12.6.14

Muhammad Aqif Pun Ekzema

Ni pulak raja Ekzema. Memang dah didiagnos ada Atopic. Ubat mcm-mcm dah guna, tapi masih belum jumpa yang betul-betul sesuai. Aqif dah pakai steriod lama. 2 tahun kalau tak silap. Masa tu belum educate diri sendiri pasal steriod ni. Mmg steriod ni magic. Sapu mlm sebelum tidur, esok pg bangun kulit elok je. Tapi ia tidak menyembuhkan, lepas hilang kesan steriod, ekzema naik balik.

Start Topical Steriod Withdrawal (TSW), sejak awal tahun. Tapi masa bulan 3, Aqif admitted kerana deman tarik, doc bagi Aqueous Cream pula. Dok pulun sapu, tanpa tau keburukannya. Kulit mmg jd moist, xde kering kering. Ingtkan itu adalah cure Aqif, bila google rupanya ada keburukan bila guna cream ini terus stop. 

Cuba nak guna natural. Bagi luka-luka di pelipat, ibu gunakan krim msm Moogoo, ok sangat, luka cepat baik. Tapi dek kerana bdnnya masih kering, so jd gatal-gatal. It's never ending story. Bubuh krim, elok. Bila garu, luka balik. Mlm-mlm kami bandage kaki dia supaya tidak menggaru, bangun esok pg, dia dah cabut bandage tu. Aqif kan dah besar, dah pandai buka sendiri.

Sekarang ibu masih cuba cari cara untuk sembuhkan Aqif. Kesian sgt mlm-mlm asyik menggaru. Muka pun asyik dengan kesan luka menggaru. Dia mmg sedap je menggaru semasa tidur, tapi bila nak mandi esok pg, mula meraung pedih. 

Insha ALLAH, akan dicuba air mandian utk ekzema dgn gunakan daun smambu. Harap-harap boleh kurang gatalnya. 

Sent from Samsung Mobile

Muhammad Aish Yg Ekzema

Assalamualaikum. Lama dah tak update blog. Well, ibu dah selamat melahirkan cahaya mata yang ketiga pd bulan Mac yg lalu. Hari ini genap 3 bulan usia Muhammad Aish. Alhamdulillah.

Hari ni nak bercerita pasal Aish yang ada ekzema seawal usia 2 bulan. Abang-abang dia dulu, masa kecik ok je kulit halus mulus. Bila mereka dh lebih 6 bulan baru nampak ada ekzema.

Terus terang ibu ckp, ibu panik. Memula ingatkan kurap susu. Yelah, kita nyusu bdn, kengkdg lps susu terus tido xlap-lap pun yang meleleh kt pipi. Bila dah lama, terasa mcm bukan kurap susu. Gugel punye gugel, ternampak gambar-gambar baby yg ada kesan-kesan seperti Aish. Ok, ekzema. Lagipun memang sentiasa perasan Aish akan gesel-geselkan muka dia di tilam jika tido meniarap. Kalau telentang, tangan akan sentiasa garu-garu muka. Kesian anakku.

Mula-mula letak Moogoo di kwsn Ekzema die, tp nampak makin merah. So stop. Kemudian letak Cetaphil / Sebamed, muke die jd lembap. So xgatal sgt. Tp masih xhilangkan merah. Bila bace, mungkin masih ada cemical dlm Cetaphil atau Sebamed, terus stop.

Sekarang letak VCO. Alhamdulillah, kulit dah xkering, dan dh menggelupas nak kluar kulit baru. So far ok la. Nnt tgk mcm mane selepas ini. 

Lg satu info yang dapat dr fb NAEE, kena jaga mkn. Mcm Aish ni, ibu yg kena control mkn. Bila flare dah takde, cuba introduce mknan lain-lain tu sedikit demi sedikit. Monitor yg mana dia tahan, yg mana tak tahan. Dah la ibu dia ni pantang nampak. Haiyoo... Takpe, demi baby.

Sent from Samsung Mobile