20.2.13

Improvement Abang Aniq

 Assalamualaikum.
Ok.
Almost 2 months now Aniq di tadika. Almost 2 months juga kejut dia bangun mandi  waktu pagi. (Hahaha, padahal dari tahun lepas dah train bangun mandi pagi-pagi) Awal-awal dulu ok, sebab semangat nak ke sekolah. After few weeks, dia dah mula malas-malas. Malas mandi, tamo ke tadika, bad mood all the way to school. Then kami found another method untuk bagi dia semangat semula ke sekolah.

Caranya, bagi dia tengok Power Rangers atau his fav cartoons sebelum ke sekolah. Hahaha. Rasa-rasa betul tak method ini? Sebab memang nampak kelainan semangat Aniq bila pagi-pagi dapat tengok kartun. Dulu, memang ibu tak bagi buka tivi waktu pagi-pagi tengah bergegas nak ke sekolah. Sebab nanti dia akan ralik tengok tivi sampai tak tahu where to stop. Biasa la Cartoon Network, Disney Channel. Cartoon back to back. So bila dah paksa-paksa tutup tivi, paksa-paksa masuk kereta, dia moody lagi. Kami kena handle all those kind of drama in front of tadika's door.

But now, ibu nampak, bila kita slowly cakap dengan dia, "Aniq just boleh tengok 1 cerita je. Lepas tu kita pergi sekolah ye. Kalau tak, nanti Aniq lambat g sekolah." So far, Aniq ok. Lepas 1 cerita, he willingly step into the car. Kadang-kadang ada masa dia lupa jugak, so kami ingatkan semula, "Aniq, dah habis 1 cerita kan. Esok pula sambung yang lain."

Tapi, semua pun ada harganya. Nak tengok cartoons, kena bangun awal. Siap mandi cepat, lagi lama boleh tengok cartoons. So now, ibu akan kejut dia dalam 6.45 am camtu. Nak tak nak, bila dengar perkataan cartoons, kaki dia akan rela melangkah masuk bilik air.

Happy dapat tengok cartoons, dia dengan rela hati masuk kereta. Dalam kereta pun, dah mula happy-happy. Tengok abang-abang dan kakak-kakak pergi sekolah. (kebetulan nak ke tadika Aniq kena lalu sekolah rendah dan sekolah menengah). Alhamdulillah, sampai tadika, tiada lagi drama tak nak masuk tadika. Syukur alhamdulillah.

Insyaallah. Dari masa ke semasa, kami akan cuba pasang cerita yang lebih educational sikit. Small small steps k.

Moral of the story, tak perlu paksa-paksa, tak perlu cakap marah-marah. (In certain condition mungkin perlu juga show them who's the boss) Kids nowdays dah pandai dan faham jika kita slowly explain kepada mereka. Zaman dah berubah. Sekarang our kids diajar untuk tahu how, why. Zaman kita dulu, (me expecially) apa our parents cakap, yes yes angguk-angguk. Sebab we know setiap yang parents kita cakap tu betul. But now, yes yes juga, angguk-angguk juga but followed with why and how q.

Hahaha. Niat nak cerita pasal hal lain, tapi tangan taip hal lain pula. Nevermind. Until next post.

4 comments:

  1. ya...begitulah cabaran aku dan ko tetiap hari sekolah.. iris pulak, bangun pagi2, mesti dia tanya " mama, hari ni hari apa?, pastu mulalah dia kira brapa hari lagi nak sekolah, pastu berapa hari nak cuti sabtu ahad.. hahahaa... yang si adik tu, memang dah taknak mandi kat umah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aniq pom hari-hari tanye...hari ni hari ape... hari isnin...hari isnin kite buat ape ibu? hahaha..

      Delete
  2. hihihi kena upah cite seround dulu ye. tak kisah la, janji pastu dia seronok g sekolah. kalu moody2, kita pun xsyiok. kitorg pun pepagi kena jg mood aqil, xmo kasik sentap, kang berperangai memcm, kita gak stress. hahaaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. pagi kena upah katun, petang kene pow cekedis...habislahhh..hahaha

      Delete