29.10.12

Anak Suka Memukul?

Anak-anak kecil dibawah 4 tahun sekarang ini sudah suka memukul jika tidak mendapat apa yang mereka hendak. Fenomena ini semakin banyak terjadi di sekeliling kita. Dua daripada cucu ibu juga tidak terkecuali. Apa hendak dibuat?

Pertama - Elakkan menyangka mereka itu biadap. Jangan kata pun perkataan itu dan jangan fikir pun.

Kedua - Beritahu bahawa memukul orang lain sebab tidak dapat sesuatu ba

rang itu tidak baik. Ia salah. Ia adalah akhlak yang tidak baik.

Ketiga - Teruskan mengingatkan, walaupun bagai mencurah air ke daun keladi. Cakap juga dan sabar juga.

Keempat - Bila dia hendak memukul, tangkap tangannya dan sebut lagi dan beritahu dia Allah jadikan tangan dia untuk perkara yang baik dan bukan memukul orang lain bila tidak dapat apa yang dikehendaki.

Kelima - Jika berterusan, bila dia hendak memukul, angkat dia dan letakkan di suatu sudut dan suruh dia jangan tinggalkan sudut itu sehingga dia berhenti memukul.

Keenam - Jangan sekali-kali putus asa. Anak itu dilahirkan dari benih yang baik. Dia akan jadi baik. Ini cuma sementara, semasa dia belum bijak mengawal EQnya.

Setiap kali, anda perlu banyak beristigfar dan ambil masa bila dia sudah tenang untuk menerangkan kepadanya akan buruknya kesan perbuatan itu. Anda gunakan waktu tidurnya untuk membisikkan dan memprogramkan minda dibawah sedarnya akan akhlak mulia. Banyakan membaca surah Toha ayat 1-5. Ayat inilah yang melembutkan hati Saidina Umar r.a apabila dia mahu membunuh adiknya yang baru memeluk agama Islam.

Mengapa zaman sekarang anak-anak kecil begitu ragamnya? kerana mereka ini adalah generasi yang kental hati dan kuat semangat serta tidak mahu kekalahan. Yakinlah ada kebaikan di dalam trait ini. Cuma sebagai ibu bapa kita mesti pandai mengadunnya, menguleknya, membendungnya, supaya semangat tidak patah, [erangai dan akhlak tetap mulia.

Salam Kasih.


Sharing Is Caring

24.10.12

Sakit Kaki Pulak

Sejak kebelakangan ni, selalu plak sakit tumit. Nak kate tumit pom bukan, die sakit di lekuk lepas tumit tuh. Bila pagi-pagi lg sakit. Tp xde la sampai xleh jalan. Kadang-kadang ibu saje tekan tmpt sakit tuh bila nak naik tangga. Rase dia mcm bisa-bisa gitu.

Google la sedikit info sbb ibu rase mcm tak normal jek kalu camni. 

Dpt plak info di bawah ni :

Sakit di bahagian tumit atau tapak kaki sering berlaku.
Antara punca sakit tapak kaki adalah :
1. Radang pada tisu di bahagian tumit dan tapak kaki
2. Tekanan pada saraf di bahagian tapak kaki
3. Proses penuaan menyebabkan lapisan lemak dan tisu mula mengecut
4. Kecederaan tulang seperti retak
Antara keadaan yang sering berlaku adalah keadaan di panggil ‘Plantar fasciitis‘ iaitu plantar = tapak kaki; fasciitis = radang pada fascia ( tisu) di bahagian tapak kaki.
Plantar fasciitis : Kenapa sakit tapak kaki/tumit lebih teruk di waktu pagi ?
Semasa tidur tisu dan otot di bahagian tapak kaki berada dlm posisi ‘rehat’ , otot betis dan fascia di tapak kaki akan memendek dan kekal dalam posisi tersebut selama beberapa jam. Apabila bangun pagi dan meletak tapak ke lantai serta mula memijak, tekanan daripada berat badan akan menyebabkan regangan pada tisu fascia secara tiba-tiba. Ini boleh menyebabkan kecederaan dan mungkin luka pada tisu tersebut. Bagaimanapun tisu tersebut akan mula meregang sedikit demi sedikit apabila kita terus menapak menjadikannya kurang tegang dan sakit juga akan semakin berkurangan.
Nota Ibu : Mungkin betul jugak. Kalu dh bgn pagi asek terkejut-kejut je mau saraf pom ikot terkejut same.
Bagaimana mencegahnya ?
Sebaik bangun tidur lakukan regangan kaki dan tapak kaki terlebih dahulu sebelum mula memijak lantai
Gunakan alat sokongan tapak kaki atau ‘night splint’ untuk menetapkan posisi tapak kaki semasa tidur
Benarkah faktor kegemukan/ berat badan berkait dgn sakit tumit ?
Ya. Apabila berdiri dan berjalan berat akan diedarkan sama rata di bahagian kaki (tulang dan tisu).Dan bahagian kaki dapat menampung berat tertentu sahaja. Berat berlebihan akan memberikan tekanan berlebihan lalu menyebabkan regangan berlebihan di bahagian kaki. Akibatnya risiko kecederaan adalah lebih tinggi. Dan tekanan berulangan tersebut akhirnya menyebabkan rasa sakit pada tumit dan tapak kaki. 
Bagaimana merawat dan mencegahnya ?
  • Rehatkan kaki jika sakit. Misalnya, kurangkan aktiviti seperti berjalan jauh atau lama, mendaki dan berlari. Elakkan mengangkat beban yang berat. 
  • Lakukan tuam ais di bahagian tapak kaki 2-3 kali sehari atau lebih kerap jika sakit baru bermula untuk mengurangkan radang dan ketegangan fascia’. Ia juga boleh dilakukan selepas bersenam atau berjalan jauh kerana aktivi fizikal seumpamanya boleh juga mendatangkan kecederaan pada tisu tanpa kita sedari.
  • Lakukan regangan kaki atau tapak kaki sekurangnya 3 kali sehari ; terutama sblm mula memijak pada waktu pagi . Nota ibu : Kompem xde senaman langsung. Used to love senaman secara dancing. Jom abam Aniq aja ibu menari Oppa Gangnam Style.
  • Pakai gel atau ‘heel lifts/support’ untuk mengurangkan tekakanan/stress pd bahagian tumit dan tapak kaki.
  • Pilih kasut yang sesuai untuk pamakaian harian atau bersenam. Kasut yang terlalu nipis dan lembut akan menyebabkan tekanan pada tumit dan tapak kaki berubah-ubah dan menjadi berlebihan terutama jika berjalan di permukaan tidak rata. Nota ibu : Mmg skang pom pkai kasut flat dan nipis je. Harus tukar kasut yg lebih tebal. Ayah, jom sopping kasot.
  • Menurunkan berat badan adalah langkah yang baik. Selain mengurangkan tekanan di bahagian tapak kaki, tekanan pada sendi lutut, pinggul juga dapat dikurangkan. Penyakit lain berkaitan dengan obesiti juga dapat dielakkan. Nota ibu : Insyaallah ibu lom obes lg kot.
  • Lain-lain : pemakaian ‘night splints’ atau orthotics 
Apakah fungsi tuam ais atau sejuk ?
Ia dapat mengurangkan radang dan mengurangkan rasa sakit.
Bagaimana melakukannya ?
- balutkan ais dengan kain dan letak di bahagian tapak kaki atau
- bekukan air dalam botol air mineral dan untuk menuam letakkan di lantai. Letakkan tapak kaki di atas botol ( pijak botol) dan gerakkan kaki ke depan dan belakang (‘roll the bottle’) sambil menonton TV atau membaca . Mudahkan ?
* nota ini sebagai panduan sahaja. Jika anda mengalami masalah tersebut – rujuklah doktor anda untuk pemeriksaan dan rawatan sebenar

Sumber :Imfcare

Ibu cuba dulu la exercise yang dicadangkan tuh. Insyaallah tak de pape tuh. Tp melihatkan dgn kadar ibu exercise sekarang, mmg sunggoh tidak sihat. Jom kite jogging ayah...Tak leh jogging, kite jln kaki pom boleh jugak.

23.10.12

Masak Ape Saje Yg Anda Jumpe

Menu kita hari ini...


Mamat ni tak leh tgk kuali. Mula la dgn kerja-kerja menyepahkan rumah. P kutip segala menda yang dia nampak. Goreng macam pro jek. Kikiki.

19.10.12

Projek Red Velvet Cupcakes

Hahaha. Projek wiken lalu. Baru hr ni nk post. Akibat terliur dgn cupcakes dlm cite DC Cupcakes aired on Star World, lantas ibu bertekad nk buat cupcakes. Hehe. 1 adunan tu boleh la dpt dlm 35 cups. Lom campur lg sisa-sisa kek yang melimpah ruah mase dlm oven. Biase la beginner kan. Harus la kena byk prektis bru la boleh bake cupcakes yg comey.

Resepinyer ibu amek kt Kak Chah. Cume creamcheese nye ibu try tak campo whipped cream. Hohoho. Kureng umph. Kena campo jugak bru la rase berlemak-lemak. Hahaha. Bdn pom nnt bertambah la lemak.

Dak 2 org of course sunggoh rajin menolong ibu main tepok. Ibu dah siap sedia tepung extra utk derang menabur sekeliling dapo. Ade aktiviti cilok-mencilok di situ. Abam tgk tepung die dh byk tumpah, die cilok ade nye sikit. Adek tgk tepong abam byk lg, die kaut-kaut amab punye sket. Sudahnyer, ibu jugak yg kene sapu, vacum tepung yg tumpah merata tuh.


Comey jek mase dlm oven


Tp bile dh kuar oven, terponyek


Lps deco-deco. Cikta ckp nape kedekut creamcheese. Hahaha


Jenuh pilih yg tercomey utk dipublish dlm blog. Hahaha

Abam Aniq meratah creamcheese jek. Adek Aqif mkn kek je. Ibu jugak yg dok perabih semua kek tuh. Tp yg penting, puas ati sbb boleh lepas rindu bake kek. 

17.10.12

Penat

need a holiday. Time off. Away from work.

No wonder milk production makin kurang. Tgh pumping, otak dok memikir masalah ( haha, salahkn keje plak). Ini la kekurangan bile pumping dpn PC. Tgh pump, emel masok. Klu emel kena marah ngn bos, stress. Kalu emel masalah masok, stress jugak. Klu emel bos suh outstation, lagi stress. Hahaha. 

Gane ek? Penat dh kot wat mende ni. 4 taun lebih dh kot bergelumang dgn problem. Terase nk mintak tuka. Cuba environment baru. Rerase bos sokong tak klu mintak tuka sbb nk rase tmpt baru? Cam susah jek. Tp klu xcube mane nk tau kn.

Bos kecik mmg dh pangkah awal2. Tp bos, sy dh makin stress ni. 

Tgk ade kengkwn yg mmg dh stabil keje gomen berenti keje. Wah besnye. Terase nk benti jugak. Ibu dok umah handlekan dak 2 org tuh. Xyah bazir anta neseri kn. Tp, pk pk blk, baru je pas buat komitmen rumah. Nnt dh benti, mampu ke nk baya dgn pendapatan ayah sorg. So buat mase ni mungkin kene KIV dulu that thought.

Skang fokus on mintak posting tempat len. Berusahalah. Insyaallah berjaya.

Sesaje Update BF

Lame tak cite psal BF kan. 

Alhamdulillah ibu masih menyusukan Aqif. Syukur sgt bila dapat cipta rekod diri sendiri menyusukan melebihi tempoh menyusukan Aniq dulu. Insyaallah akan diteruskan lagi.

Tapi tu la, bile dah nak sampai ujung-ujung, kdg-kdg amek sambil lewa je bile nk pumping. Kalau xde meeting, mmg akan pump 2 kali di ofis. Tp kalu ade meeting, mesti akan skip pumping session tuh. Haish. Mlm mmg tak sentuh pun pump tuh. Haha

Lagi 2 bulan jek lagi nak completekan penyusuan 2 tahun. Memule mcm seronok jugak, tp bile pk blk, sayu plak sbb nnt Aqif dah tak menyusu ngn ibu. Insyaallah kalau ada rezki lebih, ibu nk teruskan lagi walopun dah capai 24 bulan.

Semoga segalanya diberkati ALLAH.

16.10.12

Pelat Sikit-Sikit

Tu la die. Ibu pandai sgt g donlod game pororo base Korea. Sudahnyer, adek Aqif ber "anyo-anyo" sengsorg dpn kulih2. Hahaha.

Actually, lagu opening Pororo tu yg die tgk. Klu dlm tibi, elok jek base English.
"Hello friend, hello my good friend"

Tp dlm game tuh, base korea plak.
"Anyo cingguru, anyo cingguru"

Hahahaha.
Aqif plak, terhangguk-hangguk membebel entah ape mende dlm base die. 
Kikiki. Bahaya ni. Kang mau die berbahase Alien kang.


Dah la lagu nursery die dah ditranslate dari
"Kuda berlari, katak melompat"

kepada
"Yuya yeyayi. Yatak yeyompat"

Hahaha. Kalu tak dibendung, mau pelat mamat ni. Kikiki. 

12.10.12

Picca Picca

Some of the self taken picture by this young little Aqif


Seems like he really fancy taking pictures.

10.10.12

Skewer Daging

Hari tuh, ade beli skewer kt pasa mlm. Secucuk 5 hinggit, ade la daging potong pat segi, 2 potong capsicum, bawang dan raw carrot. Bau mmg menusuk kalbu betul tp daging liat sampaikan tak termampu nk memamahnye. 

Makanyer, ibu bertekad nk masak skewer sendri. Cume xde cucuk-cucuk jek. Masak atas kuali leper mcm masak metabak. Kikiki. Konfem empuk, dan dpt more than skewer pasa malam.


Resepi taken from Azsfaral.blogspot.com. Tq tuan rumah. Mmg menepati citarasa iolls.

Cume ibu tak bakar dlm oven. Ibu masak atas kuali leper. Nak amek feel masak kt pasa mlm. Hehehe. Mkn die sesaje pom dh mabeles, kalu kena dgn black pepper sauce mmg lagi mabeles.

Ok boleh cube yer kengkwn.

8.10.12

Haish..Muhammad Aqif


Sejak dah besar ni, dah pandai pulak nak tido lewat mlm. Selalu mmg pukul 10pm dh berhangkut anak beranak masuk bilik. (opss...sejak ade Adam & Hawa, 10.30pm bru naik). Kalu ikot mood die ngantuk, sebelum 10 pm lg dh lelap. Tp kalu ikot mood nak main tuh, 11pm 12pm pom belum tentu mate die nak katup.

Last nite, naik tido almost 11pm. Abam merengek sbb nk mintak dipeluk-peluk, ditepok-tepok. Adek plak merengek sbb nak main kulih-kulih dan nak turun bawah. Peluk yg sini, yg sana dok tempik "Aniq nk ibuuuuuu". Peluk sane, yg sini plak cube melarikan diri nk turun bawah. Mmg dr dlu kitorg xde konsep melayan anak nk memain tgh-tgh mlm. Cukup taim, masuk tido. Kalu xmo tido, ibu pakse tido. Kalu pakse pom tak jalan jugak, pi main sengsorg dlm gelap, ibu ayah nak tido. 

Ok, abam kejap je setel sbb die mmg dh ngantok, tp cume nak peluk tepok sikit-sikit. Adek plak, entah sampai pukul brape, die masih dok melalak jugak nk main, last-last ibu hangkut die pi dok ujung koner bilik tuh. Ibu tarik simut tido peluk abam. Ghiau sakan die, slowly dtg kt ibu sambil teresak-esak. Kena marah sikit, baru la nak lelap mate. Bukannyer tak ngantok, tp nak kene tempik dulu bru nk tido.

Sanggup tahan mate sbb nk main. Bukanyer tak puas main. Siang dah main sepanjang hari, cube lah klu mlm tuh bwk la tido sikit. Haish....Muhammad Aqif.

5.10.12

SpeedTrap AES

Today ibu masih di bengkel utk projek 1MyCC. Pening pale dgn projek terkejut-kejut ni. Haha. Ok. Ni ibu share news di The Star hari ini. Maklumat yg menjadi tanda tanye seme org sebelum ni. Ibu pom baru tgk list kamera AES ni hr ni. Hehehe.


Kalu dh letak dlm paper, of kos lA dh tak sikret lg kan. Harusla saman yg dicapture tu berkurang sbb seme org dh aware pasal lokasi kamera ni.

Jgn hanye patuhi had laju di kwsn kamera jek. Kamera JPJ mmg la nampak di mata, kamera PDRM siapa lah tahu.

Kelajuan membunuh k.

2.10.12

Wish List 2.0

Erm..Okay...dah bulan 10 kan. Rerasenye ini adalah mase yang sesuai utk buat entry Wishlist. Hahaha. Jgn marah ayah.

Hr tuh mase puase, sedang gigih ibu nak buat kukis utk santapan beraya, hand mixer plak jem. Akibat dari terputar baju sendiri mase tgh dok pasang-pasang bende alah besi kt mixer tuh. Makanyer, satu dr besi tu xleh berputar dgn lancarnye. So kene la mengembangkan butter segala dgn menggunakan 1 jek besi pemutar tuh. Sungguh lambat yer. Iksh...anggap korg paham la ape ibu ckp ni ek. Kalu tak paham tgk gambo yek.


Lantas, demi memenuhi kehendak dan kemahiran diri utk buat dessert pastry etc, pinjam la handmixer TokMa disebabkan TokMa pom jarang nak membaking bagai. Namun, dh name pon pinjam kan, harus la dipulangkan semula. Jika dipulangkan, ibu akan kembali xde handmixer.(Cheh, yang ni nak pulak pulangkan, brg-brg len tuh, mcm buat rete sndri jek)

Ibu merasakan ia merupakan keperluan yang mendesak bagi memastikan aktiviti membaking ibu dapat diteruskan dari masa ke semasa. Hahaha.

Kesimpulannye, Ayah, kalau nk beli adiah utk ibu, mohon pertimbangan untuk hadiahkan mixer. Xkesah brand ape pom. Mahal ke murah ke, series ibu tak kesah. Tp kalu dpt seperti di gamba di bawah, adalah sangat dialukan. Sekian.