31.12.12

The Big Boys

Assalamualaikum. Anak-anak ibu ni dah besa dah. Baru jek sambut besday hr tuh, tahun dpn umo dah start naik setahun lg. Celebration xde pom, cuma bawak anak-anak berjalan ke CH mase on da way ke kg mak tok. 


Abam - Muhammad Aniq B Shahrul Nizam.

In Sha ALLAH next year akan mula sekolah tempat baru. Ibu pilih tadika yg dekat sikit dgn rumah. Senang sikit nk g jenguk. 

Org kate abam manje. Memang manje pom. Manje ibu. Sgt suke cite kartoon Oggy and the cockroches sampai ibu pom kena berhati-hati tekan remote. Untuk selamat, baik tekan info Astro dlu tgk. Kalu dah tertekan, mmg kompem xleh tgk cite lain dah. Hahaha

Suke jugak berebut ngn adek. Duduk atas peha ibu pom boleh berebut. Haish. 

Pagi-pagi sebelum mandi, kena kasi mood baek dlu. Kena ajak berborak psal cerita yg dia suka jek. Cerita psal BoboiBoy, Ryukendo, Ninjago. Sambil-sambil die bercerita tu bole la jirus-jirus, sabon-sabon.

Suka sgt mkn makanan yg berkuah. Mungkin faktor gigi kot. Hahaha. Ape-ape jenis mknan berkuah, akan dipanggil sup. Tak kira la gulai ke, kari ke, semua sup bg Aniq. Skang ni rajin jugak nk mkn nasi. Xleh klu sehari xmkn nasi. 

Kalau dapat new toys, wah bukan main sayang lg. Tp kejap jek hancur lebur. Kalau dpt action figure, nak masuk tido, ditidokan figure tuh sebelah dia. Letak sorok-sorok sikit sbb "Nnt org jahat amek".

Masih cembeng JIKA adek start cembeng dulu jika sampai taska. Hohoho. Hati mudah tersentuh. 

Buang air kecik, air besar dah lama di toilet, cuma penakut sikit. Kena org teman. Nampak ujung jari pom tak pe asalkan ade org teman. Kencing mlm dh kurang. Sebulan sekali jek kot. 

Mission sekarang untuk stopkan abam minum guna botol susu. Hr tu mase holiday, bole la jugak kasi alasan tak minum susu dlm botol. Ckp botol Aniq tertinggal kt rumah. La ni dh sampai rumah, nk bg alasan ape plak pom tatau. Takpe, kite cuba slow-slow ye abam Aniq. Now, ibu kasi minum guna botol time mlm je. Waktu lain guna cawan. So far masih mengikut arahan gitu la.

Pandai mengeja nama sendiri dah....TAPI... A Y N Q = Aniq. Hahaha.

Abam Aniq, abam dah besa k. Jadi abam yang gud k. Kongsi dengan adek. Sbb abam kan abam. Abam bdk pandai. Jgn rebut-rebut, jgn gado-gado. Jage adek selalu k. 

Adek - Muhammad Aqif B Shahrul Nizam.

Tahun depan start split taska dengan abam. Aqif still dok taska lama. Aish...Semoga elok-elok aje adek di sana k. In Sha ALLAH, sentiasa di bawah lindungan ALLAH.

Sejak naik 2 yo ni, wah makin pandai mintak susu. Pdhal ibu tgh nk wean off nyusukan die ni. Tp bile tgk ragam die yg dtg, terus landing atas peha smbil tepuk-tepuk "Nak inum", ibu jd cair plak. 

Sekarang ni kalau abam ckp nk g toilet, die pom nk ikot skali. "Nak encing/erak". Siap bukak sendiri suar ngn pempes. Nasib la ibu kena ganti pempes selalu. Bagus jugak, semoga senang nak toilet train die ni nnt.

Bab mkn, alhamdulillah tahan pedas. Walu pun pedas, still nak jugak mkn lagi. Tp bersulam air la. Smpai Aniq pom ckp, adek tahan pedas, Aniq tak.

Ibu mmg dh stop pumping dah. Stok pom dah abis. Cukup-cukup hr Jumaat lepas. DF pom dah tutup suis. So skang ibu kasi fresh milk untuk Aqif minum di taska. Malas nk g beli Formula Milk . Hahaha. Tgk klu Aqif leh tolerate Fresh Milk.

Mmg Aqif nampak lebih berdikari dari Aniq masih umo 2 thn. Biase la ade sifu yg mengajarnya. 

Aqif ni suke perasan sengsorg tau. Hr tuh kantoi die tgh acu-acukan kain kt kepala die jd mcm tudung. Ikat-ikat mafla kt leher la. Bile dah kantoi, marah org plak sbb mengantoikan die. Hahaha. Nk kasi die ralik, kasi la sehelai kain. Dia akan lipat-buka-lipat-buka kain tuh sampai bohsan. Hasilnya ibu leh masak dengan tenang.

Adek Aqif, jgn gado-gado ngn abam tau. Kongsi bebaik k. Main elok-elok. Jgn pukul-pukul. Sayang abam tau. Dgr ckp abam ye.

6 comments:

  1. oggy dengan lipas2 tu kegemaran anak2 aku jugak, dengan2 aku skalik la ngadap kalo dah terbuka oggy..uwaaa.. Aniq ko hantar sekolah mana weh tahun depan?

    ReplyDelete
  2. tu la...klu yg bukan ulangan boleh la join skali...yg tgk ulangan tu yg bohsan giler...

    aku anta little caliph. dkt dgn taska anak-anak ko nuh...

    ReplyDelete
  3. sebulan brapa wei litle caliph tu, tu la tgk mcm baru buka juga tadika tu..

    ReplyDelete
  4. 380...uwaaa....
    2hb ni bru start officially utk tadika... klu tak, blaja ngaji utk transit jek...

    ReplyDelete
  5. Dah besar dah anak-anak ko. Tambah le lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu....insyaallah tahun dpn... Tahun ni kasi bos aku cuti dlu... Kikikki

      Delete