2.8.13

Selamat Hari Raya.... 2013..

Assalamualaikum....
Selamat Hari Raya untuk semua. Drive carefully k. Mesti jalan dah mula banyak kereta atas jalan kan. Semoga bertabah mengharungi kesesakan jalan. Biar lambat asalkan selamat.

Aniq dan Aqif wish Selamat Hari Raya... Main bunga api sikit.


19.7.13

What's With the Y and N?

Assalamualaikum.

Selamat berpuasa kawan-kawan. 

Past few days, Aniq balik dari tadika dengan perasaan gembira. Tak sempat nak masuk kereta, dah cerita dengan ibu.

"Ibu, Aniq dah tahu eja ayam."
"Ok, cuba eja."
"A = aaaa , YNK = yam, AYAM."

Kelu lidah ibu mendengarnya. 
Cuba membetulkan ejaan anak dengan ejaan yang betul.

"Abang Aniq, eja ayam macam ini ye. A = aaaaa , YAM = yam, AYAM.
"Bukan la. A = aaaaaaa, YNK = yam, AYAM.

Ok, cubaan pertama gagal. Kita cuba lain kali.

"Cuba abang eja nama Aniq?"
"A = aaaaaa, YNQ = niq, ANIQ"

*jawdropping* 

Oklah abang Aniq. What's with the Y and N? Semua pun nak ada hurup tu. *geleng-geleng pale*

18.7.13

Love Love Love

Assalamualaikum kawan-kawan. Lama tak menulis. Tak ada idea apa nak cerita. 

By the way, selamat berpuasa untuk semua ye. Dah masuk hari ke-9 kita berpuasa. Alhamdulillah. 

Ok. Ni nak cerita pasal my new hobby. Hehehe. Novellllllll. Lebih spesifik.....novel Melur Jelita. Hai....jatuh hati bila baca Awak Suka Saya Tak. Suka dengan cara cerita diolah. Sentiasa ada nasihat-nasihat kepada pembaca. Lepas tu cuba try, I Love You, Stupid pula. Ingatkan cerita cinta cintun budak-budak remaja. Tapi jatuh hati lagi. Tak puas dengan kisah cinta Firman Ebrahim dan Iris Nur, ibu sambung baca buku My Precious Iris.

Now Im officially Melur Jelita's fan. Waiting kalau-kalau ada buku baru nukilan Melur Jelita nak diterbitkan. 

First time in my life, ibu gigih beli novel online ye. Mana-mana yang nak beli novel, boleh cuba usha kt www.karyaseni.my. Harga buku ok, servis pun ok.




Sent from Samsung Mobile

18.6.13

Sila Jangan Jeles

Jangan jeles ok. Ibu ada 13,111 lagi unread email untuk tahun ini. It gets more challenging and stressfull each year.
 
Tetapi, masih mengharapkan "rezeki" yang itu. Semoga ALLAH memberkati segalanya.
 


 

Hiii...Its Been A While

Assalamualaikum.
 
Berbulan tak tulis blog. Sibuk dengan kerja office dan kehidupan seharian, ;p. Kami okay je. Cuma tak update di blog dan FB je.  
 
Today, Abam ada school trip ke Aquaria. Dah berminggu-minggu menghitung hari nak tengok ikan. Bila hari kejadian, ibu pula yang lupa.
 
Sepatutnya kena pakai baju sukan hari ini, tapi sebab ibu pelupa, kena la patah balik ke rumah tukar baju. Nasib baik tak kena tinggal. Kalau kena tinggal, mesti Abam merajuk dengan ibu. Sekarang ini, asyik-asyik merajuk je dia.
 
Petang nanti, marilah mendengar cerita ikan dari Abam.
 
 
Jom pegi jalan... dari budak botak


2.4.13

Aniq Berjaya Wean Off Bottle

Assalamualaikum.

Ambil masa lama juga ibu berusaha untuk wean off bottle from abam Aniq. Quite challenging lebih-lebih lagi waktu malam sebab dia memang gets sleepy sambil-sambil hisap susu tu. Aniq rasakan minum susu dalam botol sebelum tidur adalah rutin yang perlu dibuat. Jika tak minum susu dalam botol, so belum waktu untuk tidur.

Ibu cuba apply sedikit demi sedikit tips-tips ini. Walaupun seperti lama, ia berjaya juga eventually.
 
Strategies to employ to completely wean from the bottle:
  • Offer milk in a cup before every bottle feeding. I realize he may flat out refuse it, but persistance often pays off.
  • Wean gradually. I suggest that you eliminate one bottle -feeding every five to seven days, depending on your child's reaction. Replace each bottle-feeding with a cup feeding and extra holding. (Slowly for almost 1 year reducing the feeding)
  • Leave the morning bottle for last.Leave his favorite bottle (the morning one for your son) as the last one eliminated. When it is time to eliminate that feeding, do it slowly by decreasing the amount in that particular bottle over a week. (Untuk kes Aniq, before sleep)
  • Cuddle and explain. After weaning is completed, respond to your son's requests for a bottle with extra holding and explanations of how bottles are for babies. (sangat berkesan kepada Aniq kerana dia sungguh tak suka digelar baby)
Do not panic. Your son will eventually wean from the bottle although there may be rough spots along the way. Once you begin the process of weaning, try to resist the urge to backtrack on the progress you have made at that point. However, remember to implement this at a time when you anticipate the least amount of change in his life (i.e. not when he is ill or your family is on vacation, etc.). This will optimize your chances of success.
 
Ibu cuba wean off bila Aniq start sekolah 4 year old tahun lepas. Tak macho la untuk boy minum botol susu di sekolah di samping ibu tak mahu burdenkan teachers untuk buatkan susu every 2-3 hours. Segan pula ibu menyusahkan teachers.
 
Start dari situ, Aniq minum susu sebelum ke sekolah (7.30 am) dan selepas pulang ke rumah dari taska (6 pm onwards). Awal-awal tu memang Aniq macam balas dendam minum susu selepas balik taska tu, every hour nak susu. Lama kelamaan baru dia reduce permintaan susu itu. A bottle of milk before bed adalah wajib. Kalau tak minum, tak boleh tidur.
 
"Aniq nak susu dlm botol susu. Macam mane Aniq nak tido kalau tak minum susu dlm botol susu", statement Aniq suatu ketika dahulu.

Start pertengahan tahun lepas, Aniq hanya minum guna botol susu sebelum tidur sahaja. Waktu lain mesti minum guna cawan. Cawan pun bukan boleh guna cawan biasa, kena kasi mug cantik-cantik, colorful. Baru ada hati nak minum.

Bila balik kampung atau vacation, ibu memang tak bawa langsung botol susu. Bila dia nak susu, cakap la terlupa nak bawa botol susu Aniq. So kena minum guna cawan.

Alhamdulillah seminggu di kampung tanpa botol susu, Aniq dah seperti tak ingat pada botol. Sebelum tidur, minum guna cawan sahaja, dah tak tanya susu dalam botol.

Syukur, berjaya wean off di umur 4 years and 4 months. Semoga berterusan ye. Ibu doakan yang terbaik untuk Abam Aniq.
 

Mission ke Kuching - Berjaya

Alhamdulillah. Dah selamat sampai ke Semenjung. Syukur, ibu berjaya mengharungi saat-saat di negeri orang. Haha. Macam la travel across Continent kan. Dalam Malaysia je kot.

The boys, ibu dah tinggalkan dengan Tokma dan Atok di kampung. Berdebar-debar rasanya. 2nd time for Aniq and 1st time for Aqif. Alhamdulillah, everything turned out ok. Diaorang pun tak ingat ibu agaknya.

Pada hari nak ke Kuching tu, ibu resah gelisah dari rumah lagi. Butterfly in my stomach. Ayah ajak lepak kedai pun dah takde selera dah. Flite pukul 2 pm. 1 pm ibu dah reach airport. Demi menghantar isteri, ayah ambil cuti hari tu. Tq ayah.

Sampai kaunter, tengok flite ibu kena check in kiosk. Semua kot dah kena check in guna kiosk je. Ibu blur-blur, hanya berbekalkan kertas A4 yang office dah list out maklumat flite pergi dan balik. What to do next? Tanya sana sini, berjaya juga checkin guna kiosk.

Hantar masuk luggage. 8.1kg. Then terus masuk untuk boarding. Tengah blur-blur dok hulur boarding pass je kat Polis tu. "IC ade?" Hahaha, barulah terketar-ketar nak kelebek IC dalam purse. Tengok jam, lagi 20 minit nak belepas. Jalan laju-laju sampai Hattan kat sebelah pun boleh tak perasan. Fokus di dalam mencari gate. Gate pula hujung sekali.

Masuk pesawat, dapat seat tepi tingkap. Excited gile sebab nanti boleh tinjau-tinjau. Hihihi. Orang-orang sebelah macam dah biasa naik flite. So rilek je baca paper, tengok TV. Ibu ni yang macam jakun tengok luar, tengok depan, tengok belakang. Hahaha. 


Sampai KIA pun kelakar juga. Tengok-tengok ada kaunter Imigresen. Aikk... mana tempat jalan untuk rakyat Malaysia ni. Pusing la sana sini, ingatkan macam KLIA sampai-sampai boleh jalan terus pegi ambil beg. Tak lama, baru teringat, Sabah dan Sarawak memang kena ambil pas melawat walaupun rakyat Malaysia. Thanks to my experience semasa buat kerja untuk Navy di Kem Sepanggar dulu walaupun lambat nak ingat. Ambil beg terus cari teksi. Dari KIA ke Intan Sarawak, it cost RM38. 
 
Kursus berjalan seperti biasa. Perunding yang bagi talk adalah dari MAMPU. Alhamdulillah kelas menarik. Selepas kelas, akan diberikan ruang untuk perbincangan kumpulan.
 
 
 
 Makanan paling sedap di kantin INTAN ni, laksa Sarawak. Yummeh la. Mee kolok tak sempat nak makan sebab kengkonon belagak kenyang sebab dah makan dalam flite datang tu. Melepas. Next time harus try semula.
 
Hari terakhir, alhamdulillah INTAN sediakan pengangkutan untuk ke airport pukul 3 petang. Flite kami pukul 5.45pm. Majlis penyerahan sijil dah selesai dari pukul 9 am lagi. So apa lagi, moh la round-round bandar Kuching. Keluar shopping lagi.
 
 
Ikan terubok masin ni kat Kubah Ria. Lokasi baru untuk pasar Satok. Driver INTAN yang tolong hantarkan.

 
 
Souvenir bermacam-macam dijual kat Waterfront ni. Mau
rambang mata memilihnya.

 
Betul-betul depan Waterfront.


 
Jangan lupa beli batik Sarawak. Corak yang jarang dapat kat Semenanjung ni.
 
 
 
Kain pelikat pun boleh tahan cantik juga. Tapi rasanya ayah takmo pakai kot. Cantik sangat. So beli untuk ibu buat kain baju kurung. Lepas ini cari kain plain buat baju.
 
Siap shopping di Seberang sini, mari kita naik bot ke seberang sana cari kek batik. Mula-mula takut juga nak naik bot 0.50 sen ni. Ada teksi driver cakap dalam sungai tu ada buaya. Haish seriau. Kami-kami ni bukannya tau berenang. Dengan barangan shopping tak muat tangan lagi. Tapi tawakal je la. Nak naik bot, punya la jakun. Semua terjerit-jerit sebab bimbang bot tak stabil. Hohohoho. Alhamdulillah selamat semuanya.

 


Di sini ada kedai kek batik Mira dan Dayang Salhah. Bagi ibu, Mira lagi moist. Tapi dah terbeli kek Dayang banyak sebelum sampai kedai Mira. Hohohoho. Next time entah bila nak sampai sini lagi.
 
Beg pun dah sendat. Nasib baik tiada beg beranak. Hahaha. Kalau bawa beg lagi besar, confirm lagi banyak ibu shopping.
 
Flite balik, sebab dah tau procedur check in macam mana, dah pandai dah guna kiosk sorang-sorang dan check in luggage sendiri. Hihihihi. In Sha ALLAH, dah boleh survive untuk next travel alone lepas ini.
 
Sampai KLIA pukul 7.30pm. Dinner berdua dengan ayah macam muda-muda dulu. Hahaha. Tapi dalam hati sangat rindu budak masam berdua tuh.



20.3.13

Another Attack

Assalamualaikum.

Kena lagi this month. Aqif kena lelah lagi. Last kena bulan Januari lepas. Bulan 3 kena balik. Jika dipikirkan balik, quite kerap juga. 

Berbeza dengan Aniq, tanda-tanda kahak mula berkumpul di paru-paru tak nampak pada Aqif. Sedar-sedar, dada dah berombak, nafas dah payah. Ke klinik, confirm diberikan gas untuk legakan paru-paru.

Berbeza juga dengan Aniq, Aqif ketika ambil gas, dia sungguh tenang. Rileks tak berbunyi sedikit pun. Mungkin sebab dia dah biasa. Kecian anak ibu. Ibu sungguh susah hati bila lelah datang menggangu. 

Menurut doktor, diperhatikan Aqif seperti kerap kena attack. Almost every month. Ibu rasa every two month. Jika kena lagi dalam jangka masa sebulan ini, mungkin perlu refer to hospital untuk dapatkan ubat yang bersesuaian bagi pencegahan serangan lelah.


Bila dah kena lelah tu, budak Aqif ini bukan reti nak duduk diam. Lari sana sini. Lagi la penat. Lagi la paru-paru bekerja keras nak pum all the air. 

Walau apapun, ibu harap Aqif semakin sihat ye. Ibu kena sentiasa ingat pakaikan stokin bila Aqif nak tidur malam. Last few days, memang Aqif tak pakai stokin. Lepas ini, stokin is mandatori untuk Aqif.

Sekian.



Sent from Samsung Mobile

12.3.13

Kursus Pula

Adusss.... Dapat surat pula kena hadir kursus di INTAN Sarawak. Tengok senarai kehadiran, tiada kawan-kawan yang dikenali. Kehadiran wajib pula. Macam mana nak handle naik flite sorang-sorang ni. 

Ye ye... ibu memang sindrom kebergantungan kepada orang lain tu tinggi sikit. Camne nak check in di airport? Selalu ayah yang check in kan. Tak pernah outstation sehingga seberang sana. Minta kursus pun sengaja cari yang boleh balik hari ni.

Naik teksi sorang-sorang..... menakutkan. In Sha ALLAH. ALLAH bersamaku. Owh..Ya ALLAH, kuatkan semangatku. 

Harus ibu google cara-cara check in. Hahaha.

11.3.13

Chocolate Chips Muffin

Assalamualaikum.

Semalam, bosan-bosan di rumah, tiba-tiba datang mood untuk mem"baking". Lama sudah tak buat kerja baking ni. Kebetulan, bahan-bahan memang ada di rumah. So, buka internet, search sahaja resepi mudah untuk beginner macam ibu ini.

Ibu jumpa resepi ini di blog Kak Nor Secubit Garam. Terima kasih kerana sharing resepi ini. Alhamdulillah menjadi juga kali ini. (Hahaha, sebelum ini dah pernah try, tapi gagal mencapai seperti yang dikehendaki)

NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
(recipe souce : adapted from SSB with minor changes)
source : Ady Greatsword
source : K.Nor@SecubitGaram
*makes 12-14 muffins

Ingredients:
250g plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda ~ k.nor letak secubit jer
2 tbsp good quality cocoa powder
170g caster sugar ~ k.nor guna 150gm 
 150g chocolate chips (save 1/4 of the chips for sprinkling, i use twist white choc and chocolate chips)
200ml milk
80ml vegetable oil
1 large egg
1 tsp pure vanilla extract


Method:
1. Preheat the oven to 200 deg C (next time I will reduce to 180-190c).
2. Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a large bowl and mix well.
3. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug and mix well.
4. Mix the dry and wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the muffins stay moist and fluffy.
5. Spoon the batter into paper muffin cases.
6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.


Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2011/11/nigellas-chocolate-chips-muffin.html#ixzz2NBkXoo7p

Tadaaaaaa....


Hasil baking ibu semalam. Biasalah comot-comot sikit. Petua tengok Giada At Home sangat-sangat membantu. Selalunya kalau buat sesuatu yang ada chip, confirm chip itu akan jadi sinking ship. (tenggelam di dasar cupcakes). Giada ajar, chip tu, gaul sekali dengan bahan-bahan kering. Kalau tabur atas adunan basah, mesti chip itu akan tenggelam.

Hahaha. Motif sangat kena tunggu Giada tunjuk ajarkan sedangkan di dalam step resepi dah cakap terang-terang gaulkan chip dengan bahan kering. Hahaha.

6.3.13

Tahun Ke-5 Di Sini

Assalamualaikum...

Selamat Ulang Tahun ke-5 berkhidmat di sektor kerajaan diucapkan kepada ibu dan kwn-kwn PTM batch 03/2008. Semoga semangat kalian makin membuak-buak untuk terus menabur jasa kepada tanah airku Malaysia. In Sha ALLAH, ibu akan sentiasa memperbaiki diri untuk berkhidmat untuk Agama Islam, Bangsa dan Negara Malaysia.

Tidak lupa juga, marilah kita berdoa semoga ALLAH lindungi anggota keselamatan Malaysia dan semua penduduk di Sabah. Kepada ahli keluarga pejuang-pejuang yang tekorban, semoga kalian tabah menghadapi ujian ALLAH ini.


credit pic to Wenphotographic FB


5.3.13

Muhammad Aqif @ 26 months

Assalamualaikum.

Asyik cerita pasal Abam je kan. Ini pula ibu cerita pasal Adek. 

Muhammad Aqif sekarang dah 2 tahun 2 bulan (lebih kurang). Perangai sungguh mengada. Hahaha. Dialah peminat setia abam, tukang usik abam dan kuat cari pasal dengan abam (abam pun sama juga suka cari pasal dengan adek).

Bila masa baik, sangat baik sampai boleh tengok kulih-kulih sama-sama, bekerjasama melepasi obstacle-obstacle, mandi sama-sama. Tapi bila gaduh, duduk sebelah pun boleh jadi isu. Tersentuh sikit pun boleh jadi perang besar.

Sekarang ini, Aqif dah boleh bercakap sikit-sikit. 

"Nak cucu" - of course susu paling best di dunia.
"Nak pupu" - susu lain eg susu kotak,susu coklat
"Nak air ocong" - Air kosong tapi kadang-kadang mintak air coklat pun dipanggil "air osong"
"Nak naek otor" - Suke beno dia ni naik moto
"Nak tengok bivi" - Ikot mood dia kalau rajin tengok tivi.
"Aeroplen" - sambil buat aksi aeroplane terbang di angkasa
"Eli oo ter" - Sangat kagum dengan helicopter

Semalam ibu borak dengan dia. 
"Aqif ikot ayah naek car ye"
Dia jawab "Ujan laaaaa". Hahaha tekena ibu sebab selalu dia ajak naek moto, ibu jawab ujan laaa...

Kadang-kadang bila orang suruh dia buat sesuatu, tiba masa malas, dia buat olok-olok terlentok tidur sambil mata kebil-kebil kengkonon dah tidur. 


Muhammad Aqif ni kan. Sekarang dia join dengan abam mengaji Iqra, tapi dia sebut A.. B.. C.. hahaha. 

Selera makan tu alhamdulillah. Ibu kasi juga separuh tablet multivitamin untuk dia setiap hari. Bukan sebab ibu memang nak kasi, tapi sebab dia dah sesiap beratur belakang abam semasa ibu beri vitamin untuk abam. 

Kalau ayah balik dari kerja, jangan harap ayah dapat masuk rumah dulu sebab dia dah awal-awal lagi keluar sarung selipar ajak naik motor. Acu yang rajin bawa dia naik moto pun, sangat susah dia nak lepaskan. Dah banyak kali dia meraung tak kasi Acu balik rumah sewa. Haish..

Sekarang ini, sebelum ke taska, ibu / ayah dah siap-siap mandikan dia di rumah. Tapi, duduk bawah shower, mata terpejam. Nak buka baju, dia genggam baju tu tak lepas. Alhamdulillah, tak nangis bila suruh mandi. Cuma menangis bila sampai taska je. Nak juga bawa bantal busuk tu ke taska. 

Takpe ye adek. Awak boleh manja-manja dulu. Nanti dah besar sikit, ibu suruh teacher Diana bawa pergi tadika ye. Hahaha.


27.2.13

Bakat Terpendam Aniq

Assalamualaikum.

Last weekend kami sekeluarga attend wedding one of my cousin. Alhamdulillah semua selamat berjalan lancar. Mengenai majlis, In Sha ALLAH, later on ibu akan ceritakan. La ni nak cerita pasal Muhammad Aniq dulu.

Di majlis itu, kami discover bakat terpendam Abam Aniq. Pandai juga dia tangkap gambar. All 3 picture ini, dia yang point dan snap. Semua objek pun masuk dalam frame. 

Terharu ibu, anak ibu dan pandai tangkap gambar. Terasa dia masih lagi busuk-busuk ibu. Sebelum ini, dia pernah minta nak pegang camera dan ambil gambar, tapi ibu tak kasi. Sebab asyik fikir yang dia masih belum pandai lagi. Tapi bila tengok gambar-gambar ini, terasa macam dah banyak rupanya dia dah pandai buat.




Abang Aniq memang hebat....memang hebat....

Ibu masih suruh dia pegang tangan ibu bila berjalan, sebab ibu rasa dia masih belum betul jalannya. 

Ibu masih pakaikan seluar dia, sebab ibu rasa dia masih tak pandai pakai seluar dengan betul

Ibu masih tolong gosokkan giginya, sebab ibu rasa dia belum biasa gosok gigi sendiri.

Tetapi sebenarnya, semua itu Aniq dah boleh buat sendiri. 

Ibu emosi di siang hari.

20.2.13

Improvement Abang Aniq

 Assalamualaikum.
Ok.
Almost 2 months now Aniq di tadika. Almost 2 months juga kejut dia bangun mandi  waktu pagi. (Hahaha, padahal dari tahun lepas dah train bangun mandi pagi-pagi) Awal-awal dulu ok, sebab semangat nak ke sekolah. After few weeks, dia dah mula malas-malas. Malas mandi, tamo ke tadika, bad mood all the way to school. Then kami found another method untuk bagi dia semangat semula ke sekolah.

Caranya, bagi dia tengok Power Rangers atau his fav cartoons sebelum ke sekolah. Hahaha. Rasa-rasa betul tak method ini? Sebab memang nampak kelainan semangat Aniq bila pagi-pagi dapat tengok kartun. Dulu, memang ibu tak bagi buka tivi waktu pagi-pagi tengah bergegas nak ke sekolah. Sebab nanti dia akan ralik tengok tivi sampai tak tahu where to stop. Biasa la Cartoon Network, Disney Channel. Cartoon back to back. So bila dah paksa-paksa tutup tivi, paksa-paksa masuk kereta, dia moody lagi. Kami kena handle all those kind of drama in front of tadika's door.

But now, ibu nampak, bila kita slowly cakap dengan dia, "Aniq just boleh tengok 1 cerita je. Lepas tu kita pergi sekolah ye. Kalau tak, nanti Aniq lambat g sekolah." So far, Aniq ok. Lepas 1 cerita, he willingly step into the car. Kadang-kadang ada masa dia lupa jugak, so kami ingatkan semula, "Aniq, dah habis 1 cerita kan. Esok pula sambung yang lain."

Tapi, semua pun ada harganya. Nak tengok cartoons, kena bangun awal. Siap mandi cepat, lagi lama boleh tengok cartoons. So now, ibu akan kejut dia dalam 6.45 am camtu. Nak tak nak, bila dengar perkataan cartoons, kaki dia akan rela melangkah masuk bilik air.

Happy dapat tengok cartoons, dia dengan rela hati masuk kereta. Dalam kereta pun, dah mula happy-happy. Tengok abang-abang dan kakak-kakak pergi sekolah. (kebetulan nak ke tadika Aniq kena lalu sekolah rendah dan sekolah menengah). Alhamdulillah, sampai tadika, tiada lagi drama tak nak masuk tadika. Syukur alhamdulillah.

Insyaallah. Dari masa ke semasa, kami akan cuba pasang cerita yang lebih educational sikit. Small small steps k.

Moral of the story, tak perlu paksa-paksa, tak perlu cakap marah-marah. (In certain condition mungkin perlu juga show them who's the boss) Kids nowdays dah pandai dan faham jika kita slowly explain kepada mereka. Zaman dah berubah. Sekarang our kids diajar untuk tahu how, why. Zaman kita dulu, (me expecially) apa our parents cakap, yes yes angguk-angguk. Sebab we know setiap yang parents kita cakap tu betul. But now, yes yes juga, angguk-angguk juga but followed with why and how q.

Hahaha. Niat nak cerita pasal hal lain, tapi tangan taip hal lain pula. Nevermind. Until next post.

13.2.13

Recycle



Wordless Wednesday





Sent from Samsung Mobile

10.2.13

Asam Pedas Tenggiri

Bangun tidur terus fikir nak masak apa untuk lunch nanti. Erm...ikan tenggiri ada dalam freezer. Kalau goreng pun sedap tapi tak adventure sebab dah selalu sangat goreng. Daun kesum dengan serai ada tanam di luar rumah. Cuba masak asam pedas la. Hari tu pernah try, tapi hasilnya tak berapa menarik hati. Cuba resepi lain pula. Searching myresipi, jumpa resepi ini.

Simple pun simple. Kejap je siapnya. Tak payah renyah-renyah pakai bahan belambak-lambak. Hasilnya ini dan sungguh yummeh.


Sekian dari orang yang masak asam pedas pun nak search resipi di internet.

6.2.13

Kawan Rindu Aniq

Assalamualaikum...

Hari ini terharu betul dengan anak-anak kecil di taska. Mereka ni, walaupun kecil, umur pun baru 3-4 tahun, dah sangat cam orang. FYI, start buka sekolah awal tahun hari tu, Aniq memang dah ke tadika asing-asing dengan Aqif. Everyday akan hantar Aniq dulu kemudian hantar Aqif. Kadang-kadang hantar Aqif dulu baru hantar Aniq. Ada juga ayah yang hantar Aniq, ibu hantar Aqif.

Ibu selalu sampai di taska Aqif apabila anak-anak transit sedang siap-siap nak naik van menuju ke tadika mereka. Kadang-kadang mereka nampak kereta kami je, dah tegur-tegur "Teacher, Aniq datang. Aniq datang". Excited sungguh bunyinya. Ibu pula kadang-kadang rasa kasihan sebab Aniq sebenarnya dah tidak sama tadika dengan mereka.

Pagi tadi, ibu pass Aqif kepada teacher, one of kawan tadika Aniq tahun lepas tanya, "Aniq mana?". Agaknya confuse, mengapakah Aniq dah lama tidak ikut sama ke tadika. Kasihan pula dekat anak kecil tu sebab dah lama tak jumpa Aniq. Atau rindu mungkin...Hahaha

Kalau diikutkan, memang nak continue Aniq belajar di tadika itu. Tetapi, kami sebagai parent rasa tidak complete bila just drop Aniq di taska untuk van bawa dia ke tadika. Kami mahu merasai sendiri pengalaman menghantar dan mengambil anak dari sekolah. Dapat tahun tadika itu dah buka cawangan di Desa Pinggiran Putra pun agak lewat. So takkanlah kami nak burnkan sahaja duit yuran yang telah dibayar di tadika baru.

Insyaallah, ada rezeki kita jumpa lagi ye.

5.2.13

Aksi Aqif

Suka betul Muhammad Aqif tangkap gambar sambil muncungkan mulut. Ala-ala favorite pose. Lepas tangkap gambar, sibuk cakap "nok-nok". Nak tengok hasil posing dia di camera. Lepas tu sengeh sorang-sorang. 

Berbeza dengan abam Aniq. Bila suruh pandang camera, pandang sekejap je. Tak sempat nak snap dah paling muka tempat lain. Dapat la gambar hantu lalu. Hahaha. 









Ok je bila-bila masa suruh posing. Tapi bila orang lain ada, maluuuuu...

Sent from Samsung Mobile

31.1.13

Saya Tidak Bossy

Stress nak handle anak buah. Nasib baik la bukan semua yang bermasalah. In fact seorang je yang buat ibu pening kepala macam mana nak handle. Yang lain ok sahaja. Boleh terima dan follow arahan. Malah ana initiative nak learn new things.

Ibu ni bukan la mengarah macam bossy sangat. Kita pun tengok juga workload anak buah macam mana kan. Mana yang boleh bantu, kita bantu. Mana yang rasakan anak buah boleh handle, kita biar anak buah handle. Jika mereka silap, ibu betulkan. Jika ibu silap, mereka betulkan. Sama-sama give and take. Itu kerja berkumpulan.

Masing-masing dah besarkan. Bukan belasan tahun. Dah late 20's dah. Takkan la masih belum boleh fikir sendiri. Takkan nak suruh orang lain fikirkan untuk kita. Takkan la nak mengelak keje sampai tergamak nak off ringer volume telefon ext pejabat sebab takmahu jawab telefon. Itu telefon bukan kau yang punya.

You think u got problems, orang lain pun ada problem juga ok. Tapi orang lain professional, problem di rumah tak bawa ke office dan problem di office jangan nak mengada-ngada nak bawa balik ke rumah. Dah diberi betis nak peha. 

Sakitnya hati, jiwa dan raga. 

30.1.13

Penang Butterfly Farm

Percutian last year. Menghabiskan hari-hari terakhir 2012 dengan bawa anak-anak pergi bercuti. Kebetulan week birthday anak-anak. So bagi special sikit. Actually, kami dah ke Cameron sebelum sampai Penang, tapi mood tengah nak mengarang mengenai Penang Butterfly Farm. 

Ok. Ini ada sedikit info mengenai How to Get There. Source dari Penang Butterfly Farm Website
Jika nak senang cerita, lalu je depan Pantai Batu Feringhi, lalu HRC sampai nampak sign board PBF yang terletak sebelah je dengan Teluk Bahang Dam. 

.


Nak masuk farm, Aniq sungguh excited. Tapi bila dah masuk dan nampak butterfly beterbangan bebas tanpa halangan, terus melekat je di kaki ibu. "Jom la keluar, jom la balik" Trauma dengan incident rama-rama hinggap di pipi beliau sampai meraung histeria tak ingat. 

Farm ini pada ibu much more better than farm di Cameron Highland. Rama-rama sungguh jinak dan nampak tak stress. Di Cameron, rama-rama lebih suka duduk berehat di bahagian net paling jauh dari berterbangan di pokok-pokok bunga.So nak ambil gamba pun, kami rasa stress sebab kena zoom jejauh.

Di sini, tengah jalan-jalan pun rama-rama macam hurung kepala orang. Mungkin mereka suspect itu adalah pokok bunga bergerak.




Adek Aqif dengan ekpressi muka takut. Abam Aniq tengah buat parameter inspection bagi memastikan beliau tidak didekati rama-rama yang menakutkan.


CikNa dan sabang Ahnaf, abang kesayangan Aniq Aqif turut join masuk Farm.


Hohoho. Muka abam Aniq yang sungguh kelakar. Umpama segerombolan rama-rama nak datang menyerang beliau. 



Selain yang hidup, ada juga yang dah meninggal dunia. Pameran ini diletakkan indoor.


Sweet butterfly. Ada juga yang wings dia dah tak simetri. Mungkin sebab dah tersangkut kat mana-mana pokok. Butterfly kan haiwan yang fragile. So jangan la suka-suka nak tangkap dan crush butterfly. Kesian mereka. 


Yang ini pun di indoor. Ada juga haiwan-haiwan lain. Scorpion, snake etc. Paling menggelikan adalah katak bertanduk tu. Geli geliman tengok.




Butterfly yang meminati ayah. Aqif tu tak perasan ada butterfly dekat situ. Kalau perasan, confirm dia pun menjerit sekali.


Abam Aniq sudah kepenatan. Jalan sana sini. Sana butterfly, sini butterfly. Penat nak melarikan diri.


Entah berapa kali snap masih belum berjaya tangkap gamba yang anak-anak tengok camera.


Time ini abang dah bad mood. Kalau boleh nak keluar dari farm this instant. So susah sangat nak mengajak bergambar, kami bertiga sajalah.

Abam Aniq memang pernah buat statement "Aniq tak suka camera".


Abam dah penat, adik dah nak guling-guling. Ibu kata, snap je ayah. Ibu dah penat senyum.

Sangat disyorkan untuk datang sini. Tapi kami kena travel almost 1 hour plus sebab gerak dari rumah maktok di Bayan Lepas. 

29.1.13

Cat @ Rabbit?

Buat games drawing dengan Muhammad Aniq. Ibu lukis, dia akan guess apa yang ibu lukis. So first picture ibu lukis adalah seperti gambar di bawah. Aniq macam teragak-agak nak bagi jawapan. So ibu tolong dia. 
"Ini Kucing. Meow..."

"Ibu, ini bukan kucing. Ini Rabbit. Tengok kaki dia duduk macam rabbit."



Cuba korang semua tengok. Ibu lukis kucing ke rabbit? Tapi bila buat perbandingan, memang ada ciri-ciri rabbit. 

Bagus Aniq. Think out of the box. Hahaha.