan hr tuh. 

Misi xmo beli makanan kt Param, hancur berkecai apabila ade org dok teringin mkn Itik Golek yg dijual kt sana. Ikutkan aje la.

Ni plak my feberet. Yummy. Resepi ade di entry ini ok. Mak pak pom dh mkn bertambah-tambah, bdk-bdk  lg ler. Aniq yg eksen xmo mkn sbb jage bdn pom, dok bertenggek dpn ibu bila ibu suap adek Aqif. Hehe. 


Ade plak roti yg nak hampir expired. Makanya, harus dicuba resepi ini dari Hana Memories. Resepi dah simpan bertahun dah, tp tak berbuat. Oven plak skang dh mmg permenant dok atas kaunter, barula rajin nak membakar segala mcm menda. Sedap jugak ni. Nyum-nyum. Set roti ni manis, pekena dgn sos kastad yg tawar-tawar sikit, mmg mabeles habis. Tp Sos kastad nyer xde plak disnap di dlm gambo ni. Sebok melantak la katekan. Haha. Korg cube la try.


Insyaallah pot luck opis ayah nnt, ibu nak wat yg ni la. Ok ke? Ok jek kan. Hehehe.

25.8.12

Selamat Hari Raya



Alhamdulillah. Sampai suda Putrajaya pukul 1.30 tghari td selepas bertolak dr Penang pukul 8.30 pg td. Syukur, xde jem-jem sgt. Byk kete bile dh sampai Behrang sane.

Nnt tunggu la aplod gamba raye ye. Penat beraya di Penang tahun ni. Dr 1st day sampai semlm, berjalan jek. Hehehe. Raya kan sebulan.

Selamat Hari Raya.

17.8.12

Selamat Hari Raya AidilFitri


Assalamualaikum. 

Opis da mula lengang. Nak parking keta pom mcm boleh parking dpn pintu opis. Haha.

Tahun ni kami beraya di Penang. Kompol seme adek beradik ayah di sana. Tak ramai pon,same mcm adek beradik ibu, 4 org je. Tp bila dh dikelilingi sanak saudara dan makanan-makanan hebat, sudah cukup menggembirakan.

Ibu ucapkan Selamat Hari Raya AidilFitri untuk kawan-kawan sekalian. Ampun maaf dipinta sekiranya ada tersalah dan tersilap di sepanjang perkenalan kita. Semoga kalian juga bergembira di hari raya.

Memandulah dgn berhati-hati. Ikot had laju yang ditetapkan. (Mcm la bole laju sgt dgn kereta byk atas jln kan). Kamera AES dah byk dipasang atas jln tuh. Hehe. 

13.8.12

Tayo Tayo.....



Muhammad Aqif dah sangat cerdik sekarang. Terjah kulis-kulis untuk tgk Tayo-tayo. Dulu abam yang asek tgk Tayo, skang turn adek pulak. Dia tak reti main lg game ni. Tp pandai tgk ulang-ulang Opening Song Tayo ni. Kalau lagu dah abes, dia akan tekan, punat bulat tu restart blk game ni.

Dok telegung la dpn kulis-kulis goyang-goyang bdn sampai bosan. Kadang-kadang, terdengar jugak die humming ikot melody. Kalu mood baek, boleh nampak aksi-aksi menari-nari plak. Haha.

Thanks to mykhalish.com sbb review apps ni. Lantas ibu pom turut mendonlod bagi anak-anak main. Kengkdg ibu ade join skali.

p/s : Aniq panggil ni "Payo-payo"


9.8.12

Nak Raya Ni, Dpt Pulak Adiah Idaman Hati


Credit to gamba yang digoogle

Impian dr tahun lepas nak mende alah ni akhirnya tercapai. Hehe. Tahun lepas xdpt, sbb tak meet target. Terima kasih kepada my upline, sbb kasi adiah ni kt ibu. Buat lg bersemangat ni. 

Kepada kengkwn yg nak membeli produk Tupperware, boleh contact ibu k. Kire cincai la. Rege kengkwn. Okeh. Hahaha. Promo kejap.

8.8.12

He's a Biter



Yep. Aqif really a biter. Dulu, xde la selalu sgt menggigit org. Kadang-kadang je. Tp skang ni, asal tak puas hati, die gigit. Abam kaco mainan die, die gigit. And die dh penah gigit kwn die kt taska. Sebab unknown. Ticer ckp, xgado tak ape pom. 

Boleh tahan kuat jugak die gigit. Berbekas gigi 2 batang die tuh. Abam pom boleh teriak kalu kene gigit. So jgn kasi die geram ok klu tamo kene gigit.

Risau ibu, kalu die buat peel menggigit di taska lg.

Beli Kasut Raya

Wiken lepas g sopping raye. Xbeli ape pom sgt. Kasut utk bdk-bdk ni je. Baju-baju dah beli sebelum puasa hr tuh. Pastu beli brg-brg adiah utk family ayah. Aniq g mengikut atok dgn tokma beli kt semban. Aqif ikot ibu ngn ayah beli kt Alamanda.

Bole tahan perasan jugak Muhammad Aqif ni. Lps try kasut kt kaki die, kire dah kompem la, bleh la aktif semacam dok melompat-lompat dlm kedai kasot. Dpn cermin, mule perasan posing mcm-mcm. Kasut yg memberi kuase gituh. Haha. Smpai kesudah dia tamo pkai kasut lame die. So sarung jek la kasut raye tuh bwk g sopping mende lain. Tp bkn berjalan pom, dido jek. Patah bahu tangan ibu mengendong die neh.

Sampai umah, wah dedua dok menunjuk kasut baru. Abam bukak kotak kasut, Aqif pom g kelebet kotak kasut. Yg ni pakai, yg tu pon nk pakai. Lps berbuka, ajak naik atas utk mandi solat bagai. Kasot xmo tinggal bwh k. Dedua pom kendong bwk naik atas. 

Aniq tanye "Ibu bole tak bwk kasut naik atas?"
Ibu jawab "Bole-bole. Bwk la naik atas, letak atas bantal pom bleh." (Ibu sarcastic sket)
Aniq ckp kpd Aqif "Jom-jom bwk naik atas". Smpai atas, "Meh adek, kite buh atas bantal" 

Hahaha.

3.8.12

Tak Sabar

Alhamdulillah. Setel first monthly installment utk rumah. Walo pun kena p baya sndiri kt BPP sbb Unit Gaji belum proses utk direct potong gaji. Skang ni tgh mem"prepare" rumah tersebut sikit demi sedikit utk diduduki. Buat yg penting-penting dulu. Yg additional, kite kompol duit lain plak k.



Borang utk defect belum hantar lg. Tunggu sehingga setel bab air, baru g hantar sekali. Waranti rumah hingga tahun 2014. Tp kalu ikutkan pengalaman org yg dah duduk di sana, mcm borang tu kena hantar cepat je.

So far, masih belum ada niat nak pindah lg. Tp akan diusahakan juga. So marilah kita mengisi borang tukar. Hahaha. Dah hint-hint bos, nak mintak tukar, tp "Jgn ngengade" katenye. Hehe. Bohsan juga klu keje di tmpt yg sama, mende yg sama utk almost 5 tahun. Ingt nnt nak bertukar angin. Nak swap internally, sapela nak kan. Maklumlah, keje ibu ni tak glamer.

Sonoknye klu dpt dok umah sndri kan. Yg penting, dah ada pagar. Bleh jugak bdk-bdk ni main beskal di masa lapang. Di Putrajaya ni, ramai je bdk main beskal ptg-ptg, tp ade tukang tunggu. Bibik-bibik sekalian. Mane nak dan nak tunggu depa main dlu, pastu masak seme bagai. So kene la derang main dlm umah.

Takpe-takpe, berusahalah tukar ofis k. Doakan ibu ye kengkwn.

1.8.12

Biarlah

Tau tak kenapa lama tiada khabar berita? Tau tak kenapa lama tak nampak? Because nobody even bother to ask and care. Period.