31.1.13

Saya Tidak Bossy

Stress nak handle anak buah. Nasib baik la bukan semua yang bermasalah. In fact seorang je yang buat ibu pening kepala macam mana nak handle. Yang lain ok sahaja. Boleh terima dan follow arahan. Malah ana initiative nak learn new things.

Ibu ni bukan la mengarah macam bossy sangat. Kita pun tengok juga workload anak buah macam mana kan. Mana yang boleh bantu, kita bantu. Mana yang rasakan anak buah boleh handle, kita biar anak buah handle. Jika mereka silap, ibu betulkan. Jika ibu silap, mereka betulkan. Sama-sama give and take. Itu kerja berkumpulan.

Masing-masing dah besarkan. Bukan belasan tahun. Dah late 20's dah. Takkan la masih belum boleh fikir sendiri. Takkan nak suruh orang lain fikirkan untuk kita. Takkan la nak mengelak keje sampai tergamak nak off ringer volume telefon ext pejabat sebab takmahu jawab telefon. Itu telefon bukan kau yang punya.

You think u got problems, orang lain pun ada problem juga ok. Tapi orang lain professional, problem di rumah tak bawa ke office dan problem di office jangan nak mengada-ngada nak bawa balik ke rumah. Dah diberi betis nak peha. 

Sakitnya hati, jiwa dan raga. 

30.1.13

Penang Butterfly Farm

Percutian last year. Menghabiskan hari-hari terakhir 2012 dengan bawa anak-anak pergi bercuti. Kebetulan week birthday anak-anak. So bagi special sikit. Actually, kami dah ke Cameron sebelum sampai Penang, tapi mood tengah nak mengarang mengenai Penang Butterfly Farm. 

Ok. Ini ada sedikit info mengenai How to Get There. Source dari Penang Butterfly Farm Website
Jika nak senang cerita, lalu je depan Pantai Batu Feringhi, lalu HRC sampai nampak sign board PBF yang terletak sebelah je dengan Teluk Bahang Dam. 

.


Nak masuk farm, Aniq sungguh excited. Tapi bila dah masuk dan nampak butterfly beterbangan bebas tanpa halangan, terus melekat je di kaki ibu. "Jom la keluar, jom la balik" Trauma dengan incident rama-rama hinggap di pipi beliau sampai meraung histeria tak ingat. 

Farm ini pada ibu much more better than farm di Cameron Highland. Rama-rama sungguh jinak dan nampak tak stress. Di Cameron, rama-rama lebih suka duduk berehat di bahagian net paling jauh dari berterbangan di pokok-pokok bunga.So nak ambil gamba pun, kami rasa stress sebab kena zoom jejauh.

Di sini, tengah jalan-jalan pun rama-rama macam hurung kepala orang. Mungkin mereka suspect itu adalah pokok bunga bergerak.




Adek Aqif dengan ekpressi muka takut. Abam Aniq tengah buat parameter inspection bagi memastikan beliau tidak didekati rama-rama yang menakutkan.


CikNa dan sabang Ahnaf, abang kesayangan Aniq Aqif turut join masuk Farm.


Hohoho. Muka abam Aniq yang sungguh kelakar. Umpama segerombolan rama-rama nak datang menyerang beliau. 



Selain yang hidup, ada juga yang dah meninggal dunia. Pameran ini diletakkan indoor.


Sweet butterfly. Ada juga yang wings dia dah tak simetri. Mungkin sebab dah tersangkut kat mana-mana pokok. Butterfly kan haiwan yang fragile. So jangan la suka-suka nak tangkap dan crush butterfly. Kesian mereka. 


Yang ini pun di indoor. Ada juga haiwan-haiwan lain. Scorpion, snake etc. Paling menggelikan adalah katak bertanduk tu. Geli geliman tengok.




Butterfly yang meminati ayah. Aqif tu tak perasan ada butterfly dekat situ. Kalau perasan, confirm dia pun menjerit sekali.


Abam Aniq sudah kepenatan. Jalan sana sini. Sana butterfly, sini butterfly. Penat nak melarikan diri.


Entah berapa kali snap masih belum berjaya tangkap gamba yang anak-anak tengok camera.


Time ini abang dah bad mood. Kalau boleh nak keluar dari farm this instant. So susah sangat nak mengajak bergambar, kami bertiga sajalah.

Abam Aniq memang pernah buat statement "Aniq tak suka camera".


Abam dah penat, adik dah nak guling-guling. Ibu kata, snap je ayah. Ibu dah penat senyum.

Sangat disyorkan untuk datang sini. Tapi kami kena travel almost 1 hour plus sebab gerak dari rumah maktok di Bayan Lepas. 

29.1.13

Cat @ Rabbit?

Buat games drawing dengan Muhammad Aniq. Ibu lukis, dia akan guess apa yang ibu lukis. So first picture ibu lukis adalah seperti gambar di bawah. Aniq macam teragak-agak nak bagi jawapan. So ibu tolong dia. 
"Ini Kucing. Meow..."

"Ibu, ini bukan kucing. Ini Rabbit. Tengok kaki dia duduk macam rabbit."



Cuba korang semua tengok. Ibu lukis kucing ke rabbit? Tapi bila buat perbandingan, memang ada ciri-ciri rabbit. 

Bagus Aniq. Think out of the box. Hahaha.

21.1.13

Tips: How To Keep Your Kids Safe In Public Places

Ini dikongsikan dalam Forum Cari hari ini. Semoga parents2 sekalian sama-sama beringat-ingat. 

Ibu memang tak boleh dengar cerita kanak-kanak hilang ini. Ingat lagi masa di Butterfly Park Penang, Sebab sibuk tengok fridge magnet, terlepas pandangan pada Abam Aniq kat depan peti ais ais krim. Tengok lepas tu, dia dah hilang. Kebetulan time itu ada segerombolan orang tengah nak keluar park. Macam nak putus nyawa bila tak nampak Aniq di mana-mana. Tetapi syukur bila ibu bertenang dan tengok dia ada je di tepi peti ais tu lagi. Tgh usha ais krim mana yang dia nak. 

Although we have heard the advice many times before, it is a good reminder to all parents and caretakers to be extra careful.
ALWAYS:
1. Keep an eye on your child. Always know where they are and whom they are with.
2. Teach your children their full names, address, and home telephone number.
3. Carry an up-to-date picture of your child to help the police or security guards look for them.
4. Accompany and supervise young children when they use the restroom.
5. Determine a central, easy-to-locate spot to meet in case you are separated.
6. Teach children to look for people who can help, such as a uniformed security guard, or mother with children.
7. Remind children not to go looking for you and to remain where they are if you get separated.
8. Have a special code word known only to family members. Tell your child not to follow any stranger who claims he was sent by you, but does not know this code word.
9. Teach your child that although he should be respectful to adults, he can refuse to talk to strangers.

Experts say the first 25 minutes is a critical period when a child goes missing as the child may not be far from the previous location. Quick action must be taken within this time to spread information about the missing child.
NEVER:
1. Send a young child out alone at night to run an errand.
2. Leave your child in a toy store or elsewhere while you go shopping.
3. Leave your child alone in the car, especially with the engine running, while you attend to some business.
4. Dress children in clothing that has their name on it as it can attract strangers waiting to start up a conversation with your child.
5. Leave your child in a public area in the mall expecting supervision from security personnel.
6. Attend public events with a child if you are going to be distracted. Make other arrangements for the child ahead of time.
7. Allow young children to go shopping on their own without adult supervision.
8. Be on time to fetch your child from school or other public places.




Update :
May U Rest In Peace little William...

Aqifah

Hahaha. Mula-mula dia yang tunjuk nak pakai tudung. Bila dah dipakaikan, meraung pula. Tidak sanggup Aqif diperlakukan seperti Aqifah.


16.1.13

Get Well Soon Abam

2-3 hari ni, kesian pulak dengan abam Aniq. Dari hari Ahad hari tuh, dia asyik mengadu sakit perut. Bila bawak ke toilet, dia just pee atau kentut jek. Tiada bahan buangan lain. Berhemah betul Aniq, kentut di toilet bowl.

Kesakitan perut tu daantg sekali sekala. Bila tak sakit, ok je main, gurau-gurau dengan adek. Smpai kami ingatkan dia just put an act sebagai umpan suruh kami belikan mainan. Rupa-rupanye tidak. Maafkan ibu Aniq, ibu ingat Aniq berlakon. 

Memang bila time sakit, dia sakit. Bila time ok, dia ok. Aniq cakap sakit perut mcm pusing-pusing. Yang ni mungkin dia ingat ibu pernah tanya dia, sakit macam pusing-pusing ke? Maksudnya, isi perut tu bergelodak seperti kita nak kena ceriberi la.

Bawak jumpa doktor sebelum hantar ayah. Doktor kata worm colic. Kasi ubat cacing dan ubat angin. Kasi keluarkan angin-angin dalam perut tu. Lepas makan ubat, ok seketika. Lepas tu, masih resah gelisah dengan perut sakit. Sebab sedang dalam kereta, ibu suruh dia baring. Finally tertido dalam kesakitan.

Next day, Aniq mengadu masih sakit lagi. Ibu stay dengan Aniq dirumah. Keep makan ubat. Mungkin dos yang semalam tak cukup untuk keluarkan semua angin. But selepas 3 dos, masih tiada perubahan. Ibu angkut dua beradik ni ke klinik yang biasa kami pergi. Syukur alhamdulillah dapat parking dekat. Tak perlu menapak jauh sangat mengendong Muhammad Aqif si Aktif dan Muhammad Aniq yang dalam kesakitan.

Doktor diagnoss ada kencing kotor sikit. Mujur klinik ni nak buat urine test. Sebab check usus, tiada masalah. Doktor suspect, Aniq ni kencing tak lawas dan sakit datang bila nak kencing. Memang dia kerap ke toilet sebab ingatkan nak membuang, tapi hanya pee walaupun tak minum air kerap.

So sekarang masih ambil antibiotik. Baru nak masuk dos ke tiga. Semoga Aniq cepat sembuh k. Ibu risau je bila dia merengek-rengek tak tahan sakit. Kita yang dewasa mungkin rasa ok je, tapi dia hanya kanak-kanak berusia 4 tahun 28 hari. Jika betul sakit seperti doktor diagnoss tak mengapalah. Takut ada sakit yang lain. 


Cepat sembuh ye abam. Jom doa supaya ALLAH sembuhkan abam cepat.

Update : Abam dah sihat. Alhamdulillah. 

11.1.13

Doctor To Be

Tgk la abam Aniq ni. Mainan beli mase g Cameron hari tuh. G Cameron bukan nak beli stoberi ke sayo-sayo ke. Duit perabih kene pau beli mainan budak berdua ni jek.

Kengkunun feeling dokter la. Siap pkai stetoskop check-check dada Aqif. Check tempreture gune termometer. Check gigi, telinga bagai.

Pakai spek mate supaya nampak cam educated sket. Hahaha. Dokter kan slalu pkai spek mate kan.




Ibu ingt dlu. Kengkdg g opis pkai spek mate. Sbb mate pedih takleh buh contact lense. Org asek tego, keje cikgu ke? Hahaha. Konpius ibu dgn statement tersebot. 


7.1.13

Wean Off Tips No 1

Memandangkan Muhammad Aqif dah 2 tahun, maka misi untuk wean off dia dr nyusu dgn ibu pom bermula. Tp kalu ikot gayanyer, mcm susah jek. 2 ayat faberet die sekarang ni. "Nak Cucu" dgn "Gatal".

Klu tak dapat, mula la jerit-jerit "Nak Cucu, Nak Cucu". Kalau dulu volume suarenye slow jek, dalam 10-15 gitu. Tp skang, dah volume no 50 dah. Tgh-tgh mlm, mmg byk kali sessi menyusu. Mungkin susu dah kurang, so sbb tuh die menyusu byk kali sampai dia kenyang.

Search group FB KIM tadi, dapat sikit-sikit info camne nk cuba wean off ni.


In Sha ALLAH ibu boleh. Ok. Ibu akan search lg. Nnt ibu share di blog jugak yer.

Aniq In Uniform


The best pic yg ibu boleh capture gamba Aniq in uniform. 

Aniq seorang yang moody....

2.1.13

1st Day of School 2013

Yeay... Today 1st day of School. Abam Aniq 1st day ke tadika baru. Alhamdulillah. Pagi ini ibu boleh menguruskan bdk 2 org tuh dengan tenang. Cabaran hanya nk suh abam bgn mandi jek. Abes dah semua super hero disebut, tp meraung jugak dlm bilik air. Tu lah. Smlm bergelak ketawa lg dgn adek Aqif smpai kol 10 lebih. Tgk pagi ni dah ngantuk.

Td hantar adek dlu, kemudian baru hantar abam. Sampai taska, abam tak turun kereta tp bebuat tanye pulak, "Bile Aniq nk g taska dgn Adek ni?".

Smpai tadika baru, Aniq moody sikit. Explain kt ticer utk benarkan Aniq makan nugget yg ibu bekalkan. Mkn nugget sambil mata pandang ibu jek. Takot ibu lari keluar tinggalkan dia. Hehehe. 

Slow talk dengan Aniq yada yada.... Alhamdulillah 1st day Aniq tak nangis di tadika. In Sha ALLAH Aniq kuat. Belaja rajin-rajin ye anakku. Nak jadi Bomba kena kuat dan kena g sekolah. Ye.... Sekarang dia sangat kagum dengan Bomba. 

Semoga teacher Aniq pom ikhlas utk membimbing Aniq dan kwn-kwn. Pg td tak sempat nk tanye mcm-mcm dengan teacher. Mungkin ptg kang bole borak lebey sikit.


Kali ni g sekolah kena pkai kopiah. Entah berapa lama la bertahan kopiah atas kepala tuh.