2.4.13

Aniq Berjaya Wean Off Bottle

Assalamualaikum.

Ambil masa lama juga ibu berusaha untuk wean off bottle from abam Aniq. Quite challenging lebih-lebih lagi waktu malam sebab dia memang gets sleepy sambil-sambil hisap susu tu. Aniq rasakan minum susu dalam botol sebelum tidur adalah rutin yang perlu dibuat. Jika tak minum susu dalam botol, so belum waktu untuk tidur.

Ibu cuba apply sedikit demi sedikit tips-tips ini. Walaupun seperti lama, ia berjaya juga eventually.
 
Strategies to employ to completely wean from the bottle:
  • Offer milk in a cup before every bottle feeding. I realize he may flat out refuse it, but persistance often pays off.
  • Wean gradually. I suggest that you eliminate one bottle -feeding every five to seven days, depending on your child's reaction. Replace each bottle-feeding with a cup feeding and extra holding. (Slowly for almost 1 year reducing the feeding)
  • Leave the morning bottle for last.Leave his favorite bottle (the morning one for your son) as the last one eliminated. When it is time to eliminate that feeding, do it slowly by decreasing the amount in that particular bottle over a week. (Untuk kes Aniq, before sleep)
  • Cuddle and explain. After weaning is completed, respond to your son's requests for a bottle with extra holding and explanations of how bottles are for babies. (sangat berkesan kepada Aniq kerana dia sungguh tak suka digelar baby)
Do not panic. Your son will eventually wean from the bottle although there may be rough spots along the way. Once you begin the process of weaning, try to resist the urge to backtrack on the progress you have made at that point. However, remember to implement this at a time when you anticipate the least amount of change in his life (i.e. not when he is ill or your family is on vacation, etc.). This will optimize your chances of success.
 
Ibu cuba wean off bila Aniq start sekolah 4 year old tahun lepas. Tak macho la untuk boy minum botol susu di sekolah di samping ibu tak mahu burdenkan teachers untuk buatkan susu every 2-3 hours. Segan pula ibu menyusahkan teachers.
 
Start dari situ, Aniq minum susu sebelum ke sekolah (7.30 am) dan selepas pulang ke rumah dari taska (6 pm onwards). Awal-awal tu memang Aniq macam balas dendam minum susu selepas balik taska tu, every hour nak susu. Lama kelamaan baru dia reduce permintaan susu itu. A bottle of milk before bed adalah wajib. Kalau tak minum, tak boleh tidur.
 
"Aniq nak susu dlm botol susu. Macam mane Aniq nak tido kalau tak minum susu dlm botol susu", statement Aniq suatu ketika dahulu.

Start pertengahan tahun lepas, Aniq hanya minum guna botol susu sebelum tidur sahaja. Waktu lain mesti minum guna cawan. Cawan pun bukan boleh guna cawan biasa, kena kasi mug cantik-cantik, colorful. Baru ada hati nak minum.

Bila balik kampung atau vacation, ibu memang tak bawa langsung botol susu. Bila dia nak susu, cakap la terlupa nak bawa botol susu Aniq. So kena minum guna cawan.

Alhamdulillah seminggu di kampung tanpa botol susu, Aniq dah seperti tak ingat pada botol. Sebelum tidur, minum guna cawan sahaja, dah tak tanya susu dalam botol.

Syukur, berjaya wean off di umur 4 years and 4 months. Semoga berterusan ye. Ibu doakan yang terbaik untuk Abam Aniq.
 

3 comments:

  1. tahniah Aniq..
    Iris ni, kat sekolah memang tak bawak botol dan susu dah, tapi dia balik qada kat umah lah pulak..
    wakakakaa.. dah la dia suka dipanggil "kakak baby".. nak juga gelaran baby...
    tapi kena cuba jugak la bagi dia minum milo dalam cawannn...selalunya pagi2 bangun tido minom milo dalam botol dulu..uwaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Take ur time. Aniq ni pun lama jugak nak kasi sekali je minum dalam botol. Hahaha.

      kena tipu-tipu sikit.
      Girl, mmg la suke dipanggil baby. Aniq cukup marah kalau panggil dia baby.
      Eiiii ni Aniq la bukan baby.

      Hihihii

      Delete