3.9.12

Raya 2012 - Part I

Ok, baru berkesempatan nk mengarang aktiviti raya yg lalu. Kami gerak dr Putrajaya nak blk ke Penang pd Sabtu, 18 Ogos jam 2 am. Ayah mmg suke sgt gerak blk pepagi buto. Senang katenye bile anak-anak dh tido. Pastu kalau berdasarkan pengalaman lepas, mmg taim ni kete xde la byk sgt atas jln.

Haah, ye la tuh xbyk kete. Gerak dr rumah 2 am, 5 am baru sampai tol Sungkai. Hadus. Rmai plak org blk taim ni. Bukan ke cuti sekolah dh start awal ke? Oleh kerana tensen kete gerak 10-20 kmj je, kitorg amek keputusan pakat berenti kt tepi tol Sungkai. Tidoq dlu memane yg patut. Nnt trafik dh clear, bru kite sambung blk. Rmai jugak yg dok berhenti tepi jln dlm highway tuh. Kami xmo amek risiko, keluar exit Sungkai dan rehat dgn tenang. 

Mujur jugak ibu dh sesiap bwk bekal utk bersahur. Sbb kalau ikot plan, taim sahur mmg dh sampai Penang. Terdetik plak nak masak mknan berbuka lebih sikit utk mkn mase dlm perjalanan nnt. Syukur. Tepi plaza tol mane ade kedai mkn. So kami bersahurla dgn ape yg ade. 

Bdk 2 org tuh, pukul 3 am dh terjage dh. Bergusti la memasing dlm kereta tuh. Kulih2 plak xde bateri, lg la depa mencari kerja nk godek2 dlm kete tuh. Berenti di Sungkai pom, ibu lantak bia derang buat hal derang. Ibu ngn ayah tido utk recharge. Hehe.

7 am, selesai urusan kami gerak. Kete nampaknye masih byk tp kami gamble jek. Seb baik kitorg gerak awal sket, kalau tgk, byk kete masih parking tepi highway. Dreba blom bgn tido lg kot. Trafik ok, cume jem sikit dekat nak sampai terowong Menora je. Smpai Sungai Ara jam 11.30 pg. Alhamdulillah.

Di Penang, mmg xde buat sgt mknan utk raya. Ade pun, rendang sekuali. Masak utk berbuka hari last tu lg byk dr mknan utk pagi raya. Sbb mak tok oder je. Die xmo susah-susahkan anak menantu die masak berbagai2. Hehe.

Pg raye, cam biase, ibu tinggal dgn anak-anak taim org sembahyang raya. Rindu nk g jugak, tp tunggu bdk-bdk besa sikit la. Baru la ibu pom senang ati nak solat bile anak-anak dh pandai bawa diri. 

Org blk solat, ibu masih lg pkai tshirt. Hehe. Berpeluh-peluh k nak menguruskan bdk berdua ni. Nak vacum kapet pom amek mase sejam sbb ade bdk rajin nak tolong, last-last satu hape pom xjd.



my PIL


my SIL and Family


Us. Psst...baju raya ibu tu baru siap mlm raye...Hehe


Pak Chak dan Nenek Aniq & Aqif


Kekurangan Family Abg Sham


Bdk-bdk ni sonok betul dpt pkai songkok. Muhammad Aqif lebih-lebih lg. Hehe. 

Lps salam, dpt duit raya, mkn, kitorg gerak g Kuala Kangso plak. Next entri k.

No comments:

Post a Comment