17.9.14

Kebun Hijau Penawar Stress

Assalamualaikum.
Lately makin seronok berkebun. Lebih-lebih lagi bila dah kena makan secara sihat ni, memang lagi bersemangat nak berkebun. Tapi dengan kawasan tanah yang terhad, ibu hanya berkebun dalam pasu je. 

Sekarang, tengah gigih menyemai anak-anak pokok. Yang dulu dah terkorban di medan juang. Balik raya hari tu, pokok kesum pun dah terkorban. Adoiiii... Kena la cambahkan balik pokok kesum. Tak selalu pakai pun daun kesum, tapi bila takde, macam tak seronok pulak. 

Sekarang, tengah semai kacang botor (my fav kacang) , timun mini, tomato, cili (tak tahun cili apa yang hidup sebab ada semai 2 jenis, cili padi dengan cili solok). Bendi pulak asyik tua atas pokok je. Bertimbun dah benih, sapa yang nak benih bendi, boleh roger k.

Yang ni, pokok limau purut nan sebatang. Tanam masa mula-mula pindah di kuarters ni, tahun 2010. Memang tujuan tanam sebab nak amek daunnya. Tapi last week, intai-intai, dah ada putik buahnya. Hahaha. 4 tahun baru nak berbuah. Alhamdulillah. Semoga banyak yang mengikut jejaknya.


Kadang-kadang bila kepala otak serabut, jiwa kacau, seronok je layan pokok-pokok ni. Bila petang-petang, bawa Aish pergi menyiram pokok. Dapat juga dia melilau tengok pokok. Takde la terperap dalam rumah. Semoga hobi ini berkekalan. Hahaha. Dah boleh jimat duit sayur kalau petik di kebun sendiri. In Sha ALLAH

9.9.14

Dugaan Muhammad Aish

Assalamualaikum.
Strolling dlm grup GNRAM, jumpa tips wet dressing utk ekzema. Mula-mula ingtkn cara-cara utk buat dressing luka ekzema... Hehe. Rupa-rupanya, cara utk keep bdn ekzema agar kekal moist, dan make sure all the moisturizer menyerap masuk ke dlm badan. Juga boleh calming the eczema patient. Yelah kan, badan tak berasa kering sgt kan. Mmg akan tenang la.


In sha ALLAH akan cuba diprektiskan kepada Muhammad Aish. Kesian sgt bila asyik je menggelitik sbb nak menggaru bdn gatal. Everynite akan mula menangis dlm pukul 1-4 am sebab gatal sangat. Kadang-kadang ibu memang berikan antihistamin, tapi tak mahu kerap sgt.

Currently ibu apply cream Soft Breeze dari Spa Muslimah shj. Selama seminggu apply ini, nampaknya macam positif, kerana kalau ikut yang lepas-lepas, kalau dah flare macam ini, memang akan confirm keluar air bisa. Alhamdulillah, sekarang masih kering sahaja. Cuma masih belum berjumpa dengan moisturizer yang sesuai. Bertabahlah Muhammad Aish.

Ini kondisi latest Muhammad Aish. Kadang-kadang flare merah sgt, kadang-kadang ok jek. Haish.. Terasa nak cuti tanpa gaji la setahun dua. Doakan yang terbaik untuk Muhammad Aish.

In sha ALLAH.

12.6.14

Muhammad Aqif Pun Ekzema

Ni pulak raja Ekzema. Memang dah didiagnos ada Atopic. Ubat mcm-mcm dah guna, tapi masih belum jumpa yang betul-betul sesuai. Aqif dah pakai steriod lama. 2 tahun kalau tak silap. Masa tu belum educate diri sendiri pasal steriod ni. Mmg steriod ni magic. Sapu mlm sebelum tidur, esok pg bangun kulit elok je. Tapi ia tidak menyembuhkan, lepas hilang kesan steriod, ekzema naik balik.

Start Topical Steriod Withdrawal (TSW), sejak awal tahun. Tapi masa bulan 3, Aqif admitted kerana deman tarik, doc bagi Aqueous Cream pula. Dok pulun sapu, tanpa tau keburukannya. Kulit mmg jd moist, xde kering kering. Ingtkan itu adalah cure Aqif, bila google rupanya ada keburukan bila guna cream ini terus stop. 

Cuba nak guna natural. Bagi luka-luka di pelipat, ibu gunakan krim msm Moogoo, ok sangat, luka cepat baik. Tapi dek kerana bdnnya masih kering, so jd gatal-gatal. It's never ending story. Bubuh krim, elok. Bila garu, luka balik. Mlm-mlm kami bandage kaki dia supaya tidak menggaru, bangun esok pg, dia dah cabut bandage tu. Aqif kan dah besar, dah pandai buka sendiri.

Sekarang ibu masih cuba cari cara untuk sembuhkan Aqif. Kesian sgt mlm-mlm asyik menggaru. Muka pun asyik dengan kesan luka menggaru. Dia mmg sedap je menggaru semasa tidur, tapi bila nak mandi esok pg, mula meraung pedih. 

Insha ALLAH, akan dicuba air mandian utk ekzema dgn gunakan daun smambu. Harap-harap boleh kurang gatalnya. 

Sent from Samsung Mobile

Muhammad Aish Yg Ekzema

Assalamualaikum. Lama dah tak update blog. Well, ibu dah selamat melahirkan cahaya mata yang ketiga pd bulan Mac yg lalu. Hari ini genap 3 bulan usia Muhammad Aish. Alhamdulillah.

Hari ni nak bercerita pasal Aish yang ada ekzema seawal usia 2 bulan. Abang-abang dia dulu, masa kecik ok je kulit halus mulus. Bila mereka dh lebih 6 bulan baru nampak ada ekzema.

Terus terang ibu ckp, ibu panik. Memula ingatkan kurap susu. Yelah, kita nyusu bdn, kengkdg lps susu terus tido xlap-lap pun yang meleleh kt pipi. Bila dah lama, terasa mcm bukan kurap susu. Gugel punye gugel, ternampak gambar-gambar baby yg ada kesan-kesan seperti Aish. Ok, ekzema. Lagipun memang sentiasa perasan Aish akan gesel-geselkan muka dia di tilam jika tido meniarap. Kalau telentang, tangan akan sentiasa garu-garu muka. Kesian anakku.

Mula-mula letak Moogoo di kwsn Ekzema die, tp nampak makin merah. So stop. Kemudian letak Cetaphil / Sebamed, muke die jd lembap. So xgatal sgt. Tp masih xhilangkan merah. Bila bace, mungkin masih ada cemical dlm Cetaphil atau Sebamed, terus stop.

Sekarang letak VCO. Alhamdulillah, kulit dah xkering, dan dh menggelupas nak kluar kulit baru. So far ok la. Nnt tgk mcm mane selepas ini. 

Lg satu info yang dapat dr fb NAEE, kena jaga mkn. Mcm Aish ni, ibu yg kena control mkn. Bila flare dah takde, cuba introduce mknan lain-lain tu sedikit demi sedikit. Monitor yg mana dia tahan, yg mana tak tahan. Dah la ibu dia ni pantang nampak. Haiyoo... Takpe, demi baby.

Sent from Samsung Mobile

13.1.14

Sekolah Baru - Pra Sekolah SKPP11(2)

Assalamualaikum. Berabad rasanye tak update blog. Hahaha.

Muhammad Aniq pun dah start belajar Pra Sekolah di SKPP11(2), 2 Jan lepas. Alhamdulillah takde masalah menangis atau tak mau gi sekolah. Hantar dia di pintu sekolah, peluk cium 2-3 kali, ibu terus blah.

Cuma menghadapi masalah selepas waktu sekolah je. Bila nak hantar ke taska untuk transit. Dalam seminggu ni, memang asyik ada adegan tarik menarik dari kereta ke depan pintu taska. Padahal 3 jam je transit.

Insha ALLAH, lepas ni Aniq ok la tu. Bukan dia tak biasa di taska tu. Cuma mungkin sedih ibu tinggalkan dia. Aniq kan si manja ibu.

Ni gambar-gambar yang parents share di dalam grup wasap. Dalam camera ibu ada juga a few, tapi nak upload tu yg "rajin" sikit.

Semoga Muhammad Aniq dapat belajar dengan baik di sini. Memang hari hari pun dia respon seronok pergi Pra.

Insha ALLAH semoga berkekalan.










Sent from Samsung Mobile