29.9.12

Raya 2012 - Part Akhir

Raya ke-5. Terjah laut kt Sg Batu. Hohoho. Bdk-bdk teringin nak mandi laut. Nak bwk g Batu Feringgi, ramai beno org. So kite cari la pantai-pantai yang cerok-cerok ni. Kompem bleh mandi dgn tenang. Dr cni, bleh nampak aeroplane nak mendarat kt epot Bayan Lepas. So quite a scenery.

Abam gempak je pkai swimming suit bagai. Tp, sangat takot nk masuk laut. 


Hati berdebar nak masuk laut.


Hanya berdiri di gigi air. Melihat ombak membasahi kaki. 


AdeQif amek feel sebelum terjun. 


Ehh...Xjumpa gamba dlm laut...Masuk laut ke???? Hahaha. Teriak mcm ape je bile ayah hangkut masuk laut. Sudahnyer, bia die main tepi pantai jek. Rambut pom xsempat basah.


AdeQif ade jugak bukti masuk laut. 1 bdn dah berendam


Main pasir mmg kegemaran die.


Buat istana pasir plak.


Ucapan utk raya tahun depan ke? Hahaha. Lame gile nak abeskan entry Hari Raya ni. Bai.

27.9.12

Print Gamba

Assalamualaikum.

Sejak dari Aniq lahir, mmg tak pernah print gambo. Mmg la gambo ade dlm softcopy, tp kadang-kandang bile nak mengimbau masa lampau, xfeeling la klu tgk softcopy. Harus la ade hardcopy (salinan keras...hahaha) kan. Belum lg klu hd crash ke ape kan. Pengalaman ibu kehilangan gambo majlis pertunangan dlu sbb hd crash. Sedih ooo.

Ibu dah lama nak try print gambo dari eoe. Tgk offer die mcm menarek jek. So last week, ibu cuba la order utk printkan 120 pcs photo dgn harga RM36. Ibu tatau la mahal ke murah ke, sbb ibu mmg xsurvey kt kedai. Mahal ek? Hehehe.

Utk more info, g la tgk kt website die tuh k.

Order hari Jumaat, hari Rabu next weeknye dah sampai. Ibu puas hati dgn kualiti gamba. Print dlu gamba Aniq dan Aqif kecik-kecik dlu. Bile tunjuk kt Aniq, "Eeiii...keciknye Aniq". Hahaha. Seb baik sedo diri dah beso skang ek.

So skang harus la mencari album gambo. Tak pun ibu nak try scrapbooking. Mcm menarek. Tp biase la ibu, kengkdg impian tu jd angan-angan jek. Insyaallah kalau sempat, ibu buat la. Klu tak sempat nak wat gane kan.

Bam-bam betul Aniq kecik dlu. Mcm nk meletup pipi tuh.


25.9.12

Rambut Baru Aniq

Berehat dulu cite psal raya. Yer...masih ade lg cite raye ni. Hahaha. Tahun ni mmg tak berenti berjalan. Tak mcm tahun-tahun sebelum ni. 

Ok la. Ni plak sejak Aniq berambut baru ni. (Ibu ngn Ayah asek botakkan pale die klu rambut dh panjang) Cuba la g potong kt kedai utk stail lain sket. 8 ringgit jugak la kena utk potongkan rambut ciput mamat ni. Sekarang ni, hari-hari lepas mandi musti kena buat rambut pacak. Die kate mcm Ototmen Max. Sbb rambut ciput, pacaknye xde la tinggi sgt, tp dok usaha jugak suh pacakkan tinggi. Siap buh gel ayah sbb nak bagi rambut stay pacak. Uiks anak teruna ni.

Otomen Max nak g sekolah

Lagu tema sebelum g sekolah hari ni
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Max...Max...Max
(Ikot melody cam lagu Otomen Max)
Iskh...bukan nk berzikir ke ape kan....Haha

Ibu join FB Komuniti P11C. Haha. Dh nk masuk 4 tahun duduk, bru la ni nk join. Terase mcm ibu kurang bersosial skang. So harap-harap pasni, boleh la ibu join aktiviti yg komuniti buat. Insyaallah.

23.9.12

Raya 2012 - Part IV

Ni cite psal raye ke berape entah, ibu dah lupe. Hahaha. Hari ini tak g beraya. Tp memenuhkan tembolok memasing. Kiki. Kalau tak silap, name restoren ni D Puncak. Lokasi plak dekat-dekat dgn Sg Nibong kot. Sorila kalu salah. Ibu mmg tak ingt keadaan geografi kt Penang tuh.

Mcm-mcm ade. Ostrich, kambeng, dgn sedikit seafud. Mkn nasi beriani dgn lauk drumstik kamben sebesar penumbuk ibu ni, mmg hongeh la. Ibu mkn suku jek kot. Tu pun cuit org len punye pinggan. Xmampu rasenye nk habiskan makan seketul trus.



Seb baik dh oder mase dr umah lg. So bile sampai sane jek, dh terus boleh membedal. Perut tgh lapo, mmg tak pandang kiri kanan dah.


Nasi beriani dlm 10 set. Seb baik ibu tak kene pakse mkn 1 set. Hehehe. Cuit-cuit lauk-lauk saje pom dh kenyang giler. Bdk-bdk dh g tgk binatang-binatang, yg tetua ni, dok ratah-ratah memane lauk yg tinggal.

Gamba bawah ni la adek beradek ayah. 4 beradik jek. Same mcm ibu. Cume die terbalik sket jek. Adek beradek Ayah, 3 lelaki sorang pompuan. Adek beradek ibu, 3 pompuan sorg laki. Sesuai sgt la kan.


Petang tu pulak, family dari Kuala Kangso dtg beraya. Ni sepupu-sepupu ayah la nih. Jamu Mee Udang.


Ni plak, aktivibi makan mlm. Senang kije, masak jek mee udang. Mee udang Mak Tok mmg over the top la. Ibu kompem bleh tambah berpinggan-pinggan. Tp cume segan sket-sket je. Hahaha. Sedapppp. Tu diaa...Sekali dgn kuali p idang ataih meja. Hehe. Senang nk menambah. Tak yah kotorkan bekas.


Abes raye ke-4. Tak jln rumah org. Kluar mkn dan terima tetamu. Sekian.

21.9.12

Raya 2012 - Part III

Hari Raya Ke-2 kite dok umah dediam. Mak Tok kena wat dialysis. Tp pagi jek. Pas Mak Tok settle dialysis, kitorg g beraya umah sedara belah Mak Tok plak kt Teluk Kumbar. 1 rumah jek. Tu pun sbb ingtkan ade open House. Rerupenye, tuan umah tak jadi wat open house. Melepasss. Hihih.

Settle di Teluk Kumbar, kami yang muda mudi gerak plak g Kulim. Beraya umah family biras ibu aka abg ipar ayah. Kitorg ni, seme rumah redah jek. Haha. Dh tetiap kali raya p beraya sane, harus la kenal ni adek beradik my ipar kan. Makan nasi daging, nyum-nyum sedap.

Hari Raya Ke-3 plak, umah MakTok buat open house. Mari-mari dtg umah. Mabeles ok. Mcm-mcm ada. Mmg buat khas utk sedara-sedara dtg bertandang. Menu- mee rebus, bihun sup, satay (special punye sbb bakar sendiri), roti jala, kuih-kuih.

Family dari Teluk Kumbar dan Kulim

Ayah xsnap close up mknan plak.

Satay yg paling laku

Family Ayah Cu dtg jugak

Gamba kenangan family besar

Tukang bakar satay kepenatan. Abam Aniq sebok g main bola plak. Bru 4 tahun dah minta nk main bola petang2. Huhuhu. 

Opps, 1st time raya ni ibu lepaskan Aniq g jln raya dgn abg-abg shj. Tu pun, kejap2 ibu dok jengok-jengok kt tingkap. Siap suh ayah g jengok apesal lame sgt g beraya. Mood : sedih. Anak-anak dh membesar.

19.9.12

Raya 2012 - Part II

Sambungan dari entry berkurun yang lepas. Kikiki. Lps upacara bermaaf-maafan di rumah, kitorg sesiap nak p Kuale Kangso plak. Kg FIL ibu di Kuale. Rumah Tok ayah belah bapak dekat je ngn Istana Bukit Chandan. Ibu suke pegi sana. Hijau jek. Suasana pun cantik jek.

Tp di rumah tu xde org. Anak-anak arwah enda (Macik ayah) belum blk lg. So kami singgah masjid Ubudiah untuk ziarah kubur arwah Atok ayah.

Adek muke baru bangun tido

Abam moody sbb masih ngantok


Rombongan 2 kereta jek. Family Kak Ina + Mak Tok, 1 kereta. Family kami + Tok Wan , 1 kereta.

Macik pulang petang


Panas terik. Warna kekuningan masjid ini terpancar menambahkan lagi keindahannya. Ibu mmg terpikar habis dgn masjid ni sejak 1st time ibu dtg cni. Ibu sekolah rendah rasenye.

After selesai ziarah kubur, kami ziarah keluarga sedara ayah di sekitar Kuala Kangso. Best betul dpt mkn lemang jagung + sambal ikan bilis. 


Sampai semula di Penang, memasing dah lapo. Nak masak, bdn pun penat. So mari singgah Pizza Hutttt.


Family Pak Su baru sampai dari Taiping. 


Celebrating our newest family member.


Aniq dgn his favorite Cousin. Sikit-sikt abang Ahnaf. Abang Ahnaf main kulih2 pun xde die nak bising-bising. Begitulah bertapa sayangnya die kepada abang Ahnaf.

Blk rumah seme dah kenyang. Penat seharian dlm keta. Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati.
Done untuk Hari Raya Pertama

Budak Demam

Muhammad Aqif demam smlm. Dr hari lg bdn die dh panas2. Tp biase la adeqif, klu selagi bleh main, mane nk nampak die demam. Pg smlm pun bgn bile abam die bgn mandi. Sementara ibu prepare bekal abam, die dok la tepi sinki ( his fav place). Main-main air. Rase panas plak bdn die ni. 

Xsedap plak klu nk anta juga g taska. Sms bos, ckp EL.
Bdn panas, tp rajin plak nk menumbuk bawang nk buat nasi goreng. Lumat jugak die tumbuk. Pasni, bleh la ibu subcon jek tugas menumbuk bawang kt adeqif ye.



Mmg skang bg kt die jek utk menumbuk bawang. Bukan mendera. Drp xbagi, bunyi tempik die lg kuat dr kena dera. Kikiki.

Alhamdulillah hr ni, dah ok. Bole pegi taska dah. Thumbs up Adeqif.


14.9.12

Cara Kurangkan Guna Kertas Utk Print Resepi

Inilah cara-cara utk kurangkan penggunaan kertas. Yelah. Tiap kali nak masak, jenuh cari resepi kt tenet. Pastu copy resepi, print. Kalau 18 kali nak masak, jenis plak minum air semut byk. Harus 18kali print. Hehehe.

So kite gune care ni. Copy dan emel back to us. Hahaha. So kt mane shj bleh tgk blk resepi tuh. Tempat xde network pom bleh tgk. Nak tulis resepi dlm buku, tgn dh kematu nk menulis panjang berjela cm karangan.

Hahaha. Bengong tak?

Browse resepi asam pedas nampak? Hihihi.

13.9.12

Grill + Tinted = Done

Alhamdulillah. Kontraktor siap pasang grill dan tinted utk rumah BWP. Xde pasang iron wrought pom. Serabut plak tgk rumah org yg seme grill die pasang iron wrought yang melingkor-lingkor tuh. Kitorg pasang yang biasa jek. Design pom simple jek.


Ni utk tingkat master bedroom. Nampak tinted kaler biru. Mmg sejuk je bile dok dlm umah. Pdhal kt luar panas berbahang. 


Nampak tak klu nk melepaskan hajat, bleh sangkut dagu kt sinki. 


Grill utk bawah. Xde sliding pom. Tingkap jek.


Dapo. Siap buh tinted corak-corak bg menjaga aurat wanita-wanita di rumah ini kelak.


Pintu belakang. Tambah pintu slide. Sbb developer kasi sampai grill tu jek. Koser sgt nak mencuci pakaian jiran belakang umah bleh usha tgk sane sini.


Nak plak dah dua org ni bekerjasama posing. 


Belah bwh dh buh plaster siling. Ade sikit lg tak siap. Nnt dh siap, boleh share di blog.


Grill pintu depan


Tinted biru dr luar. Insyaallah bleh nyorok kalu ceti dtg nak kutip utang. Hahaha.

12.9.12

Misteri Maus Ka-tool

Misteri Nusantara kembali. Lame xdgr misteri di Opis ni. Kini ade dgr sikit2. Harus la ibu punctual punch card 1730 everyday. 

Jumaat lepas ibu nampak "Opismate" ibu di opis. Ooo dah blk outstesen die ni.

The next day, the real opismate ibu, A update status baru tgh tgu belon nak blk Semenanjung. Tanye punye tanye, mmg A blk Semenanjung hari Sabtu. Dan Jumaat mmg xde masuk opis sbb masih outstesen.

Owh...Seram...Sapekah yg ibu nampak? Cite ngn opismate lg sorg, B. B pom ckp die nampak A di opis Jumaat lepas. Tp opismet yang lain xnampak pom. 

Hoho. Seramkan??? Seb baik ibu xringan mulut nak borak-borak dgn "A" hr tuh.

7.9.12

Posisi Tido


Bdk-bdk ni kalau tido mcm-mcm peel. Rasenye letak derang lurus-lurus je, elok berbaris. Skang dh pusing 90 darjah plak. 

Yg bestnye, tgk la kaki adek Qif tuh, baek punyer silang pangku atas abang die. Kengkdg abang pom silang pangku atas adek.

5.9.12

Teruna Yg Bucuk

Hohoho. Berehat dr post pasal Raya jap. Ni anak teruna ibu yg bucuk. Sekarang dah 1 tahun 9 bulan. Alhamdulillah masih fully BF. Semoga Allah murahkan rezeki Aqif utk teruskan hingga 2 tahun.

Aqif ni bole tahan juga garangnye. Klu xkene mood die, mmg tgn tu melibas jek. Kengkdg mencakar. Takot ibu. 

La ni plak, taim nk pkaikan pemper, punyela die gelepar guling2 sane cni xmo kasi kite pakaikan. Die nak pakaikan sendri. Awal-awal tu die main tutup-tutup beberd die jek, tp bile nak pakaikan pempers, mula lah tergolek sane sini.

Seluar sekarang mmg die nak pakai sendri. Pandai btul. Tp, ibu plak yg tensen tgk die pakai tak siap-siap. Dah betul sarungkan kaki masuk seluar, die bukak blk. Cuba semula. Mmg berjam-jam la baru nk setel. Ibu kurang saba, terus paksa die pkai suar. Majuk die, smpai paling-paling muka.


Ni Aqif ke Aqifah??

Sekarang mmg byk la aktiviti berebut dengan abam. Nak duduk dgn ibu pom berebut. Nk pakai helmet pom berebut. Nak dok atas moto pom berebut. Kadang-kadang ibu biakan aje derang kelahi. Kadang-kadang ibu pujuk abam utk beralah dgn adek. 

Abam kan dah pegi tadika. Adek pegi taska je. Abam dah pandai ABC kan. Tu jek la ayat utk pujuk abam.



Semua menda sekarang nak buat sendiri. Nk mkn pun sendiri. Minum sendiri. Bukan takmo kasi, tp tgk jugak jenis mknan. Kang klu yg berkuah, sudahnya ke lantai, bukan masuk perut.




Ape pun, Aqif mmg pandai tiru gaya org. Rase mcm bucuk sgt die ni. Rinduu...

3.9.12

Raya 2012 - Part I

Ok, baru berkesempatan nk mengarang aktiviti raya yg lalu. Kami gerak dr Putrajaya nak blk ke Penang pd Sabtu, 18 Ogos jam 2 am. Ayah mmg suke sgt gerak blk pepagi buto. Senang katenye bile anak-anak dh tido. Pastu kalau berdasarkan pengalaman lepas, mmg taim ni kete xde la byk sgt atas jln.

Haah, ye la tuh xbyk kete. Gerak dr rumah 2 am, 5 am baru sampai tol Sungkai. Hadus. Rmai plak org blk taim ni. Bukan ke cuti sekolah dh start awal ke? Oleh kerana tensen kete gerak 10-20 kmj je, kitorg amek keputusan pakat berenti kt tepi tol Sungkai. Tidoq dlu memane yg patut. Nnt trafik dh clear, bru kite sambung blk. Rmai jugak yg dok berhenti tepi jln dlm highway tuh. Kami xmo amek risiko, keluar exit Sungkai dan rehat dgn tenang. 

Mujur jugak ibu dh sesiap bwk bekal utk bersahur. Sbb kalau ikot plan, taim sahur mmg dh sampai Penang. Terdetik plak nak masak mknan berbuka lebih sikit utk mkn mase dlm perjalanan nnt. Syukur. Tepi plaza tol mane ade kedai mkn. So kami bersahurla dgn ape yg ade. 

Bdk 2 org tuh, pukul 3 am dh terjage dh. Bergusti la memasing dlm kereta tuh. Kulih2 plak xde bateri, lg la depa mencari kerja nk godek2 dlm kete tuh. Berenti di Sungkai pom, ibu lantak bia derang buat hal derang. Ibu ngn ayah tido utk recharge. Hehe.

7 am, selesai urusan kami gerak. Kete nampaknye masih byk tp kami gamble jek. Seb baik kitorg gerak awal sket, kalau tgk, byk kete masih parking tepi highway. Dreba blom bgn tido lg kot. Trafik ok, cume jem sikit dekat nak sampai terowong Menora je. Smpai Sungai Ara jam 11.30 pg. Alhamdulillah.

Di Penang, mmg xde buat sgt mknan utk raya. Ade pun, rendang sekuali. Masak utk berbuka hari last tu lg byk dr mknan utk pagi raya. Sbb mak tok oder je. Die xmo susah-susahkan anak menantu die masak berbagai2. Hehe.

Pg raye, cam biase, ibu tinggal dgn anak-anak taim org sembahyang raya. Rindu nk g jugak, tp tunggu bdk-bdk besa sikit la. Baru la ibu pom senang ati nak solat bile anak-anak dh pandai bawa diri. 

Org blk solat, ibu masih lg pkai tshirt. Hehe. Berpeluh-peluh k nak menguruskan bdk berdua ni. Nak vacum kapet pom amek mase sejam sbb ade bdk rajin nak tolong, last-last satu hape pom xjd.



my PIL


my SIL and Family


Us. Psst...baju raya ibu tu baru siap mlm raye...Hehe


Pak Chak dan Nenek Aniq & Aqif


Kekurangan Family Abg Sham


Bdk-bdk ni sonok betul dpt pkai songkok. Muhammad Aqif lebih-lebih lg. Hehe. 

Lps salam, dpt duit raya, mkn, kitorg gerak g Kuala Kangso plak. Next entri k.